Τι ζήτησε η Super League και τι δίνει ο Βασιλειάδης για τις μετακινήσεις οπαδών

Print Friendly, PDF & Email

Στη συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης με εκπροσώπους ΠΑΕ, την ΕΠΟ και τη Super League, συζητήθηκε το θέμα της παρουσίας φιλοξενούμενων φιλάθλων στα γήπεδα από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο κ. Βασιλειάδης έκανε τέσσερις προτάσεις:

  1. Καθολική απαγόρευση μετακινήσεων
  2. Παραμονή του υφιστάμενοι πλαισίου με οργανωμένες και μεμονωμένες μετακινήσεις
  3. Πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων με ευθύνη των ΠΑΕ
  4. Μόνο μεμονωμένες μετακινήσεις

Οσον αφορά το νέο αθλητικό νομοσχέδιο η Super League ζήτησε να απαλειφθούν οι νομικές ευθύνες για τα μέλη των ΔΣ ΠΑΕ σε περιπτώσεις των οργανωμένων μετακινήσεων που συνοδεύονται με επεισόδια και δεν γίνονται με βάση τις διατάξεις του νόμου, κάτι που θα εξεταστεί από τον κ. Βασιλειάδη εφόσον υπάρχει ένα νέο πλαίσιο που θα προβλέπει τις ευθύνες των ΠΑΕ.

Από την πλευρά του Υφυπουργού υπάρχει πρόθεση στο νέο νομοσχέδιο να καταργηθεί η διάκριση μεμονωμένης και οργανωμένης μετακίνησης και να προβλεφθεί η δυνατότητα άσκησης σωματικού ελέγχου από τις εταιρίες σεκιούριτι.

Στόχος είναι η Αστυνομία να βγει από τα γήπεδα και να υπάρξει ένα μοντέλο ελέγχων των φιλάθλων κατά τα πρότυπα των ελέγχων στα αεροδρόμια.

Η απόσυρση της Αστυνομίας από τα γήπεδα έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, αλλά τόσο οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα γήπεδα όσο και οι σχέσεις των ΠΑΕ με τους σεκιούριτι καθιστούν ανέφικτη τη συζήτηση.

Η σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο:

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη με θέμα τις μετακινήσεις των οπαδών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο Πρόεδρος της Super League, Γιώργος Στράτος και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Βασίλης Γκαγκάτσης, ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ, Αλέκος Χολέβας καθώς και οι ΠΑΕ ΑΕΚ (Μηνάς Λυσσάνδρου, Διευθύνων Σύμβουλος), ΠΑΕ Ατρόμητος (Βασίλης Μπέτσης, Πρόεδρος και Κατερίνα Κοξένογλου Διευθύνων Σύμβουλος), ΠΑΕ Ολυμπιακός (Γιάννης Μώραλης, Πρόεδρος, Ευάγγελος Μπαταγιάννης -Μιχάλης Κουντούρης, Αντιπρόεδροι), ΠΑΕ Παναθηναϊκός (Βασίλης Κωνσταντίνου Πρόεδρος και Ευστράτιος Σωπήλης Διευθύνων Σύμβουλος), ΠΑΕ Πανιώνιος (Χρήστος Δάρρας, Πρόεδρος), ΠΑΕ ΠΑΟΚ (Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος).

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βασιλειάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αυτό που μας έχει δείξει η κρίση που πέρασε η χώρα όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν πρέπει πια τα προβλήματα να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, αλλά να τα συζητάμε, να διαφωνούμε και μέσα από τη διαφωνία να βρίσκουμε λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και η σημερινή πρωτοβουλία για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μετακίνησης των οπαδών. Πώς θα δομήσουμε αρχές και κανόνες που θα αφορούν όλους και θα ισχύουν έναντι όλων. Το τελευταίο διάστημα είδαμε ότι διοικητικές αποφάσεις μου που αφορούσαν τις μετακινήσεις καταστρατηγήθηκαν. Πέρα από τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος και ενδεχόμενα θα επιβληθούν, το θέμα είναι να δούμε πώς αντιμετωπίσουμε την κατάσταση από δω και στο εξής.

Η συζήτηση είχε δύο σκέλη. Η πρώτη αφορούσε το παρόν. Τι κάνουμε τώρα και μέχρι το τέλος της σεζόν και η δεύτερη το συνολικό πλαίσιο και την αλλαγή που θα πρέπει να έρθει για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια κανονικότητα που αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κοινή αποδοχή όλων είναι ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, η φετινή σεζόν στο συγκεκριμένο θέμα πάει σχετικά καλά και θα πάει ακόμη καλύτερα, εφόσον υπάρχει ισονομία και ίση αντιμετώπιση όλων έναντι του νόμου. Αυτό εμείς το εγγυόμαστε και νομίζω και οι αλλαγές που έχουν γίνει στην ομοσπονδία στα πειθαρχικά της όργανα, το εγγυώνται.

Επομένως μέχρι το τέλος της σεζόν θα συνεχίσουμε με το ίδιο πλαίσιο, με αυστηρές ποινές όταν θα παραβιάζεται αυτό. Ταυτόχρονα η Super League έλαβε την πρωτοβουλία, ύστερα από παρακίνησή μου, μέσα στον επόμενο μήνα, να έχει μια συνολική πρόταση για το θέμα των μετακινήσεων ώστε στο τέλος αυτού του μήνα με την ομάδα εργασίας που ήδη υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να δομήσουμε το πλαίσιο για την επόμενη σεζόν.

Σκοπός όλων είναι την επόμενη χρονιά να υπάρξει ένα σοβαρό πλαίσιο με ξεκάθαρες ευθύνες, με ξεκάθαρους ορισμούς, για τη μετακίνηση των οπαδών. Αυτό είναι κάτι που το επιθυμούμε όλοι, αλλά μπορεί να γίνει μόνο αν είμαστε όλοι σοβαροί. Αυτό που διαπιστώσαμε στη σημερινή σύσκεψη είναι ότι παρά τους έντονους τόνους που υπάρχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, υπάρχει κοινή βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και τη νέα σεζόν να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ώστε να έχουμε ξανά μετακινήσεις.

Ταυτόχρονα ζήτησα από τους ιθύνοντες τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση. Έχουμε μπροστά μας ένα  δύσκολο τρίμηνο με πολλούς και δύσκολους αγώνες που θα κριθούν όλες οι εγχώριες διοργανώσεις και θα πρέπει όλοι να δώσουν το καλό παράδειγμα, να πέσουν οι τόνοι για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε σε καθεστώς ηρεμίας.

Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, χωρίς σε κανένα σημείο να υπάρξουν αντεγκλήσεις, γεγονός που μαρτυρά ότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας του ζητήματος. Επομένως μετά τη σημερινή σύσκεψη μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον. Βέβαια όλα και όλοι θα κριθούμε το επόμενο διάστημα».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή