Απείθαρχη και… άστοχη η ελληνική Super League

Print Friendly, PDF & Email

Δυσαναλογία τερμάτων προς κάρτες ανά αγώνα παρουσιάζει η ελληνική Σούπερ Λίγκα των 16 ομάδων, προσφέροντας με την παρούσα της μορφή πολύ λιγότερα τέρματα από άλλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη και πολύ περισσότερες κίτρινες και κόκκινες κάρτες σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αφορούν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Οι επικείμενες αλλαγές στη διεξαγωγή του ελληνικού πρωταθλήματος, με τη μείωση των ομάδων σε 14 και τη διεξαγωγή αγώνων κατάταξης (πλέι οφ) ακόμη και για την ανάδειξη του πρωταθλητή, αναμένεται να βελτιώσουν αρκετά την ποιότητα του εγχώριου πρωταθλήματος, κάτι που όντως απαιτείται άμεσα. Κι αυτό διότι κατά την έρευνα που διεξήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο που εδρεύει στην Ελβετία, η Σούπερ Λίγκα κατέχει την πρώτη θέση σε κίτρινες κάρτες ανά αγώνα στην Ευρώπη και γενικώς σε κάρτες ανά αγώνα, ενώ είναι τρίτη από το τέλος σε αριθμό τερμάτων ανά παιχνίδι μεταξύ 31 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Γενικά εμφανίζεται σαφής ροπή προς τις κάρτες σε νότια και ανατολική Ευρώπη, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καρτών ανά αγώνα παρουσιάζεται στη Σκανδιναβία, αφού και οι τέσσερις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα καταλαμβάνονται από αυτή την περιοχή της βόρειας Ευρώπης. Αυτό αποτελεί συνδυασμό τόσο του ταμπεραμέντου των ποδοσφαιριστών όσο και της νοοτροπίας με την οποία «σφυρίζουν» οι διαιτητές στους αγώνες για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που συνελέγησαν από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Μάρτιο, το ελληνικό πρωτάθλημα παρουσιάζει μέσον όρο κίτρινων καρτών 5,23 ανά αγώνα, μπροστά από τη ρουμανική Λίγκα 1 και την ουκρανική Πρέμιερ Λιγκ, που έχουν μέσον όρο 5,21 κίτρινων ανά παιχνίδι. Στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η ισπανική Λίγκα με 5,11 κάρτες, με πέμπτη την τουρκική Σούπερ Λιγκ με 5,08 κίτρινες ανά παιχνίδι. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα πρωταθλήματα των Βουλγαρίας, Πορτογαλίας, Σερβίας, Ιταλίας και Ουγγαρίας. Το κυπριακό πρωτάθλημα είναι στη μέση του πίνακα με μέσον όρο 4,18 κίτρινων καρτών ανά ματς. Η Πρέμιερ Λιγκ έχει μέσον όρο 3,88, η Μπουντεσλίγκα 3,97 και η γαλλική Λιγκ 1 έχει 3,60. Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και Δανία έχουν (με αυτή τη σειρά) τις λιγότερες κίτρινες.

Στις κόκκινες κάρτες την πρωτοκαθεδρία έχει το ρουμανικό πρωτάθλημα με μέσον όρο 0,3 ανά αγώνα και με βραχεία κεφαλή μπροστά από τη δική μας Σούπερ Λίγκα που είναι δεύτερη με 0,29 αποβολές ανά αγώνα, μαζί με το γαλλικό πρωτάθλημα. Ακολουθούν τα πρωταθλήματα της Τουρκίας και της Ιταλίας με 0,27 κόκκινες, της Πορτογαλίας, της Σερβίας και της Ρωσίας με 0,26, και του Βελγίου με 0,25, δηλαδή μία κόκκινη ανά τέσσερα παιχνίδια.

Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ έχει ιδιαίτερα χαμηλό μέσον όρο με 0,11 κόκκινες (ή μία αποβολή ανά εννιά αγώνες), με μόνο τη Δανία (0,08) και τη Νορβηγία (0,10) να υπερτερούν.

Τα στοιχεία ανά την Ευρώπη δείχνουν ότι κατά κανόνα όπου υπάρχουν πολλές κίτρινες υπάρχουν και πολλές αποβολές, αλλά στη μεν Γαλλία σημειώνονται δυσανάλογα πολλές κόκκινες κάρτες έναντι των κίτρινων και στην Ουκρανία δυσανάλογα λίγες. Αυτό σαφώς σχετίζεται με τις διαφορές στην τιμωρητική διάθεση των διαιτητών.

Συνολικά, η Ελλάδα κρατά την κορυφή και στις κάρτες με 5,52 ανά αγώνα, και ακολουθούν η Ρουμανία με 5,51 και η Ουκρανία με 5,41 κάρτες ανά ματς.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική Σούπερ Λίγκα εμφανίζει ιδιαιτέρως χαμηλή παραγωγικότητα σε τέρματα, καθώς στην τρέχουσα σεζόν από τον Αύγουστο έως και τον περασμένο μήνα παρουσίαζε μέσον όρο γκολ ανά αγώνα μόλις 2,23. Αρα, σε κάθε αγώνα ένας Ελληνας φίλαθλος μπορεί να αναμένει γύρω στα δύο γκολ αλλά και… 5,5 κάρτες, την ώρα που στη Σουηδία (απ’ όπου προέρχεται και ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Μάρκους Μπεργκ) οι φίλαθλοι έχουν να αναμένουν τρία γκολ και ισάριθμες κάρτες ανά αγώνα. Και τούτο γιατί η Σουηδία παρουσιάζει το καλύτερο… ισοζύγιο τερμάτων προς κάρτες με 3,01 γκολ έναντι 3,31 καρτών σε κάθε αναμέτρηση, και βρίσκεται στη δεύτερη θέση των παραγωγικότερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης πίσω μόνο από το ελβετικό πρωτάθλημα. Το στερεότυπο της άμυνας «ελβετικό τυρί» παίρνει νέα διάσταση εδώ, καθώς οι ελβετικές άμυνες δέχθηκαν 416 γκολ σε 125 ματς, που σημαίνει ότι κάθε αγώνας στην Ελβετία προσφέρει 3,33 γκολ.

Μετά την Ελβετία και τη Σουηδία παραγωγικότερο πρωτάθλημα είναι η Λίγκα της Ισπανίας (2,9 γκολ) και ακολουθούν το νορβηγικό και το κυπριακό πρωτάθλημα όπου ουκ ολίγοι Ελληνες βρίσκουν δίχτυα. Εκτη σε γκολ είναι η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ με 2,84 γκολ/ματς.
Το πιο… under πρωτάθλημα της Ευρώπης είναι αυτό της Ρωσίας (1,99 γκολ/αγώνα) και ακολουθούν αυτά του Ισραήλ (2,13), της Ελλάδας, της Πορτογαλίας (2,32) και της Κροατίας (2,35).

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή