Ο κώδικας της FIFA, η αβλεψία της ΠΔΕ και οι δύο “κόκκινες” στο καταστατικό

Print Friendly, PDF & Email

O πρόεδρος της ΕΠΟ και ο υφυπουργός αθλητισμού μίλησαν για “αβλεψία” που θα διορθωθεί, αναφερόμενοι στην απάλειψη από το νέο πειθαρχικό κώδικα της ομοσπονδίας των διατάξεων που είχαν να κάνουν με ποινές στις ΠΑΕ για συμπλοκές των οπαδών τους στις εξέδρες.

Πηγές από την ΕΠΟ ανέφεραν ότι ο πειθαρχικός κώδικας, που εγκρίθηκε από την ΠΔΕ/ΕΠΟ εστάλη από τη FIFA.

Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα: Ουδείς από την ΠΔΕ/ΕΠΟ δεν είδε τον νέο πειθαρχικό κώδικα πριν αναρτηθεί;

Eπίσης, πως είναι δυνατόν η FIFA να αφαιρεί διατάξεις από τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ, όταν, έστω και με διαφορετική διατύπωση, υπάρχουν στον πειθαρχικό κώδικα της FIFA;

Για του λόγου το αληθές αναδημοσιεύουμε το αντίστοιχο τμήμα του πειθαρχικού κώδικα της FIFA, o oποίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: “Η οικοδέσποινα ομοσπονδία ή ο γηπεδούχος σύλλογος είναι υπεύθυνοι για την κακή συμπεριφορά των θεατών. Ανεξάρτητα με το θέμα που σχετίζεται με την κακή συμπεριφορά ή της κακής εποπτείας τους, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο, ενώ μπορεί να τους επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση σοβαρών ταραχών. (…)

Η ανάρμοστη συμπεριφορά περιλαμβάνει τη βία κατά προσώπων ή αντικειμένων, την εκτόξευση εμπρηστικών συσκευών, τη ρίψη πυραύλων, την εμφάνιση μορφών προσβολών ή πολιτικών συνθημάτων, την εκφώνηση προσβλητικών λέξεων ή ήχων ή την εισβολή στο γήπεδο.”

Οι κόκκινες κάρτες στο καταστατικό

Δεν είναι μόνο ο πειθαρχικός κώδικας αλλά και ο κανονισμός διαιτησίας στον οποίον έγιναν επουσιώδεις αλλαγές όσον αφορά στη δομή της διαιτησίας και στα προσόντα των μελών της ΚΕΔ. Επίσης είναι και το καταστατικό της ΕΠΟ που δεν εγκρίθηκε σε δύο σημεία του, με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα ικανότητας αυτών που ανέλαβαν τις τύχες της ΕΠΟ το τελευταίο δεκάμηνο χωρία να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας, χωρίς παρατράγουδα, τη βασική αποστολή τους που ήταν το νέο καταστατικό και οι κανονισμοί.

Το Soccerplus φέρνει στη δημοσιότητα την απόφαση της Ειρηνοδίκου Αθηνών, Χ. Σταθακοπούλου, η οποία ενέκρινε το νέο καταστατικό της ΕΠΟ με εξαίρεση δύο περιπτώσεων. Αυτής που αφορά τη θητεία των τακτικών δικαστών στα δικαστικά όργανα της ομοσπονδίας και της απάλειψης των κωλυμάτων, που έγινε για να μπορέσει να ψηφιστεί το νέο καταστατικό, που ελάχιστα αλλάζει πέραν της μείωσης του εκλογικού σώματος.

Η απόφαση της Ειρηνοδίκου Αθηνών, μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Στα εδάφια γ’ και δ’ της παραγράφου 3 του υπό τον τίτλο «Δικαστικά Οργανα» άρθρου του νέου τροποποιημένου καταστατικού, όπου ορίζεται για τα μέλη των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ-όπως τα τελευταία εξειδικεύονται και απαριθμούνται στο αυτό άρθρο ως: α. η Πειθαρχική Επιτροπή, β. η Επιτροπή Δεοντολογίας και γ. η Επιτροπή Εφέσεων-ότι: «Η θητεία τους θα είναι τετραετής. Τα μέλη μπορεί να επανεκλέγονται και να απαλλάσσονται των καθηκόντων τους από τη Γενική Συνέλευση οποτεδήποτε». Η εν λόγω διάταξη του από 30-06-2017 καταστατικού έρχεται σε αντίθεση με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 26 παρ. 7 περ. δ’ του Ν. 2725/1999 όπου προβλέπεται ότι η θητεία των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι τριετής μη ανανεώσιμη, στη διάταξη του άρθρου 127 Β παρ. 2 όπου προβλέπεται ότι η θητεία των μελών της Πειθαρχικής Επιτροπής είναι διετής αρχόμενη από την 1η Αυγούστου του έτους διορισμού και στη διάταξη του άρθρου 127 Β παρ. 3 όπου προβλέπεται ότι η θητεία των μελών της Επιτροπής Εφέσεων είναι διετής αρχόμενη από την 1η Αυγούστου του έτους διορισμού. Κατά συνέπεια, η περί ης ο λόγος διάταξη καθίσταται μη σύννομη και συνακόλουθα άκυρη, βάσει και των προδιαληφθέντων στην παραπάνω νομική σκέψη, αφ’ ης στιγμής η ΕΠΟ υποχρεούται σε εναρμόνιση του καταστατικού της με τον αθλητικό νόμο.

Στην παράγραφο 1 του υπό στοιχείο Α Παραρτήματος με τίτλο «Κωλύματα εγγραφής-Περιορισμοί προσώπων εμπλεκομένων στον χώρο του Ποδοσφαίρου», στην οποία προβλέπονται μεν απόλυτα κωλύματα συμμετοχής ως μέλους σωματείου ή ως μέλους των οργάνων διοίκησης σωματείου, Εκτελεστικής Επιτροπής Ενωσης-Μέλους της ΕΠΟ ή των οργάνων αυτής, Εκτελεστικής Επιτροπής Ενωσης της ΕΠΟ ή των οργάνων αυτής, αθλητικής ανώνυμης εταιρείας ή ως ειδικού συνεργάτη αυτών ή ως επιφορτισμένου με οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση φορέα εκ των ανωτέρω σε συμμόρφωση με το άρθρο 3 του Ν. 2725/1999, ωστόσο, με την αιτούμενη προς έγκριση τροποποίηση, απαλείφεται η περίπτωση β’ της αντίστοιχης παραγράφου του ισχύοντος καταστατικού και πλέον υπό το στοιχείο αυτό (β’) κωδικοποιείται η περίπτωση γ’ αυτής. Ειδικότερα, με το από 30-06-2017 καταστατικό, η ΕΠΟ δεν συμπεριλαμβάνει στους απόλυτα κωλυομένους τους αναφερομένους στην περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Ν. 2725/1999, η οποία, μάλιστα, όπως ισχύει μετά και την τροποποίησή της από το άρθρο 19 παρ. 1 του Ν. 4049/2012...”

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή