Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Τροπολογία Κοντονή λύνει τα χέρια της επιτροπής εξομάλυνσης της ΕΠΟ

Ημερομηνία: 03 Νοεμβρίου, 2016 10:45
Τροπολογία Κοντονή λύνει τα χέρια της επιτροπής εξομάλυνσης της ΕΠΟ

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και ψηφίζεται σήμερα (3/11), ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής νομιμοποιεί, κατά παρέκκλιση του αθλητικού νόμου και του καταστατικού, την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, και της λύνει τα χέρια ώστε να μπορεί εκπροσωπώντας ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όπως η ομοσπονδία να λειτουργεί απρόσκοπτα έναντι των ελληνικών αρχών (διοικητικών, δικαστικών κ.α).

Στην αιτιλογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία ο κ. Κοντονής επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατύσε στο ποδόσφαιρο με ευθύνη της ΕΠΟ, το αίτημα της κυβέρνηση που υλοποιήθηκε από τη FIFA για διορισμό προσωρινής διοίκησης, αλλά και τον κίνδυνο “Grexit” σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια στη λειτουργία της ΕΠΟ με βάση της κατευθύνσεις της FIFA.

Mεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «Ενόψει απαράδεκτης κατάστασης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για την οποία την κύρια ευθύνη φέρει η ΕΠΟ, ο αρμόδιος Υφυπουργός απευθύνθηκε στις 9 Αυγούστου 2016 με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡ.ΥΦ./264089/1631 επιστολή του στην FIFA, και κάλεσε να ενεργοποιήσει διάταξη του καταστατικού της και να ορίσει η ίδια, χωρίς σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης, προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ η οποία θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας στο ποδόσφαιρο και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ.

Η FIFA, συνεκτιμώντας η ίδια την κατάσταση, τελικά ανταποκρίθηκε, και αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 8 παρ. 2 του Καταστατικού της FIFA και να ορίσει Επιτροπή Εξομάλυνσης με αντικείμενα την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της ΕΠΟ, την αναθεώρηση των σχετικών Κανονισμών της ΕΠΟ με σκοπό την εναρμόνισή τους με τα Καταστατικά των FIFA και UEFA και την διεξαγωγή εκλογών το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Η Επιτροπή αυτή πράγματι επελέγη από την FIFA, αλλά δεδομένου όμως ότι η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αντλεί την νομιμοποίησή της έναντι των ελληνικών αρχών (δικαστικών, διοικητικών κλπ).

Η διάταξη, η οποία ως έκτακτη έχει προσωρινό χαρακτήρα, είναι αναγκαία διότι η ήδη ορισθείσα κατά τα παραπάνω Επιτροπή Εξομάλυνσης αναλαμβάνει καθήκοντα που ανήκουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, στον Πρόεδρο και στον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΕΠΟ, πρέπει άρα να προσαρμοσθεί η καταστατική λειτουργία της ΕΠΟ ανάλογα, δηλαδή για όσον χρόνο και σε όση έκταση ορίζει η σχετική απόφαση της FIFA».

Η αιτιολογική έκθεση κλείνει υποστηρίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης θα ασκεί νομίμως το έργο της και ότι τη διάταξη επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο ποδόσφαιρο  με τις ενέργειες και τις κατευθύνσεις της FIFA (…) αλλά και επειδή η μη συμμόρφωση της ΕΠΟ στις κατευθύνσεις αυτές θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής ομάδας από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.  

Το περιεχόμενο της τροπολογίας Κοντονή για την ΕΠΟ

«Σε περίπτωση που σε αθλητική ομοσπονδία του άρθρου 19 του ν.2725/1999 (Α’ 121), όπως ισχύει, οριστούν από την οικεία διεθνή ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, ειδικά όργανα διοίκησης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη εντολή για την αντιμετώπιση εκτάκτων και εξαιρετικών καταστάσεων, τα εν λόγω ειδικά όργανα αναλαμβάνουν άμεσα, με μόνη την πράξη ορισμού τους από τη διεθνή ομοσπονδία, όλες τις αναγκαίες για την εκτέλεση της εντολής τους αρμοδιότητες και υποκαθιστούν τα καταστατικά όργανα της ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 2725/1999 και των καταστατικών διατάξεων της ομοσπονδίας».

 

 

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Νεοδημοκρατικός εμφύλιος για τη θέση στη ΔΟΕ!
Νεοδημοκρατικός εμφύλιος για τη θέση στη ΔΟΕ! Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 12:03

Σε νεοδημοκρατικό εμφύλιο εξελίσσεται η μάχη για το ποιος τελικά θα είναι ο Έλληνας που θα προταθεί στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να εισέλθει στο κλαμπ των αθανάτων, αντικαθιστώντας τον Λάμπη Νικολάου, που λόγω ηλικίας...

Περισσότερα...
Θρίαμβος Χατζηπαντελή στις εκλογές της ΕΠΣ ΣερρώνSoccerPlus.gr - Θέμα
Θρίαμβος Χατζηπαντελή στις εκλογές της ΕΠΣ Σερρών Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 22:19

Σε θρίαμβο της παράταξης που είχε ως επικεφαλής τον Αθ. Χατζηπαντελή εξελίχθησαν οι εκλογές στην ΕΠΣ Σερρών. Η εκλογή Χατζηπαντελή, από την παράταξη του οποίου εκλέγονται και τα 11 μέλη στο νέο ΔΣ.

Περισσότερα...
Το παρασκήνιο της νέας κόντρας του ΠΑΟ με NOVA και Super League
Το παρασκήνιο της νέας κόντρας του ΠΑΟ με NOVA και Super League Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 22:01

Η νέα σύγκρουση του Παναθηναϊκού με τη NOVA έρχεται να προστεθεί στις ούτως ή άλλως ταραγμένες σχέσεις των δύο πλευρών, οι οποίες κατά περιόδους βρίσκονται είτε σε ύφεση είτε σε έξαρση.

Περισσότερα...
Το σχόλιο της NOVA για την ανακοίνωση του ΠΑΟ
Το σχόλιο της NOVA για την ανακοίνωση του ΠΑΟ Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 21:17

Δεν πέρασε απαρατήρητη από τη NOVA η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, σύμφωνα με την οποία οι "πράσινοι" θα καταθέσουν τη Δευτέρα (23/01) αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά της συνδρομητικής πλατφόρμας.  

Περισσότερα...
Παναγόπουλος: "Η NOVA οφείλει 11 εκατ. ευρώ στη Super League"
Παναγόπουλος: "Η NOVA οφείλει 11 εκατ. ευρώ στη Super League" Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 21:12

Για την απόφαση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να αποσύρει τον εκπρόσωπό της από το ΔΣ της Super League μίλησε ο Χρήστος Παναγόπουλος, ενώ για το θέμα της NOVA σημείωσε ότι η συνδρομητική "οφείλει 11 εκατ. ευρώ στη Λίγκα".

Περισσότερα...
Συρία: Ειδικές δυνάμεις της Δανίας στη μάχη κατά του ΙΚ
Συρία: Ειδικές δυνάμεις της Δανίας στη μάχη κατά του ΙΚ Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 20:53

Η Δανία θα αναπτύξει έως και 60 μέλη των ειδικών δυνάμεών της για να πολεμήσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανέφερε την Παρασκευή (20/01) η κυβέρνηση.

Περισσότερα...
Συμμετοχή στα play-offs χωρίς αδειοδότηση ανακοίνωσε η ΕΠΟ
Συμμετοχή στα play-offs χωρίς αδειοδότηση ανακοίνωσε η ΕΠΟ Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 20:20

Τον νέο κανονισμό για την αδειοδότηση των ομάδων του πρωταθλήματος της Super League ανακοίνωσε η ΕΠΟ, πραγματοποιώντας δύο βασικές αλλαγές τόσο για τα play-offs όσο και για τις άδειες.

Περισσότερα...
Στα άκρα ο ΠΑΟ με Super League, καταθέτει αγωγή κατά της NOVA
Στα άκρα ο ΠΑΟ με Super League, καταθέτει αγωγή κατά της NOVA Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 19:11

Αγωγή κατά της NOVA θα καταθέσει τη Δευτέρα (23/01) η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα αποσύρει τον εκπρόσωπό της από τις συνεδριάσεις του ΔΣ της Super League.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3