Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Τροπολογία Κοντονή λύνει τα χέρια της επιτροπής εξομάλυνσης της ΕΠΟ

Ημερομηνία: 03 Νοεμβρίου, 2016 10:45
Τροπολογία Κοντονή λύνει τα χέρια της επιτροπής εξομάλυνσης της ΕΠΟ

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και ψηφίζεται σήμερα (3/11), ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής νομιμοποιεί, κατά παρέκκλιση του αθλητικού νόμου και του καταστατικού, την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, και της λύνει τα χέρια ώστε να μπορεί εκπροσωπώντας ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όπως η ομοσπονδία να λειτουργεί απρόσκοπτα έναντι των ελληνικών αρχών (διοικητικών, δικαστικών κ.α).

Στην αιτιλογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία ο κ. Κοντονής επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατύσε στο ποδόσφαιρο με ευθύνη της ΕΠΟ, το αίτημα της κυβέρνηση που υλοποιήθηκε από τη FIFA για διορισμό προσωρινής διοίκησης, αλλά και τον κίνδυνο “Grexit” σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια στη λειτουργία της ΕΠΟ με βάση της κατευθύνσεις της FIFA.

Mεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «Ενόψει απαράδεκτης κατάστασης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για την οποία την κύρια ευθύνη φέρει η ΕΠΟ, ο αρμόδιος Υφυπουργός απευθύνθηκε στις 9 Αυγούστου 2016 με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡ.ΥΦ./264089/1631 επιστολή του στην FIFA, και κάλεσε να ενεργοποιήσει διάταξη του καταστατικού της και να ορίσει η ίδια, χωρίς σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης, προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ η οποία θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας στο ποδόσφαιρο και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ.

Η FIFA, συνεκτιμώντας η ίδια την κατάσταση, τελικά ανταποκρίθηκε, και αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 8 παρ. 2 του Καταστατικού της FIFA και να ορίσει Επιτροπή Εξομάλυνσης με αντικείμενα την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της ΕΠΟ, την αναθεώρηση των σχετικών Κανονισμών της ΕΠΟ με σκοπό την εναρμόνισή τους με τα Καταστατικά των FIFA και UEFA και την διεξαγωγή εκλογών το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Η Επιτροπή αυτή πράγματι επελέγη από την FIFA, αλλά δεδομένου όμως ότι η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αντλεί την νομιμοποίησή της έναντι των ελληνικών αρχών (δικαστικών, διοικητικών κλπ).

Η διάταξη, η οποία ως έκτακτη έχει προσωρινό χαρακτήρα, είναι αναγκαία διότι η ήδη ορισθείσα κατά τα παραπάνω Επιτροπή Εξομάλυνσης αναλαμβάνει καθήκοντα που ανήκουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, στον Πρόεδρο και στον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΕΠΟ, πρέπει άρα να προσαρμοσθεί η καταστατική λειτουργία της ΕΠΟ ανάλογα, δηλαδή για όσον χρόνο και σε όση έκταση ορίζει η σχετική απόφαση της FIFA».

Η αιτιολογική έκθεση κλείνει υποστηρίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης θα ασκεί νομίμως το έργο της και ότι τη διάταξη επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο ποδόσφαιρο  με τις ενέργειες και τις κατευθύνσεις της FIFA (…) αλλά και επειδή η μη συμμόρφωση της ΕΠΟ στις κατευθύνσεις αυτές θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής ομάδας από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.  

Το περιεχόμενο της τροπολογίας Κοντονή για την ΕΠΟ

«Σε περίπτωση που σε αθλητική ομοσπονδία του άρθρου 19 του ν.2725/1999 (Α’ 121), όπως ισχύει, οριστούν από την οικεία διεθνή ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, ειδικά όργανα διοίκησης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη εντολή για την αντιμετώπιση εκτάκτων και εξαιρετικών καταστάσεων, τα εν λόγω ειδικά όργανα αναλαμβάνουν άμεσα, με μόνη την πράξη ορισμού τους από τη διεθνή ομοσπονδία, όλες τις αναγκαίες για την εκτέλεση της εντολής τους αρμοδιότητες και υποκαθιστούν τα καταστατικά όργανα της ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 2725/1999 και των καταστατικών διατάξεων της ομοσπονδίας».

 

 

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Διακόπηκε ως τις 6 Μαρτίου η δίκη για την υπόθεση Siemens
Διακόπηκε ως τις 6 Μαρτίου η δίκη για την υπόθεση Siemens Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 13:05

Διακόπηκε έως τις 6 Μαρτίου η δίκη για το σκάνδαλο Siemens, που αφορά τη σύμβαση που είχε συνάψει ο γερμανικός κολοσσός με τον ΟΤΕ στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Περισσότερα...
Ανόητες χειρονομίες των οπαδών της Σεντ Ετιέν για το Μόναχο (vids)
Ανόητες χειρονομίες των οπαδών της Σεντ Ετιέν για το Μόναχο (vids) Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 13:03

Σε μία απαράδεκτη χειρονομία προχώρησε μερίδα οπαδών της Σεντ Ετιέν στο παιχνίδι της Πέμπτης για το Γιουρόπα Λιγκ, κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο «Ζοφρουά Γκισάρ».

Περισσότερα...
Ο Μουρίνιο στηρίζει τον απολυμένο Ρανιέρι (pic)
Ο Μουρίνιο στηρίζει τον απολυμένο Ρανιέρι (pic) Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 11:58

Σοκ έχει προκαλέσει στην Αγγλία η αιφνίδια απόλυση του Κλαούντιο Ρανιέρι από τη Λέστερ. Αμέτρητα είναι τα μηνύματα υποστήριξης στον Ιταλό τεχνικό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αυτό του Ζοζέ Μουρίνιο.

Περισσότερα...
Στο αρχείο η καταγγελία του ΠΑΣ Γιάννινα κατά του Μπεργκ
Στο αρχείο η καταγγελία του ΠΑΣ Γιάννινα κατά του Μπεργκ Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 11:06

Στο αρχείο θα μπει η καταγγελία του ΠΑΣ Γιάννινα στον υπεύθυνο ποδοσφαιρικών διώξεων της ΕΠΟ, Κ. Σιμιτζογλου, με την οποία ζητείται η άσκηση πειθαρχική δίωξης στον Μπεργκ για τη φάση με τον Καρανίκα στον αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός.

Περισσότερα...
Κλείδωσε τις ευρωπαϊκές θέσεις για το 2018/19 η Ελλάδα
Κλείδωσε τις ευρωπαϊκές θέσεις για το 2018/19 η Ελλάδα Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 10:57

Η Ελλάδα μετά τη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού στην Τουρκία επί της Οσμανλίσπορ στο Γιουρόπα Λιγκ, πέρασε στην 14η θέση στην κατάταξη της UEFA και κλείδωσε ότι την αγωνιστική περίοδο 2018/19 θα συμμετέχει με πέντε ομάδες.

Περισσότερα...
Κλειστό το Καυτανζόγλειο για του φιλάθλους του ΠΑΟΚ
Κλειστό το Καυτανζόγλειο για του φιλάθλους του ΠΑΟΚ Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 10:44

Με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, κατόπιν εισήγησης της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης,  απαγορεύεται η παρουσία φιλάθλων του ΠΑΟΚ στον αγώνα της  Κυριακής 26/2 με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο.

Περισσότερα...
Έβαλε ορκωτούς, επιχείρησαν να τον ρίξουν και φώναξε την αστυνομία
Έβαλε ορκωτούς, επιχείρησαν να τον ρίξουν και φώναξε την αστυνομία Ημερομηνία άρθρου: 23 Φεβρουαρίου, 2017 23:17

Η θέα του περιπολικού της αστυνομίας οδήγησε στην πρόωρη ολοκλήρωση της συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΣ Βοιωτίας στην οποία υπήρξαν έντονοι τριγμοί και φραστικά επεισόδια με αφορμή την απόφαση της επιτροπής...

Περισσότερα...
Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας στη μάχη κατά των ναρκωτικών
Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας στη μάχη κατά των ναρκωτικών Ημερομηνία άρθρου: 23 Φεβρουαρίου, 2017 22:11

Με αφορμή την 60η Συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ, ο οργανισμός καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Βιέννη, σε μια κίνηση αναγνώρισης των πολιτικών που έχει εφαρμόσει η χώρα μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3