Σκληρή απάντηση από Euroleague στις ρατσιστικές δηλώσεις του Βαϊνάουσκας

Print Friendly, PDF & Email

Την απάντησή της στις δηλώσεις του προέδρου της Λιέτουβος Ρίτας, Γκεντβίντας Βαϊνάουσκας, κατά των μαύρων καλαθοσφαιριστών έδωσε η Euroleague, τονίζοντας ότι εξετάζει ακόμα και τον αποκλεισμό της λιθουανικής ομάδας από το Eurocup.

«Μετά τα σχόλια που έγιναν χθες από τον Γκεντβίντας Βαϊνάουσκας, του προέδρου της Λιέτουβος Ρίτας που θα αγωνίζεται στο EuroCup προς τα ΜΜΕ, η Euroleague Basketball θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής: σε καμία περίπτωση αυτά τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το άθλημα του μπάσκετ, ούτε την ευρωπαϊκή μπασκετική οικογένεια ούτε τον οργανισμό της EuroLeague Basketball σε κανένα επίπεδο. Αντιθέτως, το ευρωπαϊκό μπάσκετ πάντα ήταν και πάντα θα είναι παράδειγμα “ενσωμάτωσης”, εντός και εκτός παρκέ, όπου οι κουλτούρες, οι φυλές και οι θρησκείες θα βρίσκονται μαζί κάτω από το ίδιο πάθος, το άθλημα του μπάσκετ. Είναι ακριβώς αυτές οι κουλτούρες, γλώσσες, φυλές και οι τρόποι που καταλαβαίνουν και ζουν το άθλημα που κάνει τόσο μοναδική και πλούσια αυτή την εμπειρία, ενώ αποτελεί και ένα εργαλείο για να ενώσει τους ανθρώπους. Ανθρώπους που έχουν γράψει ιστορία με μερικές από τις σπουδαιότερες επιδόσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε ο κύριος Βαϊνάουσκας είναι επιθετικές, επιζήμιες και αντίθετες με τις αρχές της ομαδικότητας και του σεβασμού.

Η Euroleague Basketball συνεχίζει την συνεχή στήριξη σε όλες τις κουλτούρες και τις εθνικότητες, χρησιμοποιώντας το άθλημα ως μία γέφυρα ανάμεσα στις κουλτούρες. Η Euroleague Basketball καταδικάζει κάθετα οποιοδήποτε υποτιμητικό σχόλιο ή πράξη εναντίον φυλών, φύλων, σεξουαλικότητας ή οποιασδήποτε άλλης ανθρώπινης κατάστασης.

Εχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία από την EuroLeague Basketball εναντίον του συλλόγου, ενώ ταυτόχρονα έχει προταθεί στην επόμενη συνάντηση του EuroCup η Λιέτουβος Ρίτας να πάψει να εκπροσωπεί τις ομάδες στο συμβούλιο των συλλόγων», αναφέρει η ανακοίνωση της Euroleague.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή ο Βαϊνάουσκας είχε δηλώσει τα εξής:

«Πάντα κρατούσαμε μία στάση και λέγαμε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι από δύο μαύροι στην ομάδα. Αυτό που έγινε είναι ότι ο κόουτς Τόμας Πατσέσας αρέσκεται στο να παίζει με μαύρους -να τους ελέγχει, να τους εκπαιδεύει- και καταλήξαμε να παίζουμε με τέσσερις παίκτες που ήταν μαύροι. Ξαφνικά, ενώθηκαν για να δημιουργήσουν -πως να το πω- ένα είδος συμμορίας.

Δεν πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα. Όχι περισσότεροι από δύο μαύρους: μπορώ να το πω με τα 23 χρόνια εμπειρίας μου στη δουλειά. Οι ομάδες δεν πρέπει να έχουν περισσότερους από δύο μαύρους γιατί τότε αρχίζουν να συμβαίνουν άσχημα πράγματα».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή