Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί την άμεση απομάκρυνση Μπλάτερ

Ημερομηνία: 12 Ιουνίου, 2015 20:37
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί την άμεση απομάκρυνση Μπλάτερ

Σε ένα ψήφισμα που καταδικάζει την «ενδημική διαφθορά» στη FIFA, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από τον Μπλάτερ να παραιτηθεί αμέσως.

Με μια «κοινή πρόταση ψηφίσματος», τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης που ζητά από τον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ να παραιτηθεί άμεσα αντί να αναμένει την εκλογή ενός νέου προέδρου τον ερχόμενο Δεκέμβριο,όπως ανακοίνωσε όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την προεδρία της FIFA.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο πλευρών τον Μαΐο του 2011, η INTERPOL έλαβε μια δωρεά από τη FIFA αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός προγράμματος με την επωνυμία «Ακεραιότητα στον αθλητισμό» το οποίο θα είχε δεκαετή ισχύ.

Ενώ οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την απόφαση αυτή, υπάρχει η ανησυχία ότι η πραγματική αλλαγή δεν μπορεί να λάβει χώρα μέσα στο σώμα του ποδοσφαίρου μέχρι να ορισθεί νέα ηγεσία, αναφέρει το ψήφισμα μέσω του οποίου οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν επίσης την « συστημική και ενδημική διαφθορά που εκτίθενται στην FIFA» .

Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι καταγγελίες για διαφθορά «δεν προκαλούν καμία έκπληξη» και αποτελούν λόγο ώστε να υπάρξει έρευνα αναφορικά με τις πρακτικές διαφθοράς που ακολούθησε στο παρελθόν η FIFA.

Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να περιλαμβάνει «την απομάκρυνση όλων των υπαλλήλων που εμπλέκονται σε στις δημοσιονομικά παράπτωμα»,αναφέρεται στο ψήφισμα.

Αλλά για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της FIFA, θα πρέπει να διοριστεί νέα ηγεσία, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές και το ψήφισμα «ως εκ τούτου, καλεί τη FIFA να επιλέξει, με διαφανή τρόπο και χωρίς αποκλεισμούς, έναν κατάλληλο ηγέτη που θα αντικαταστήσει στο μεσοδιάστημα τον Σεπ Μπλάτερ».

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα δύο διοικητικά συμβούλια αθλητικών φορέων, καθώς και από τους χορηγούς και άλλους ενδιαφερόμενους να δεσμευτούν για να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες.

Επίσης ενθαρρύνουν περαιτέρω την UEFAκαι άλλους οργανισμούς του ποδοσφαίρου «να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει πίεση για την εφαρμογή των θεμελιωδών μέτρων για τη μεταρρύθμιση στο εσωτερικό της FIFA [...] μέχρι το τέλος του 2016».

Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην FIFA, θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από μια δέσμευση από την ομοσπονδία, καθώς και από άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να ληφθούν μέτρα εναντίον π.χ. των στημένων παιχνιδιών και άλλων εγκληματών που επηρεάζουν τις αθλητικές οργανώσεις, αναφέρεται στην εισήγηση.

Επαινώντας την έρευνα των δημοσιογράφων που με τη δουλειά τους «χτύπησαν το καμπανάκι» αναφορικά με την διαφθορά στην FIFA, οι ευρωβουλευτές προτρέπουν τους αθλητικούς οργανισμούς να οδηγηθούν σε μια συμφωνία μέσω της οποίας θα καταστεί ευκολότερη και ασφαλέστερη η ενημέρωση αναφορικά με τυχόν ατασθαλίες αυτών που διοικούν τον αθλητισμό.

Η πρόταση ψηφίσματος εγκρίθηκε με ανάταση των χεριών κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11Ιουνίου.

Το ψήφισμα θα διαβιβαστεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και στις FIFA, UEFA, στο Ευρωπαϊκό Πρωταθλήματα Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (EPFL), στην Ενωση Ευρωπαϊκών Σωματείων (ECA) και στην FIFPro.Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό.

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Κράτησε τη 2η θέση στο Βέλγιο η Εθνική, βλέπει ακόμα και πρωτιά
Κράτησε τη 2η θέση στο Βέλγιο η Εθνική, βλέπει ακόμα και πρωτιά Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 23:52

Μπορεί η Εθνική να βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα σπουδαίο "διπλό" μέσα στις Βρυξέλλες, όμως ακόμα και η ισοπαλία που πήρε από το Βέλγιο (1-1) την διατηρεί στην 2η θέση και την αφήνει να βλέπει ακόμα και πρωτιά.

Περισσότερα...
Αρτα: Σκυλίτσα περιμένει το αφεντικό της στον τάφο του
Αρτα: Σκυλίτσα περιμένει το αφεντικό της στον τάφο του Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 23:04

Την ιστορία του "Χάτσικο" θυμίζει σε πολλούς η αντίδραση μιας πανέμορφης σκυλίτσας στην Αρτα! Το αφεντικό της πέθανε πριν από δύο μήνες, όμως εκείνη βρίσκεται καθημερινά στο νεκροταφείο και περιμένει υπομονετικά στον τάφο του.

Περισσότερα...
Είδε Εθνική μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό ο Τσίπρας
Είδε Εθνική μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό ο Τσίπρας Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 22:39

Παρέα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Τσαρλς Μισέλ, παρακολούθησε από την Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας τον αγώνα της Εθνική στις Βρυξέλλες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Περισσότερα...
Η Cadbury εξετάζει να μικρύνει τη σοκολάτα της λόγω Brexit
Η Cadbury εξετάζει να μικρύνει τη σοκολάτα της λόγω Brexit Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 22:03

Το ενδεχόμενο να μειώσει το μέγεθος της γνωστής της σοκολάτας, ή να αυξήσει την τιμή λιανικής, εξετάζει η Cadbury επικαλούμενη ως λόγο την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Περισσότερα...
"Πουθενά δεν είναι όπως στον ΠΑΟ, οι Ελληνες με εκτιμούν"
"Πουθενά δεν είναι όπως στον ΠΑΟ, οι Ελληνες με εκτιμούν" Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 21:35

Ο Μάρκους Μπεργκ είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τον Παναθηναϊκός, κάτι που φάνηκε και σε συνέντευξή του στη Σουηδία, στην οποία τόνισε ότι μόνο εάν θέλει η οικογένειά του θα φύγει από τους "πράσινους".

Περισσότερα...
Ιραν: Δωρεάν 100.000 εισιτήρια σε γήπεδο 78.116 θέσεων!
Ιραν: Δωρεάν 100.000 εισιτήρια σε γήπεδο 78.116 θέσεων! Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 20:36

Το Ιραν υποδέχεται την Κίνα την Τετάρτη (28/03, 15:00) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη ζώνη της Ασίας, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να θέλει να είναι κατάμεστο το γήπεδο που θα γίνει ο αγώνας.

Περισσότερα...
Εμπλοκή του Κλάιφερτ σε υπόθεση στοιχηματικής απάτης
Εμπλοκή του Κλάιφερτ σε υπόθεση στοιχηματικής απάτης Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 19:57

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως έχει ο Πάτρικ Κλάιφερτ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την Ολλανδία έχει χρέος ύψους ενός εκατ. ευρώ από παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα, όταν ήταν προπονητής τους Νέους της Τβέντε (2011/12).

Περισσότερα...
Football League: Επέστρεψε στις νίκες η Λαμία, 2-1 τα Χανιά
Football League: Επέστρεψε στις νίκες η Λαμία, 2-1 τα Χανιά Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 19:32

Μπορεί τα Χανιά να την δυσκόλεψαν, όμως η Λαμία κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες (2-1), έπειτα από δύο αγωνιστικές, στις οποίες είχε μία ισοπαλία με τον Πανελευσινιακό (0-0) και μία ήττα από τα Τρίκαλα (1-0) χωρίς να σκοράρει.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3