Υπεύθυνη η αστυνομία και όχι οι ΠΑΕ για τις κάμερες στα αποδυτήρια!

Print Friendly, PDF & Email

Το τμήμα αθλητικής βίας της αστυνομίας απάντησε αρνητικά στο αίτημα του αθλητικού εισαγγελέα, Κ. Σιμιτζόγλου, όπως αποσταλεί το υλικό των καμερών από τα αποδυτήρια, στον ημιτελικό κυπέλλου ΟΣΦΠ – ΑΕΚ, στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για τα συμβάντα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ζητήθηκε από την αστυνομία το υλικό από τις κάμερες που βρίσκονται στ’ αποδυτήρια.

Η απάντηση του αστυνομικού τμήματος Πειραιά ήταν ότι δεν εποπτεύει τις κάμερες στο συγκεκριμένο χώρο, ενώ η ΠΑΕ Ολυμπιακός απάντησε ότι το καταγραφικό έχει μνήμη διάρκειας 24 ωρών και επομένως το υλικό σβήστηκε και λόγω των ημερών του Πάσχα.

Ωστόσο σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015 από τουν υουργού οικονομικών και εσωτερικών καθώς και από τον υφυπουργό Αθλητσιμού και αφορά στη λειτουργία του κλειστού κυκλώματος καμερών στα γήπεδα, η αστυνομία και όχι οι ΠΑΕ είναι υπεύθυνη για το υλικό από τις κάμερες που βρίσκονται στους διαδρόμους των αποδυτηρίων,

Στο άρθρο 2 της υπουργικής απόφαση που φέρει τον τίτλο «εποπτευόμενοι χώροι» αναφέρεται ότι «οι χώροι που εποπτεύονται είναι: ο αγωνιστικός χώρος, οι κερκίδες, οι διάδρομοι των αποδυτηρίων, ο αμέσως εξωτερικά περιβάλλων χώρος, οι βοηθητικές εγκαταστάσεις όπως βοηθητικά γήπεδα, χώροι αναψυχής κ.ά.), οι εγγύς της αθλητικής εγκατάστασης χώροι προσέγγισης των θεατών προς την αθλητική εγκατάσταση και οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων».

Στο άρθρο 4 και άρθρο 5 της ίδιας υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι «δυνατότητα πρόσβασης στο οίκημα του κέντρου ελέγχου έχουν μόνο οι χειριστές της Ελληνικής Αστυνομίας και τα εξουσιοδοτημένα από αυτή άτομα μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος ασφαλείας αγώνων και ότι «ο επικεφαλής Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων τάξης και ασφάλειας στην αθλητική εγκατάσταση  μεριμνά και ελέγχει για την τήρηση όλων των ανωτέρω.

Στο άρθρο 6 με τίτλο λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος αναφέρεται ότι « χρήση, και η λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει τις υποχρεώσεις του υπεύθυνου επεξεργασίας, σύμφωνα με το Ν. 2472/1997.

Στο άρθρο 7 προβλέπεται ότι «τα δεδομένα, τα οποία έχουν καταγραφεί, αποθηκευτεί, και αναπαραχθεί με οποιοδήποτε τρόπο, τηρούνται και φυλάσσονται από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση, σε ειδικά προς τούτο διαμορφωμένο και φυλασσόμενο χώρο. Στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ενδείξεις βίας και αξιόποινων πράξεων, τα αποθηκευμένα δεδομένα διαβιβάζονται από το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα στο οικείο πειθαρχικό όργανο και, με τη σχετική δικογραφία, ως προανακριτικό υλικό, στην αρμόδια Εισαγγελική ή Ανακριτική Αρχή, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και ειδικότερα την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Ν. 4326/2015.

Επομένως, με βάση το νόμο θα έπρεπε ήδη η αστυνομία Πειραιά να έχει διαβιβάσει το υλικό από τις κάμερες στην ΕΠΟ και στις εισαγγελικές αρχές…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή