Προς εξαφάνιση τα φιλικά των εθνικών ομάδων, έρχεται το UEFA Nations League!

Print Friendly, PDF & Email

Η ανανέωση των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων και συγκεκριμένα το UEFA Nations League πηγάζει από την επιθυμία της UEFA και των 55 ομοσπονδιών μελών να βελτιώσουν την ποιότητα και το κύρος του ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η UEFA και οι ομοσπονδίες που την απαρτίζουν επιθυμούσαν να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, καθώς κυριαρχεί πλέον η άποψη σε προπονητές, παίκτες και φιλάθλους ότι οι φιλικοί αγώνες δεν παρέχουν επαρκή ανταγωνισμό.

Οι εκτενείς διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις ξεκίνησαν ήδη από το 2011 και το Συνέδριο Στρατηγικής στην Κύπρο και συνεχίστηκαν με μία σειρά συναντήσεων σε επίπεδο Κορυφαίου Εκτελεστικού Προγράμματος τα επόμενα τρία χρόνια. Το UEFA Nations League εγκρίθηκε ομόφωνα στο ΧΧΧVII Τακτικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αστάνα στις 27 Μαρτίο 2014.

Ποια είναι η βασική μορφή;

Το UEFA Nations League θα περιλαμβάνει προβιβασμό και υποβιβασμό. Οι 55 ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με την κατάταξή τους στο ranking της UEFA, στις 11 Οκτωβρίου το 2017.

Η κλήρωση έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου και τα γκρουπ δυναμικότητας έχουν ήδη καθοριστεί. Στη Α’ Κατηγορία θα λάβουν μέρους οι κορυφαίες ομάδες στην κατάταξη της UEFA και στην Δ’ Κατηγορία οι χαμηλότερες.

Α’ Κατηγορία

Πρώτο γκρουπ: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία

Δεύτερο γκρουπ: Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία

Τρίτο γκρουπ: Πολωνία, Ισλανδία, Κροατία, Ολλανδία

Οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων και οι νικητές των ομίλων θα αγωνιστούν στους τελικούς του UEFA Nations League (ημιτελικοί, μικρός τελικός και τελικός) τον Ιούνιο του 2019 για να αναδειχθούν οι νικητές της διοργάνωσης. Η διοργανώτρια χώρα θα επιλεγεί τον Δεκέμβριο του 2018 εκ των φιναλίστ. Οι τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες στους ομίλους τους θα υποβιβαστούν στην Β’ Κατηγορία για τη διοργάνωση του 2020.

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της Α’ Κατηγορίας, που δεν έχουν προκριθεί στο Euro του 2020 θα δώσουν αγώνες playoffs τον Μάρτιο του 2020 για μία θέση στα τελικά.

Β’ Κατηγορία

Πρώτο γκρουπ: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία

Δεύτερο γκρουπ: Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία

Τρίτο γκρουπ: Β. Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία

Οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, Ρωσία και Ουκρανία δεν μπορούν να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο.

Οι τέσσερις νικητές των ομίλων θα προβιβαστούν στην Α’ Κατηγορία και οι τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Γ’ κατηγορία για την επόμενη διοργάνωση που θα διεξαχθεί το 2020.

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της Β’ Κατηγορίας, που δεν έχουν προκριθεί στο Euro του 2020 θα δώσουν αγώνες playoffs τον Μάρτιο του 2020 για μία θέση στα τελικά.

Γ’ Κατηγορία

Πρώτο γκρουπ: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία

Δεύτερο γκρουπ: Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία

Τρίτο γκρουπ: Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία

Τέταρτο γκρουπ: Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία

Οι ομάδες θα χωριστούν σε ένα γκρουπ των τριών (όπου θα συμπεριλαμβάνονται μόνο ομάδες από το πρώτο, δεύτερο και τρίτο γκρουπ) και σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Λόγω των καιρικών περιορισμών το χειμώνα, ένας όμιλος μπορεί να περιέχει έως και δύο ομάδες από τις παρακάτω: Νορβηγία, Φιλανδία, Εσθονία, Λιθουανία.

Οι τέσσερις νικητές θα προβιβαστούν στη Β’ Κατηγορία και οι τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν τελευταίες θα υποβιβαστούν στη Δ’ Κατηγορία για τη διοργάνωση του 2020.

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της Γ’ Κατηγορίας, που δεν έχουν προκριθεί στο Euro του 2020 θα δώσουν αγώνες playoffs τον Μάρτιο του 2020 για μία θέση στα τελικά.

Δ’ Κατηγορία

Πρώτο γκρουπ: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία

Δεύτερο γκρουπ: Αρμενία, Λετονία, Νησιά Φερόε, Λουξεμβούργο

Τρίτο γκρουπ: Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα

Τέταρτο γκρουπ: Ανδόρρα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

Οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούν να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο. Επίσης λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών κάθε όμιλος μπορεί να περιέχει το πολύ ένα από τα παρακάτω ζευγάρια: Ανδόρρα και Καζακστάν, Νησιά Φερόα και Καζακστάν, Γιβραλτάρ και Καζακστάν, Γιβραλτάρ και Αζερμπαϊτζάν.

Οι τέσσερις νικητές θα προβιβαστούν στη Γ’ Κατηγορία για τη διοργάνωση του 2020.

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες της Δ’ Κατηγορίας, που δεν έχουν προκριθεί στο Euro του 2020 θα δώσουν αγώνες playoffs τον Μάρτιο του 2020 για μία θέση στα τελικά.

Οι αγώνες των ομίλων του UEFA Nations League θα διεξαχθούν σε έξι αγωνιστικές κατά διάρκεια των διπλών αναμετρήσεων στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2018. Οι τελικοί του UEFA Nations League για τις ομάδες που θα κερδίσουν τους ομίλους τους στην κορυφαία κατηγορία είναι προγραμματισμένοι για τον Ιούνιο του 2019.

Οι αγώνες playoffs είναι προγραμματισμένοι για τον Μάρτιο του 2020.

Θα αλλάξουν τα προκριματικά του Euro;

Οι αλλαγές στρέφονται προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού των προκριματικών. Η εξίσωση θα είναι απλή. Οι δύο πρώτες ομάδες των δέκα ομίλων θα προκρίνονται αυτόματα και οι άλλες τέσσερις θέσεις θα απονέμονται στους νικητές των αγώνων playoffs, όπου θα μετέχουν οι 16 νικητές του UEFA Nations League.

Η κλήρωση για τα προκριματικά του Euro θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του UEFA Nations League και θα επιτρέψει στις τέσσερις φιναλίστ του UEFA Nations League να συμμετέχουν σε ομίλους των πέντε ομάδων.

Η βασική αρχή των προκριματικών παραμένει ίδια: Κάθε ομάδα μπορεί να παίξει με οποιαδήποτε ομάδα.

Τα προκριματικά του Euro θα αρχίσουν τον Μάρτιο του 2019. Θα υπάρχουν δύο αγώνες τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019. Συνολικά θα υπάρχουν πέντε όμιλοι των πέντε ομάδων και πέντε όμιλοι των έξι ομάδων (δέκα όμιλοι στο σύνολο). Ο νικητής και ο δεύτερος κάθε ομίλου θα προκρίνεται αυτόματα στα τελικά του Euro το 2020.

Οι τελευταίες τέσσερις θέσεις θα κερδίζονται από τα playoffs που γίνουν τον Μάρτιο του 2020 και θα μετέχουν οι 16 νικητές του UEFA Nations League

Εάν ένας νικητής ομίλου έχει ήδη προκριθεί μέσω των προκριματικών , τότε τη θέση του θα καταλάβει η επόμενη καλύτερη ομάδα στην Κατηγορία. Εάν μία Κατηγορία δεν έχει τέσσερις ομάδες να διαγωνιστούν, τότε οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται από ομάδες άλλων Κατηγοριών σύμφωνα με τη συνολική κατάταξη του UEFA Nations League.

Κάθε κατηγορία έχει το δικό της μονοπάτι και σε αυτό περιλαμβάνονται δύο μονοί ημιτελικοί και ένας μονός τελικός. Ο νικητής κάθε μονοπατιού θα κερδίζει εισιτήριο για τα τελικά του Euro.

Πώς θα υπολογίζεται η συνολική κατάταξη στο UEFA Nations League

Σε κάθε Κατηγορία η κατάταξη θα υπολογίζεται με βάση τη θέση στον όμιλο, τους βαθμούς, τη διαφορά τερμάτων, την καλύτερη επίθεση, τα εκτός έδρας γκολ, τις νίκες, τις εκτός έδρας νίκες, τους πειθαρχικούς πόντους και τον συντελεστή στο ράνκινγκ της UEFA.

Θα υπάρχουν πλέον φιλικοί αγώνες;

Σίγουρα οι διεθνείς φιλικές αναμετρήσεις θα είναι λιγότερες και αδιαμφισβήτητα θα είναι λιγότερες οι ανούσιες φιλικές αναμετρήσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη χώρος στο καλεντάρι για διεθνή φιλικά, κυρίως για φιλικά προετοιμασίας πριν τις τελικές διοργανώσεις. Η UEFA επίσης αφήνει τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές ομάδες να παίζουν φιλικούς αγώνες με αντιπάλους από άλλες συνομοσπονδίες.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή