Η “ωρολογιακή” βόμβα του Κατάρ απειλεί το Μουντιάλ του 2022!

Print Friendly, PDF & Email

Toυ Γιώργου Γεωργακόπουλου*

Με ξαφνική κατάρρευση απειλείται το αθλητικό οικοδόμημα στην άμμο του Κατάρ, λόγω του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει από τη Δευτέρα επτά αραβικές χώρες, καθώς βρίσκεται στον «αέρα» ακόμη και η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου σε πέντε χρόνια στο αραβικό εμιράτο του Κόλπου.

Οταν με εντονότατη οσμή σκανδάλου η FIFA ανέθεσε το 2010 τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, ο κόσμος του ποδοσφαίρου διαμαρτυρήθηκε για πολλά πράγματα: την έλλειψη ποδοσφαιρικής ιστορίας, την πιθανή δωροδοκία, τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες την εποχή που συνήθως γίνεται το τουρνουά, τις πιεστικότατες συνθήκες εργασίας στο εμιράτο και άλλα. Ωστόσο, κανείς δεν ανέμενε ότι πέντε χρόνια πριν από το πρώτο Μουντιάλ σε Νοέμβριο-Δεκέμβριο, όπως προγραμματίζεται, το Κατάρ θα κινδύνευε να χάσει τη διοργάνωση λόγω κατηγοριών ότι στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Ο σφοδρός δυτικός άνεμος λοιπόν που φύσηξε στο Κατάρ με προέλευση τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να γκρεμίσει το ακριβό πλην αμμώδες καταρινό αθλητικό οικοδόμημα, διότι, εάν όντως η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία αφαιρέσει τη διοργάνωση του 2022 από το εμιράτο, οι συνέπειες εκεί θα είναι τεράστιες. Προς το παρόν η FIFA αποφεύγει να τοποθετηθεί, αλλά η Γερμανία δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει μεγάλη διοργάνωση σε χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία.

Το θέμα «καίει» λόγω της μεγάλης ανάμειξης του εμιράτου στο διεθνές ποδόσφαιρο. Πέρα από το Μουντιάλ, στο Κατάρ είναι να διεξαχθεί τον χειμώνα και το Κύπελλο Εθνών του Κόλπου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ ανήκει η Μάλαγα, ενώ στις φανέλες τις Μπαρτσελόνα διαφημίζεται το Ιδρυμα του Κατάρ, σπάζοντας το αιώνιο εμπάργκο της Μπάρτσα στις εμπορικές διαφημίσεις.

Γενικότερα στο αθλητικό πεδίο το Κατάρ έχει μεγάλη διείσδυση χάρη στον… ορυκτό του πλούτο. Εκτός από το ποδόσφαιρο, έχει φέρει επαγγελματίες από πολλές χώρες να αγωνιστούν ή να προπονήσουν στο Κατάρ σε πολλά αθλήματα, όπως στον στίβο, στο βόλεϊ, στο χάντμπολ κ.λπ., και φιλοξενεί ετησίως και γκραν πρι μοτοσικλέτας (Moto GP).

Μπορούν αυτά να διασωθούν αν το Κατάρ απομονωθεί για καιρό; Οι πρώτες συνέπειες προέκυψαν αμέσως: η μια μετά την άλλη, οι ποδοσφαιρικές ομάδες των χωρών που έχουν αρχίσει τον ιδιότυπο αυτόν αποκλεισμό του Κατάρ ακυρώνουν συμβόλαια συνεργασίας με καταρινές εταιρείες όπως η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways και το συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο beIN Sports. Οι διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου που θα γίνονταν στο Κατάρ αναζητούν νέα έδρα κ.λπ.

Η πίεση στη FIFA να πάρει το Μουντιάλ από το Κατάρ θα διογκώνεται όσο περνούν οι μέρες και δεν διευθετείται η διπλωματική κρίση. Αν η ομοσπονδία δεν δώσει εγκαίρως λύση, θα γίνει και αυτή μέρος του προβλήματος.

*Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή