Έρευνα-σοκ:Η Super League έχει λιγότερους θεατές ακόμη και από τη Δ’ Αγγλίας!

Print Friendly, PDF & Email

Kόλαφο για τη Super League αποτελούν τα αποτελέσματα της έρευνας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου (EPFL), μέλος της οποίας είναι η ελληνική λίγκα σχετικά με την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα από τη σεζόν 2010 – 11 έως τη σεζόν 2016 – 17.

Η έρευνα δίνει την εικόνα των αριθμών αναφορικά με την προσέλευση των θεατών σε όλα τα εγχώρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Επίσης περιέχει ανάλυση αναφορικά με τη χωρητικότητα των σταδίων που χρησιμοποιούνται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και τη σχετική αξιοποίηση που γίνεται καθώς και για την εξέλιξη της προσέλευσης των θεατών σε διάρκεια επτά ετών, από τη σεζόν 2010/11 μέχρι και τη σεζόν 2016/17.

Όσον αφορά τη Σούπερ Λίγκα σε σχέση με τα πρωταθλήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

– Από τη σεζόν 2010 – 11 έως τη σεζόν 2016 – 17 καταγράφεται πτωτική τάση στην παρουσία φιλάθλων στους αγώνες της τάξης του 10%. Στη σεζόν 2010 – 11 τους αγώνες παρακολούθησαν 1.619.856 θεατές, ενώ στο περσινό πρωτάθλημα ο αριθμός μειώθηκε σε 855.288.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο μέσος όρος παρουσίας φιλάθλων στα γήπεδα είναι 4.487. Πρόκειται για αριθμό που είναι μικρότερος ακόμη και από τον αντίστοιχο αριθμό φιλάθλων που παρακολουθούν τους αγώνες της τέταρτης κατηγορίας της Αγγλίας! Τα μόνα πρωταθλήματα που ξεπερνά η Σούπερ Λίγκα σε παρουσία θεατών είναι του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζαν, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Φινλανδίας.

– Στον τομέα της πληρότητας των γηπέδων. Το ποσοστό 26,12% του ελληνικού πρωταθλήματος είναι υψηλότερο μόνο από το αντίστοιχο του Αζερμπαϊτζάν και της Σερβίας. Μέσος όρος χωρητικότητας των γηπέδων στη Σούπερ Λίγκα είναι 17.239.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έρευνας «δυστυχώς οι φίλοι του ποδοσφαίρου δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης, που πλήττει την οικονομία και την κοινωνία σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Τουρκία, με συνέπεια η προσέλευση να μειωθεί».

Βέβαια στην περίπτωση της ελληνικής Super League οι λόγοι έχουν να κάνουν με τις εν γένει παθογένειες του ποδοσφαίρου, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας την βαλλόμενη αξιοπιστία του πρωταθλήματος και βέβαια τις διοικήσεις του συνεταιρισμού που ανέχονταν στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί και με τον τρόπο τους συνέβαλαν στη διατήρηση και αναπαραγωγή της.

Κατά τα λοιπά από την έρευνα προκύπτει ότι:

– Περισσότεροι από 120 εκατ. άνθρωποι γεμίζουν τα ευρωπαϊκά γήπεδα κάθε χρόνο.

– Η Μπουντεσλίγκα καταγράφει την υψηλότερη προσέλευση με μέσο όρο ανά αγώνα 42.388 θεατές, ενώ η Πρέμιερ Λιγκ ακολουθεί με 35.870.

– Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ σημειώνει την υψηλότερη πληρότητα των γηπέδων με μέσο όρο 94,95 έναντι της Μπουντεσλίγκα που έχει μέσο όρο 91,27%.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή