Παγκόσμιος πυρετός για την ολική έκλειψη ηλίου

Print Friendly, PDF & Email

Στις ΗΠΑ επικρατεί φρενίτιδα για την σημερινή ολική έκλειψη ηλίου καθώς είναι η πρώτη από το 1918 που θα είναι ορατή από τη μια άκρη των ΗΠΑ ως την άλλη.

Να σημειωθεί ότι η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα δουν να καλύπτεται ο δίσκος του ηλίου από έναν σκοτεινό δίσκο, που θα είναι αυτός της σελήνης. Το φαινόμενο θα αρχίσει στις 19:49 και θα λήξει στις 23:02 ώρα Ελλάδος. Σε μία ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών όμως, η έκλειψη θα είναι ολική. Εξαιτίας της γεωμετρίας Σελήνης, Ήλιου, και Γης το διάστημα της ολικής έκλειψης θα είναι διαφορετικό, η μέγιστη διάρκεια κάλυψης θα είναι 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Για ένα μικρό «παράθυρο» χρόνου, γύρω στα δυόμισι λεπτά, όταν η Σελήνη θα μπλοκάρει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το στέμμα του, θα μπορεί κανείς να κοιτάξει απευθείας το φαινόμενο χωρίς σοβαρή βλάβη στα μάτια του.

Παρότι ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν σχεδόν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.

Εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να παρατηρήσουν, σήμερα Δευτέρα, το φαινόμενο. Καμιά άλλη ολική έκλειψη δεν είχε συμβεί στις ΗΠΑ από το 1928.

To Σαββατοκύριακο, εκατομμύρια τουρίστες και ερασιτέχνες αστρονόμοι άρχισαν να καταφθάνουν στις πόλεις όπου θα μπορούν να δουν καθαρά την Σελήνη να καλύπτει το φως του Ηλιου και το σκοτάδι να πέφτει ξαφνικά για μερικά δέκατα του δευτερολέπτου.

Στην πόλη Ορεγκον, στα ανατολικά, θα είναι το φαινόμενο πιο ορατό από τις 09:05 τοπική ώρα, πριν η έκλειψη γίνει ολική 75 λεπτά αργότερα. Στην πολιτεία αναμένονται 1 εκατομμύριο τουρίστες ενώ ανάρπαστες γίνονται οι θέσεις στην πόλη Μαντράς, όπου θα πέσει σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Συνολικά, 12 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι ζουν σε ζώνη 113 χιλιομέτρων σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη. Εκατομμύρια άλλοι θα μπορούν ωστόσο να δουν μερική έκλειψη, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία αστρονομίας.

Φρενίτιδα και στη Βρετανία

Πολλοί Βρετανοί έχουν δαπανήσει εκατοντάδες λίρες για να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο το οποίο θα διαρκέσει μόλις 140 δευτερόλεπτα.

Όπως αναφέρει ο Independent, πολλοί είναι εκείνοι που έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να βρουν το καλύτερο σημείο στην πόλη Τζάκσον (κοντά στο Όρεγκον) των ΗΠΑ, όπου και θα φανεί καθαρά η έκλειψη ηλίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή