Εφαρμόστε τον αθλητικό νόμο περί βίας στα γήπεδα ή καταργείστε τον!

Print Friendly, PDF & Email

Τα όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο με αφορμή την τέλεση του τελικού Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, εμπίπτουν στον αθλητικό νόμο 436/2015 ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υφυπουργό Αθλητισμού να επιβάλλει διοικητικές ποινές (πρόστιμα, κ.α.) τόσο στις ομάδες που έχουν την αντικειμενική ευθύνη για τα επεισόδια όσο και στις διοργανώτριες αρχές.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, απέφυγε να κάνει χρήση του νόμου που ψήφισε ο προκάτοχός του, Σταύρος Κοντονής, για τα συμβάντα στον ημιτελικό Κυπέλλου, Ολυμπιακός – ΑΕΚ, θεωρώντας ότι τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου είναι τα μόνα αρμόδια. Στην περίπτωση όμως του τελικού, ο οποίος διεξήχθη σε γήπεδο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου (δεν είχε τουρνικέ), το εύρος των επεισοδίων είναι τέτοιο που εμπίπτει στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.

Εάν μάλιστα, όπως λέγεται, οι δύο ΠΑΕ κάνουν χρήση της διάταξης του πειθαρχικού κώδικα, όπου αναγράφεται ότι η ευθύνη τους αρχίζει με την άφιξη του πούλμαν και τα επεισόδια στην πεζογέφυρα θεωρηθεί ότι συνέβησαν πριν από την άφιξη των αποστολών, τότε ο Βασιλειάδης δεν θα έχει κανένα επιχείρημα μη εφαρμογής του νόμου.

Αν λοιπόν ο υφυπουργός Αθλητισμού, έχει κάτι να κάνει μετά το φιάσκο της προσπάθειας αναβολής του αγώνα είναι να εφαρμόσει τον εν ισχύ αθλητικό νόμο. Όλα τα άλλα (π.χ. αποστολή φακέλων) παρέλκουν και είναι περισσότερο για δημιουργία εντυπώσεων.

Ήδη, παράγοντες της ΓΓΑ συζητούν ότι ο συγκεκριμένος νόμος ή πρέπει να εφαρμοστεί ή πρέπει να καταργηθεί με αφορμή τα γεγονότα του τελικού Κυπέλλου.

Ο εν ισχύ νόμος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας που σχετίζονται με τον αθλητισμό, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός, με αιτιολογημένες αποφάσεις του, που λαμβάνονται ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), μπορεί να επιβάλει στα οικεία αθλητικά σωματεία, Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Α.Ε.), καθώς και στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες ή/και επαγγελματικούς συνδέσμους, αλλά και μεμονωμένα σε φυσικά πρόσωπα, μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόαση τους, πρόστιμα ύψους από δέκα χιλιάδες (10.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή