Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Τροπολογία Κοντονή λύνει τα χέρια της επιτροπής εξομάλυνσης της ΕΠΟ

Ημερομηνία: 03 Νοεμβρίου, 2016 10:45
Τροπολογία Κοντονή λύνει τα χέρια της επιτροπής εξομάλυνσης της ΕΠΟ

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και ψηφίζεται σήμερα (3/11), ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής νομιμοποιεί, κατά παρέκκλιση του αθλητικού νόμου και του καταστατικού, την προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ, και της λύνει τα χέρια ώστε να μπορεί εκπροσωπώντας ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όπως η ομοσπονδία να λειτουργεί απρόσκοπτα έναντι των ελληνικών αρχών (διοικητικών, δικαστικών κ.α).

Στην αιτιλογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία ο κ. Κοντονής επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατύσε στο ποδόσφαιρο με ευθύνη της ΕΠΟ, το αίτημα της κυβέρνηση που υλοποιήθηκε από τη FIFA για διορισμό προσωρινής διοίκησης, αλλά και τον κίνδυνο “Grexit” σε περίπτωση που υπάρξουν εμπόδια στη λειτουργία της ΕΠΟ με βάση της κατευθύνσεις της FIFA.

Mεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «Ενόψει απαράδεκτης κατάστασης που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για την οποία την κύρια ευθύνη φέρει η ΕΠΟ, ο αρμόδιος Υφυπουργός απευθύνθηκε στις 9 Αυγούστου 2016 με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΡ.ΥΦ./264089/1631 επιστολή του στην FIFA, και κάλεσε να ενεργοποιήσει διάταξη του καταστατικού της και να ορίσει η ίδια, χωρίς σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης, προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ η οποία θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας στο ποδόσφαιρο και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ.

Η FIFA, συνεκτιμώντας η ίδια την κατάσταση, τελικά ανταποκρίθηκε, και αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 8 παρ. 2 του Καταστατικού της FIFA και να ορίσει Επιτροπή Εξομάλυνσης με αντικείμενα την διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της ΕΠΟ, την αναθεώρηση των σχετικών Κανονισμών της ΕΠΟ με σκοπό την εναρμόνισή τους με τα Καταστατικά των FIFA και UEFA και την διεξαγωγή εκλογών το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.

Η Επιτροπή αυτή πράγματι επελέγη από την FIFA, αλλά δεδομένου όμως ότι η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο αντλεί την νομιμοποίησή της έναντι των ελληνικών αρχών (δικαστικών, διοικητικών κλπ).

Η διάταξη, η οποία ως έκτακτη έχει προσωρινό χαρακτήρα, είναι αναγκαία διότι η ήδη ορισθείσα κατά τα παραπάνω Επιτροπή Εξομάλυνσης αναλαμβάνει καθήκοντα που ανήκουν στην Εκτελεστική Επιτροπή, στον Πρόεδρο και στον Εκτελεστικό Γραμματέα της ΕΠΟ, πρέπει άρα να προσαρμοσθεί η καταστατική λειτουργία της ΕΠΟ ανάλογα, δηλαδή για όσον χρόνο και σε όση έκταση ορίζει η σχετική απόφαση της FIFA».

Η αιτιολογική έκθεση κλείνει υποστηρίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης θα ασκεί νομίμως το έργο της και ότι τη διάταξη επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στο ποδόσφαιρο  με τις ενέργειες και τις κατευθύνσεις της FIFA (…) αλλά και επειδή η μη συμμόρφωση της ΕΠΟ στις κατευθύνσεις αυτές θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής ομάδας από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.  

Το περιεχόμενο της τροπολογίας Κοντονή για την ΕΠΟ

«Σε περίπτωση που σε αθλητική ομοσπονδία του άρθρου 19 του ν.2725/1999 (Α’ 121), όπως ισχύει, οριστούν από την οικεία διεθνή ομοσπονδία, σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, ειδικά όργανα διοίκησης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένη εντολή για την αντιμετώπιση εκτάκτων και εξαιρετικών καταστάσεων, τα εν λόγω ειδικά όργανα αναλαμβάνουν άμεσα, με μόνη την πράξη ορισμού τους από τη διεθνή ομοσπονδία, όλες τις αναγκαίες για την εκτέλεση της εντολής τους αρμοδιότητες και υποκαθιστούν τα καταστατικά όργανα της ομοσπονδίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 2725/1999 και των καταστατικών διατάξεων της ομοσπονδίας».

 

 

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

"Πουθενά δεν είναι όπως στον ΠΑΟ, οι Ελληνες με εκτιμούν"
"Πουθενά δεν είναι όπως στον ΠΑΟ, οι Ελληνες με εκτιμούν" Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 21:35

Ο Μάρκους Μπεργκ είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τον Παναθηναϊκός, κάτι που φάνηκε και σε συνέντευξή του στη Σουηδία, στην οποία τόνισε ότι μόνο εάν θέλει η οικογένειά του θα φύγει από τους "πράσινους".

Περισσότερα...
Ιραν: Δωρεάν 100.000 εισιτήρια σε γήπεδο 78.116 θέσεων!
Ιραν: Δωρεάν 100.000 εισιτήρια σε γήπεδο 78.116 θέσεων! Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 20:36

Το Ιραν υποδέχεται την Κίνα την Τετάρτη (28/03, 15:00) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη ζώνη της Ασίας, με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να θέλει να είναι κατάμεστο το γήπεδο που θα γίνει ο αγώνας.

Περισσότερα...
Εμπλοκή του Κλάιφερτ σε υπόθεση στοιχηματικής απάτης
Εμπλοκή του Κλάιφερτ σε υπόθεση στοιχηματικής απάτης Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 19:57

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται πως έχει ο Πάτρικ Κλάιφερτ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την Ολλανδία έχει χρέος ύψους ενός εκατ. ευρώ από παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα, όταν ήταν προπονητής τους Νέους της Τβέντε (2011/12).

Περισσότερα...
Football League: Επέστρεψε στις νίκες η Λαμία, 2-1 τα Χανιά
Football League: Επέστρεψε στις νίκες η Λαμία, 2-1 τα Χανιά Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 19:32

Μπορεί τα Χανιά να την δυσκόλεψαν, όμως η Λαμία κατάφερε να επιστρέψει στις νίκες (2-1), έπειτα από δύο αγωνιστικές, στις οποίες είχε μία ισοπαλία με τον Πανελευσινιακό (0-0) και μία ήττα από τα Τρίκαλα (1-0) χωρίς να σκοράρει.

Περισσότερα...
Νέα Φιλαδέλφεια: Αποδοκιμασίες κατά Βασιλόπουλου στην παρέλαση
Νέα Φιλαδέλφεια: Αποδοκιμασίες κατά Βασιλόπουλου στην παρέλαση Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 19:24

Μέσα σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, με οπαδούς της ΑΕΚ να αποδοκιμάζουν τον δήμαρχο Αρη Βασιλόπουλο και τους συνεργάτες του.

Περισσότερα...
"Ανεπίτρεπτη η κατάσταση που επικρατεί στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Καρδίτσας"
"Ανεπίτρεπτη η κατάσταση που επικρατεί στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Καρδίτσας" Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 13:40

Αντικείμενο συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο έγινε για μια ακόμα φορά η κατάσταση που επικρατεί στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Καρδίτσας, σε έκταση που έχει παραχωρηθεί από το δήμο...

Περισσότερα...
Μπλόκο στην υποψηφιότητα Μούτκο, βέβαιη η εκλογή Κουτσοκούμνη
Μπλόκο στην υποψηφιότητα Μούτκο, βέβαιη η εκλογή Κουτσοκούμνη Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 13:10

Τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Βιτάλι Μούτκο για το Συμβούλιο της FIFA αποφάσισε η αρμόδια ελεγκτική επιτροπή της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας λόγω του γεγονότος ότι είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός στη Ρωσία...

Περισσότερα...
ΕΠΟ: "Ταχύρυθμα σεμινάρια" στους παρατηρητές των ημιτελικών
ΕΠΟ: "Ταχύρυθμα σεμινάρια" στους παρατηρητές των ημιτελικών Ημερομηνία άρθρου: 25 Μαρτίου, 2017 00:55

Επί των ημερών της νέας διοίκησης, που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ παρατηρείται το φαινόμενο της επιβολής ποινών από την πειθαρχική επιτροπή στους παρατηρητές αγώνων του κυπέλλου, οι εκθέσεις των οποίων αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία...

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3