ΣΔΟΕ: Με ευθύνη της ΕΠΟ δεν τηρήθηκαν οι όροι σύμβασης για την κάρτα υγείας

Print Friendly, PDF & Email

Στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της “κάρτας υγείας” της ΕΠΟ με κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος, 22 πρώην μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας, μεταξύ των οποίων και τους τέσσερις προέδρους αυτής, από το 2001 έως το το 2016, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων ζήτησαν αναβολή της δίκης προκειμένου να μπορέσει να καταθέσει ο συνταξιούχος πλέον υπάλληλος του ΣΔΟΕ, Ι.Τ., ο οποίος μαζί με άλλη υπάλληλο του Σώματος διενήργησαν σχετική έρευνα στην ΕΠΟ και συνέταξαν έκθεση προς τον προϊστάμενό τους.

Ο εν λόγω μάρτυρας, που είναι μαζί με τη συνάδελφό του, οι μοναδικοί μάρτυρες κατηγορίας, ζήτησε να μην καταθέσει επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα, που άρχισαν, αφότου άρχισε η δίκη.

Το SoccerPlus, αποκαλύπτει απόσπασμα της αναφοράς των δύο υπαλλήλων (το σύνολό της βρίσκεται στη διάθεση της ιστοσελίδας) στο οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στην ΕΠΟ για την καταστρατήγηση των όρων σύμβάσης με την ανάδοχο εταιρεία.

Όπως υποστηρίζουν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ “από τον έλεγχο προέκυψε ότι η ΕΠΟ κατέβαλε τεράστια ποσά στις αντισυμβαλλόμενες εταιρίες χωρίς να έχουν προσφερθεί οι ανάλογες Υπηρεσίες εκ μέρους των εταιριών αυτών με δική της υπαιτιότητα αφού αυτή είχε εγγυηθεί για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 250.000 ιατρικών εξετάσεων κατ’ έτος σε ερασιτέχνες αθλητές …”.

Διαβάστε τι αναφέρει η αναφορά του ΣΔΟΕ για την υπόθεση της “κάρτας υγείας”:

“Η ΕΠΟ εγγυάται ότι ετησίως θα διεξάγονται τουλάχιστον 250.000 τέτοιες μετρήσεις. Η εγγύηση αυτή έχει την έννοια ότι εάν διεξαχθούν λιγότερες από 250.000 τακτικές μετρήσεις ετησίως, η ΕΠΟ θα καταβάλει αμοιβή ως εάν είχαν διεξαχθεί 250.000 τακτικές μετρήσεις.
Στη συνέχεια λόγω του γεγονότος ότι η OPENTEC AE απορροφήθηκε από την εταιρία ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΙΓΣΤΩΝ ΑΕΚ με δ.ι. PC SYSTEMS AE συνάφθηκε στις 18/2/2010 νέα σύμβαση μεταξύ της ΕΠΟ και της PC SYSTEMS AE, η οποία αποτελεί συνέχεια της από 22/9/05 σύμβασης, δεν μεταβάλλει τίποτε στους όρους παρά μόνο, η επωνυμία της εταιρίας που αναλαμβάνει την ολοκλήρωση του έργου η οποία θα είναι τώρα η PC SYSTEMS AE.

Επίσης στις 19/2/2010 συνάφθηκε μία νέα σύμβαση παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αναλωσίμων και μικροαναλωσίμων υλικών μεταξύ των ίδιων σύμφωνα με την οποία η PC SYSTEMS AE αναλαμβάνει την αξιόπιστη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων των αθλητών της ΕΠΟ για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και την προμήθεια όλων των απαραίτητων αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις εξετάσεις αυτές. Σημειώνουμε και σε αυτήν την σύμβαση υπάρχει ο όρος της εγγύησης, του κατώτατου δηλαδή ορίου των 250.000 μετρήσεων ετησίως και το τίμημα ανέρχεται στα 4,67 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά τακτική μέτρηση αθλητή.

Σημειώνουμε επίσης ότι η ΕΠΟ για την υλοποίηση του παραπάνω έργου έλαβε επιχορήγηση από την UEFA το ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Στη συνέχεια του ελέγχου μας και από τις αναλυτικές καρτέλες των προμηθευτών OPENTEC AE και PC SYSTEMS AE διαπιστώθηκε ότι η ΕΠΟ στα πλαίσια της εκτέλεσης της αναφερθείσης συμβάσεως κατέβαλε κατά τα έτη 2006-2011 συνολικά το ποσό των 9.0724.880,26 ευρώ (καθαρό ποσό 8.081.755,64 ευρώ πλέον ΦΠΑ 1.663.124,62 ευρώ) για την ολοκλήρωση του έργου αυτού λαμβάνοντας ισόποσα φορολογικά στοιχεία από τις αντισυμβαλλόμενες εταιρίες.

Στην πραγματικότητα όμως καταστρατηγήθηκαν με υπαιτιότητα της ουσιώδους διατάξεως της συμβάσεως αφού για το συγκεκριμένο χρονικά διάστημα (2006-2011) έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί 1.500.000 μετρήσεις (250.000 ετησίως) σε αθλητές ενώ από τα στοιχεία του ελέγχου μας διαπιστώθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα μόνο 15.530.

Συνεπώς βάσει των συμφωνημένων η ΕΠΟ επιβαρύνθηκε με το κόστος μετρήσεων οι οποίες δεν διενεργήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της (όπως ισχυρίζονται) οι εταιρίες που ανέλαβαν την υλοποίηση της σύμβασης.

Εν κατακλείδι από τον έλεγχο προέκυψε ότι η ΕΠΟ κατέβαλε τεράστια ποσά στις αντισυμβαλλόμενες εταιρίες χωρίς να έχουν προσφερθεί οι ανάλογες Υπηρεσίες εκ μέρους των εταιριών αυτών με δική της υπαιτιότητα αφού αυτή είχε εγγυηθεί για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 250.000 ιατρικών εξετάσεων κατ’ έτος σε ερασιτέχνες αθλητές των Τακτικών Αθλητικών Ενώσεων ανά Νομό της Χώρας εκδίδοντας ταυτόχρονα τη σχετική Κάρτα Υγείας Αθλητού.”

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή