FIFA: Όργια σπατάλης, ιδιωτικά τζετ, “μαύρη αγορά” και φιλανθρωπίες

Print Friendly, PDF & Email

Η έκθεση της FIFA, η οποία παραγγέλθηκε από τον Τζιάνι Ινφαντίνο μετά την εκλογή του ως πρόεδρος, φωτίζει τους σκοτεινούς δρόμους του παλιού καθεστώτος στο κυβερνητικό σώμα του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου.

Η 98σελιδη έκθεση «Η εξέλιξη της FIFA», αναφέρει λεπτομερώς τις πολυπληθείς δαπάνες, ιδίως από τον πρώην πρόεδρο, Σεπ Μπλάτερ και τον Γενικό Γραμματέα, Τζερόμ Βάλκε, ο οποίος αρέσκονταν στα ιδιωτικά τζετ και σε αδικαιολόγητα έξοδα.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από το 2006 έως το 2015, τη χρονιά κατά την οποία έλαβε τέλος το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA.

Η ελεγκτική εταιρία BDO υπογράμμισε την έλλειψη «ενός σαφούς συνόλου κανόνων και κανονισμών σχετικά με την αποζημίωση των εξόδων», με αποτέλεσμα οι πληρωμές «να μην γίνονται δεκτές με βάσει τις σημερινές κατευθυντήριες γραμμές».

Χωρίς να αναφέρονται ονόματα, η έκθεση αναφέρει ότι «δύο πρώην μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA αποζημιώθηκαν για δαπάνες συνολικού ύψους άνω των 780.000 δολαρίων (632.000 ευρώ) και 390.000 δολαρίων, αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μόλις ενός έτους».

Κατά τη διάρκεια μίας πενταετίας «ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της FIFA αποζημιώθηκε για έξοδα ταξιδιού συνολικού ύψους άνω των 300.000 δολαρίων». Σύμφωνα με πηγή που πρόσκεινται στους συντάκτες της έκθεσης, ο εν λόγω αξιωματούχος είναι ο Βοράβι Μακούντι από την Ταϊλάνδη, που έχει τιμωρηθεί για άλλα αδικήματα.

Ο Τσακ Μπλέιζερ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA από τις ΗΠΑ, μέχρι να κατηγορηθεί για διαφθορά το 2013 είχε μετατραπεί σε πληροφοριοδότη του FBI.

Ακόμη κι αν είχε αποκομίσει εκατομμύρια δολάρια από τις συμβάσεις τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπως αναφέρθηκε στο αμερικανικό δικαστήρια πέρυσι, ο Μπλέιζερ δεν δίστασε να κάνει και μικρότερες απάτες… Εχοντας παρακολουθήσει δύο εκδηλώσεις της FIFA στον ίδιο χώρο μέσα σε λίγες μέρες, ο Μπλέιζερ αποζημιώθηκε για δύο πτήσεις επιστροφής ενώ είχε κάνει μόνο μία. Τα ανύπαρκτα εισιτήρια κόστιζαν 13.000 δολάρια παραπάνω.

Ο γιος ενός πρώην μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής έλαβε 15.000 δολάρια ως αποζημίωση για έξοδα σε μία εκδήλωση της FIFA, στην οποία ο πατέρας του δεν παραβρέθηκε ποτέ. Ο λόγος για τον Ισαάκ Σάσο Σάσο από την Κόστα Ρίκα, που σύμφωνα με τη FIFA έχει ένα γιο, τον Αλφρέντο.

Εκατομμύρια σε τζετ
Ο έλεγχος υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη οποιασδήποτε «διαδικασίας έγκρισης για τη χρήση ιδιωτικών τζετ», ιδιαίτερα από τον Βάλκε, ο οποίος τότε είχε τιμωρηθεί από τη FIFA.

Η FIFA δαπανούσε κατά μέσο όρο 4,9 εκατ. δολάρια ετησίως για χρήση ιδιωτικών τζετ από το 2010 ως το 2014 και 7,9 εκατ. δολάρια μόνο το 2014!

Το 2016, το πρώτο έτος της προεδρίας του Ινφαντίνο «οι δαπάνες για ιδιωτικές αεροπορικές πτήσεις μειώθηκαν κατά 88%» σε σύγκριση με την περίοδο 2010-14 αναφέρει η έκθεση.

Μέχρι το 2014, ο Μπλάτερ και ο Βάλκε είχαν ο καθένας τον αποκλειστικό έλεγχο ενός τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο η FIFA κατέβαλε χρήματα για να τα δωρίσει σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και σε οργανισμούς της επιλογής τους.

Ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα του συγκεκριμένου λογαριασμού για να χρηματοδοτήσει το «Ιδρυμα Μπλάτερ» στη γενέτειρά του, στην Ελβετία.

«Φαίνεται ότι υπήρξε ελλιπής επίβλεψη αυτών των λογαριασμών παρότι είχαν καταγραφεί στα οικονομικά αρχεία της FIFA», αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ του 2006 και του 2014 «ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της FIFA» , που ήταν ο Μπλάτερ, έδωσε «πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια σε πολυάριθμα ιδρύματα και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στη γενέτειρά του».

Η έκθεση υπογραμμίζει τις πωλήσεις εισιτηρίων στη «μαύρη» αγορά σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και την πιθανότητα κατάχρησης της χρηματοδότησης των παγκόσμιων αναπτυξιακών προγραμμάτων της FIFA, αφού δεν υπήρξε επιτήρηση.

Η έκθεση χαιρετίζει μία σειρά μέτρων που προτάθηκαν και εγκρίθηκαν από τη FIFA τον Φεβρουάριο του 2016, από τη Μεταρρυθμιστική Επιτροπή στην οποία ήταν μέλος ο Ινφαντίνο πριν την εκλογή του ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.

«Σημαντικές βελτιώσεις έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στους τομείς της διακυβέρνησης, των επιτροπών, της συμμόρφωσης, της χρηματοδότησης, της πολιτικής αποζημιώσεων, της εμπορευματοποίησης των δικαιωμάτων, της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, της επιλογής του οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις διαδικασίες έκδοσης εισιτηρίων», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, η FIFA εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κριτική διότι αντικατέστησε τους επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής, Χανς Γιόακιμ-Εκερτ και Κόρνελ Μπόρμπελι και απόλυσε τον Μιγκέλ Μαδούρο οχτώ μήνες μετά τον διορισμό του ως πρόεδρος της Επιτροπής Διακυβέρνησης.

Ο Μαδούρο είπε σε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου, ότι ο Ινφαντίνο παρενέβη στη δουλειά της επιτροπής, αγνόησε τους κανόνες και τελικά τον απομάκρυνε για να διατηρήσει την εξουσία.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο συζητούσε για τη διακυβέρνηση στον αθλητισμό και την έκθεση της ευρωβουλευτού και πρώην προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αν Μπρασέρ, από το Λουξεμβούργο, η οποία ισχυρίζεται ότι η FIFA δεν έχει αλλάξει υπό τον Ινφαντίνο.

Η έκθεση της BDO είναι πιο αισιόδοξη:
«Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμη σε διαδικασίες ολοκλήρωσης, παρόλα αυτά έχει ήδη εφαρμοστεί ένα ευρύ φάσμα μέτρων. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται είναι μοναδικές στον κόσμο της αθλητικής διακυβέρνησης και μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για άλλες αθλητικές οργανώσεις».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή