Η περίοδος των ισχνών αγελάδων και το μεγάλο στοίχημα του Ουζουνίδη

Print Friendly, PDF & Email

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑ

To περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση του ΠΑΟ αποφάσισε να αφήσει εν λευκώ τον σχεδιασμό της ομάδας στον Αντρέα Στραματσόνι με το μπάτζετ να αγγίζει μαζί με την εφορία τα 20 εκατ ευρώ! Τα αποτελέσματα και η πορεία του Τριφυλλιού  μέχρι την αλλαγή σκυτάλης στον πάγκο και τον ερχομό του Μαρίνου Ουζουνίδη τον περασμένο Δεκέμβρη είναι σε όλους γνωστά, με τον Ιταλό να μην δικαιώνει σε καμία περίπτωση τις υψηλές προσδοκίες με εξαίρεση την πρόκριση στους ομίλους του Europa League έπειτα από δύο προκριματικούς γύρους

Η φετινή μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού έχει ξεκινήσει με τον πήχη να είναι τοποθετημένος πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με τα όσα έγιναν πέρυσι, αφού τα καλά πληροφορημένα ρεπορτάζ αναφέρουν πως οι άνθρωποι της ομάδας αποφάσισαν τα καθαρά χρήματα που θα δοθούν για την ενίσχυση του ρόστερ να μην ξεπεράσουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η «τρύπα» στα ταμεία του συλλόγου εξακολουθεί να μην επιτρέπει μεγάλα «ανοίγματα», ενώ οι παίκτες που δεν υπολογίζονται από την τεχνική ηγεσία και εξακολουθούν να ανήκουν στο έμψυχο δυναμικό (Μπουμάλ, Π. Βλαχοδήμος, Τελάντερ, Βέμερ, Ρινάλντι, Ρέις, Χουχούμης), θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να λύσουν την συνεργασία τους ώστε να εξοικονομηθεί ένα σεβαστό ποσό που θα δοθεί στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού.

Η περίοδος των ισχνών αγελάδων φαίνεται από το γεγονός πως οι υποψήφιοι μεταγραφικοί στόχοι απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ως «δυνατά» ονόματα και ως επί το πλείστον προέρχονται από την ελληνική αγορά (Λίλα, Μασούντ, Κολοβέτσιος), χωρίς αυτό να συνεπάγεται απαραιτήτως πως δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στην ομάδα εφόσον φορέσουν την πράσινη φανέλα.

Ωστόσο μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί το γεγονός πως το περασμένο καλοκαίρι δαπανήθηκε ένα ποσό που άγγιξε το 1 εκατ. ευρώ (!) για τον δανεισμό του Ιμπάρμπο από την Κάλιαρι, ενώ φέτος αυτά τα νούμερα μπορούν να ακουστούν μόνο στο… football manager. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Λέτο που αποτελούσε μέχρι πρότινος μια από τις λίγες ηγετικές φυσιογνωμίες στην ομάδα, αποχώρησε καθώς οι απαιτήσεις του κρίθηκαν υπερβολικές, ενώ ο Μπεργκ που αποτελεί το μεγάλο αστέρι του Τριφυλλιού, έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του αναφορικά με το μέλλον της ομάδας, συνδέοντας εμμέσως το δικό του μέλλον με την προθυμία της διοίκησης για ουσιαστική μεταγραφική ενίσχυση.

Παράλληλα ο Μολέδο που αποτελεί «πυλώνα» στα μετόπισθεν, παρουσιάζεται καθημερινά στα ρεπορτάζ με το ένα πόδι στην έξοδο καθώς με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει ο σύλλογος να «ανασάνει» οικονομικά και θα μπορέσει να καλύψει άλλα κενά στο ρόστερ που έχουν εντοπιστεί από το τεχνικό τιμ.

Η οικονομική στενότητα που προαναφέρθηκε σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποδεσμεύσεων, βάζει φρένο όπως είναι λογικό στην υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού, δυσκολεύοντας την ζωή του Μαρίνου Ουζουνίδη ο οποίος καλείται να έχει έτοιμη την ομάδα στις 27 Ιουλίου ενόψει του πρώτου ευρωπαϊκού ματς στον τρίτο προκριματικό του Europa League.

O χρόνος δεν είναι με το μέρος του Ελληνα τεχνικού ο οποίος κατάφερε να πάρει μια ομάδα σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση και με ψυχολογία υπό του μηδενός, την οποία έφερε τελικά  ένα βήμα πριν τον τελικό του Κυπέλλου, ενώ παράλληλα έχασε για ένα… κουτάκι μπύρας την πρώτη θέση στα play off.

Πολλοί αναρωτιούνται πως θα ήταν τα πράγματα αν ο κόουτς είχε στην διάθεσή του το μπάτζετ της περασμένης σεζόν και πραγματικά με όλη την πορεία του στον πάγκο μέχρι στιγμής θα το άξιζε και με το παραπάνω να μπορεί να εργαστεί κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Ωστόσο η οικονομική πολιτική είναι συγκεκριμένη και οι πιθανότητες για υπέρβαση δεν δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένες. Αν καταφέρει με τα υπάρχοντα δεδομένα να φτιάξει μια ομάδα ανώτερη της περσινής, τότε σίγουρα θα μιλάμε για ένα ακόμη στοίχημα που θα έχει κερδίσει και μάλιστα υψηλότερης δυσκολίας σε σύγκριση με εκείνο όταν ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου τον περασμένο χειμώνα.

Οι φίλοι της ομάδας ελπίζουν να μπορέσει ο Εβρίτης τεχνικός να περάσει από το ταμείο για είσπραξη στο τέλος της σεζόν την ίδια στιγμή που ρίχνουν κλεφτές ματιές στις κινήσεις των έτερων «μεγάλων» που και αυτοί μέχρι στιγμής κινούνται σε υποτονικούς ρυθμούς αναφορικά με τις προσθήκες στο έμψυχο δυναμικό τους.

Φυσικά η οργάνωση και ο προγραμματισμός δεν είναι οι αγαπημένες λέξεις των ελληνικών ομάδων οπότε το σενάριο μετά από αλλεπάλληλες κωλυσιεργίες να τρέχουν και να μην φτάνουν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής δεν είναι απίθανο. Άλλωστε το «έλλειψη χρημάτων στάσις εμπορίου», που έλεγαν οι παλαιότεροι, θα μπορούσε για χάρη της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας στην Ελλάδα να παραφραστεί σε «έλλειψη ρευστού μεταγραφές μόνο στα πρωτοσέλιδα».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή