Δεκτή η παρουσία της ΕΠΟ ως πολιτικής ενάγουσας στη δίκη της “κάρτας υγείας”

Print Friendly, PDF & Email

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τη συζήτηση της υπόθεση της “κάρτας υγείας” με κατηγορούμενα σε βαθμό κακουργήματος για απιστία μέλη των διοικήσεων της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2011, απέρριψε το αίτημα των κατηγορούμενων προκειμένου να μην γίνει δεκτή από το δικαστήριο η παρουσία της ΕΠΟ ως πολιτικής ενάγουσας.

Το βασικό επιχείρημα της πλευράς των κατηγορουμένων ήταν πως η εξουσιοδότηση για να παραστεί η ΕΠΟ ως πολιτική αγωγή, είχε δοθεί από την Προσωρινή Διοίκηση του Γιάννη Δρόσου, την ώρα που υπάρχει πλέον νέα αιρετή διοίκηση που δεν έχει δώσει τέτοια εξουσιοδότηση.

Η άποψη του εισαγγελέα της έδρας, όμως, ήταν πως η εντολή της ΠΔΕ παραμένει ισχυρή και πως δεν απαιτείται καν νέα δήλωση από την διοίκηση Γραμμένου.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και νυν διευθυντής της Super League, Β. Γκαγκάτσης, που είναι ένας εκ των κατηγορούμενων πήρε το λόγο και είπε ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευ. Γραμμένος, ως πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, υπέγραψε μαζί με άλλες 38 Ενώσεις εξώδικο προς την ΠΔΕ/ΕΠΟ με το οποίο την καλούσαν να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή.

Η ΕΠΟ, ως πολιτική αγωγή στρέφεται εναντίον των τεσσάρων πρώην προέδρων της ομοσπονδίας (Β. Γκαγκάτση, Πιλάβιο, Σαρρή και Γκιρτζίκη) και των μελών του προεδρείου της περιόδου 2005 – 2011. Συνολικά 11 ατόμων.

Τελικά το αίτημα των κατηγορουμένων απορρίφθηκε και η ΕΠΟ θα παρίσταται στην δίκη ως πολιτική ενάγουσα.

Αντιθέτως, το αίτημα για να μην παρίσταται ως πολιτικός ενάγων το δημόσιο έγινε δεκτό αφού το δικαστήριο δέχθηκε το επιχείρημα των συνηγόρων των κατηγορούμενων οι οποίοι υποστήριξαν ότι από το 2005 η ΕΠΟ δεν επιχορηγείται από το δημόσιο και επομένως δεν έχει προκληθεί καμία ζημία.

Η αταλάντευτη στάση της ΕΠΟ να παραστεί ως πολιτική αγωγή και η απόφαση του δικαστηρίου να αποδεχθεί την παρουσία της προκάλεσαν εκνευρισμό σε κάποιους από τους κατηγορούμενους.

Μάλιστα, σε πηγαδάκι που σχηματίστηκε έξω από την αίθουσα μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Γκαγκάτσης, φέρεται να πρότεινε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός Ενώσεων και ΠΑΕ Super League, ώστε να ζητηθεί η σύγκλιση έκτακτης ΓΣ της ΕΠΟ, προκειμένου να μπει σε ψηφοφορία το θέμα της παρουσίας της ΕΠΟ στη δίκη ως πολιτικής ενάγουσας.

 

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι απιστία σε βαθμό κακουργήματος επειδή ζημίωσαν την περιουσία της ομοσπονδίας κατά 13 εκατομμύρια ευρώ για την υπόθεση της «κάρτας υγείας».

Δηλαδή για την καταβολή χρημάτων από την ΕΠΟ, για ένα έργο όπως ήταν ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, το οποίο παρότι δεν εφαρμόστηκε η ΕΠΟ συνέχισε να το χρηματοδοτεί από το 2005 έως το 2013, όταν καταγγέλθηκε από την ομοσπονδία η σύμβαση με την εταιρεία, αφού όμως είχε προηγηθεί έλεγχος του ΣΔΟΕ.

Βάσει του 390 του Ποινικού Κώδικα, πρόκειται για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία (άρθρα 1, 14, 15, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 α’, 27, 45, 46 παρ. 1 α’, 51, 52, 60, 63, 79, 98 390 εδ. β’-α’ Π.Κ.).

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή και παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω της εφαρμογής του νόμου από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την έκπτωση του προέδρου Γκιρτζίκη και άλλων πέντε μελών του ΔΣ της ΕΠΟ από τα ποδοσφαιρικά αξιώματα που κατείχαν, αλλά και την έκπτωση όσων είχαν αιρετές θέσεις στο ποδόσφαιρο (π.χ. πρόεδροι Ενώσεων).

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή