Το χρονικό της ρήξης Super League-NOVA και το άδηλο μέλλον του ποδοσφαίρου

Print Friendly, PDF & Email

Στο πιο οριακό σημείο της περίπου εικοσαετούς σχέσης τους βρίκονται η Super League με τη NOVA.

To Soccerplus παρουσιάζει το χρονικό του “τηλεοπτικού σίριαλ” του καλοκαιριού, που από την έκβασή του θα κριθούν πολλά – ακόμα και η έναρξη του πρωταθλήματος!

Τα πρώτα «σύννεφα» στα σχέσεις των δύο πλευρών άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τον Μάιο του 2016 με αφορμή την αλλαγή των ημερομηνιών των αγώνων των play-offs, λόγω των αλλεπάλληλων αναβολών στη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου. Η Super League υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν προέκυψε από δική της υπαιτιότητα.

Με αφορμή αυτή την κρίση, η NOVA, επικαλούμενη τη μείωση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος, έθεσε προς τον συνεταιρισμό τρία βασικά θέματα.

Το πρώτο ήταν η μείωση των ομάδων από 16 σε 14.

Το δεύτερο ήταν μέτρα για πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα (play-offs με τη συμμετοχή και του πρώτου, play-out).

Το τρίτο ήταν η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητα των ομάδων για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο αποχώρησης ομάδων κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, όπως είχε συμβεί στις περιπτώσεις των Νίκη Βόλου και ΟΦΗ.

Το καλοκαίρι του 2016 δεν πέρασε η μείωση των ομάδων, κάτι που δυσαρέστησε τη NOVA, η οποία άρχισε να κρούει το καμπανάκι του κινδύνου.

Τον Αύγουστο του 2016 υπήρξε η αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος λόγω της κόντρας του πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με την τότε διοίκηση της ΕΠΟ, με αφορμή την απόφαση της Ομοσπονδίας να αλλάξει την σύνθεση της, αποτελούμενης από τακτικούς δικαστές, Επιτροπής Δεοντολογίας.Την ίδια περίοδο καταγράφηκε έντονη αντίδραση των Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ενώσεων για τους πίνακες διαιτησίας. Οι αντιδράσεις αυτές, μαζί με την παράνομη απόφαση της ΕΠΟ για “rotation” στους τακτικούς δικαστές, χρησιμοποιήθηκαν ως λόγοι, που κατά τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, δικαιολογούσαν την απόφαση αναβολής.

Η NOVA, όπως και στην περίπτωση των play-offs αποφάσισε να κρατήσει τα χρήματα που προβλέπονταν ως ρήτρες για τη διατάραξη του προγράμματος του πρωταθλήματος.

Στη διάρκεια της σεζόν οι ΠΑΕ αποφάσισαν την μείωση των ομάδων, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιη και δεν έχει αποτυπωθεί στην προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Τα «σύννεφα» πύκνωσαν ακόμα περισσότερο τον περασμένο Μάιο, όταν η NOVA πρότεινε μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου με τη Super League κατά 18%, καθώς, όπως υποστηρίζει, χάνει έσοδα από την αποχώρηση συνδρομητών λόγω της απαξίωσης του προϊόντος από τις ίδιες τις ομάδες και από την έλλειψη ανταγωνισμού.

Από την πλευρά τους οι ΠΑΕ όχι μόνο δεν δέχτηκαν την μείωση, αλλά ζήτησαν τόσο την επιστροφή των ρητρών όσο και την εξόφληση δύο μηνών (Μάιος-Ιούνιος).

Η NOVA κατέβαλε το ποσό που προβλέπονταν για τους δύο αυτούς μήνες και στη συνέχεια έστειλε εξώδικο με το οποίο ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη οφειλή.

Έτσι φτάσαμε στο τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ, τον Ιούλιο του 2017, με τη διαρροή του συνδρομητικού καναλιού, βάσει της οποίας σε περίπτωση που η Super League δεν δεχτεί την μείωση τότε θα ρίξει στο τραπέζι τη λύση του συναινετικού διαζυγίου, για να απεμπλακεί από το πρωτάθλημα, μία διοργάνωση με την οποία έχει συνδεθεί από την αρχή της ύπαρξής του.

Η Super League, δεν θέλει να τραβήξει κι άλλο το σχοινί. Ζήτησε νέα συνάντηση, στην οποία θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις, χωρίς όμως να έχει ακόμα λύσει τα “εσωτερικά προβλήματα”, όπως αυτό της μείωσης του αριθμού των ομάδων.

Αυτή τη στιγμή, όλα είναι ανοιχτά και το μέλλον άδηλο…

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή