Ελέγχεται ο Ινφαντίνο για τις «τροποποιημένες» κυρώσεις στη Φενέρ το 2011

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατηγορείται ότι κατά την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας της UEFA αντιμετώπισε με επιείκεια το σκάνδαλο των στημένων αγώνων στο τουρκικό ποδόσφαιρο τη σεζόν 2010/11.

Η Φενερμπαχτσέ κέρδισε το τουρκικό πρωτάθλημα το 2011 στην ισοβαθμία από την Τραμπζονσπόρ διότι είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Στη συνέχεια όμως ακολούθησε πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για 36 αξιωματούχους του τουρκικού ποδοσφαίρου και ποδοσφαιριστές οι οποίοι διώχθηκαν για χειραγώγηση αγώνων. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Φενέρ, Αζίζ Γιλντιρίμ, ο οποίος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση.

Το 2015 ωστόσο, με απόφαση του Ερντογάν καταργήθηκαν τα ειδικά δικαστήρια τα οποία χειρίστηκαν τις υποθέσεις της Φενέρ, και ως εκ τούτου ο Γιλντιρίμ και οι υπόλοιποι εναγόμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.

Η UEFA επέβαλε τις δικές της κυρώσεις εναντίον της Φενέρ επιβάλλοντας αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για δύο χρόνια.

Ο Ινφαντίνο και ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, είχαν υπογραμμίσει ότι η χειραγώγηση αγώνων αποτελεί επίθεση στην ακεραιότητα του ποδοσφαίρου και ζητούσαν μηδενική ανοχή και σκληρή τιμωρία.

Παρόλα αυτά η στάση του νυν προέδρου της FIFA, υπόκειται σε έλεγχο διότι ο Ινφαντίνο είχε δώσει τότε την έγκρισή του στην τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να εφαρμόσει μικρότερες κυρώσεις από εκείνες που προβλέπονταν στον πειθαρχικό κώδικα και ως εκ τούτου η Φενέρ απέφυγε τον υποβιβασμό, ο οποίος θα είχε αντίκτυπο στο τηλεοπτικό συμβόλαιο των ομάδων της πρώτης εθνικής.

Συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου το 2012 ο γενικός γραμματέας της τουρκικής ομοσπονδίας, Εμπρου Κοκσάλ, απέστειλε επιστολή στον Ινφαντίνο με την οποία του ζητούσε να τροποποιήσει τις κυρώσεις προτείνοντας αντί για τον υποβιβασμό της Φενέρ, την αφαίρεση του τίτλου για το 2012, αφαίρεση 12 βαθμών, πρόστιμο και ευρωπαϊκό αποκλεισμό.

Ο Ινφαντίνο απάντησε στις 20 Ιανουαρίου 2012, καθησυχάζοντας την τουρκική πλευρά, ενώ με δήλωσή του ουσιαστικά ενέκρινε την πρόταση του Κοκσάλ: “Μπορούμε να πούμε, εξ ονόματος της UEFA, ότι λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιστάσεις, η πρότασή σας φαίνεται να συνιστά εύλογη, και κατάλληλη απάντηση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».

Ο πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μεχμέτ Αλί Αϊντινλάρ, δεν δίστασε να ισχυριστεί δημοσίως ότι η συμφωνία αυτή με την UEFA επετεύχθη για να αποφευχθεί η απώλεια τεράστιων χρημάτων από τους τουρκικούς συλλόγους και ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης! H UEFA δύο μήνες αργότερα πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριο της στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τραμπζονσπόρ έξι χρόνια μετά συνεχίζει να κυνηγάει την υπόθεση στο CAS καθώς ο τίτλος δεν της απονεμήθηκε ποτέ όπως προβλεπόταν. «Εξακολουθούμε να αμφισβητούμε την απόφαση της τουρκικής ομοσπονδίας να μην εφαρμόσει τους δικούς της πειθαρχικούς κανόνες και καλούμε να αφαιρεθεί το πρωτάθλημα από τη Φενέρ και να απονεμηθεί στην Τραμπζονσπόρ. Η τουρκική ομοσπονδία παραβίασε τους δικούς της κανονισμούς και τις αρχές της UEFA για δίκαιη και μηδενική ανοχή. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ούτε να δικαιολογήσουμε την προσέγγιση του Ινφαντίνο», δήλωσε ο δικηγόρος που ενεργεί για την Τραμπζονσπόρ, Ερντέμ Εγκεμέν.

Πηγή: theguardian.com

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή