Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Υποπτες σχέσεις της Αστυνομίας με τον υπόκοσμο του ποδοσφαίρου

Ημερομηνία: 21 Νοεμβρίου, 2016 11:11
Υποπτες σχέσεις της Αστυνομίας με τον υπόκοσμο του ποδοσφαίρου

Για ύποπτες σχέσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με παράγοντες από τον υπόκοσμο του ποδοσφαίρου κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα", με αφορμή τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει έπειτα από το μπαράζ επιθέσεων.

Αναλυτικά ολόκληρο το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου:

"Σειρά ερωτημάτων εγείρονται για τις δυνατότητες της ΕΛ.ΑΣ. να ερευνήσει το τελευταίο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο αθλητικούς παράγοντες. Και αυτό διότι διαπιστώνεται η προβληματική στελέχωση και λειτουργία του Τμήματος Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, ενώ εκφράζονται και επιφυλάξεις για την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις σχετικές αναζητήσεις.

Τα ερωτήματα εντός του αστυνομικού Σώματος πολλαπλασιάζονται μετά τον εντοπισμό αναρτήσεων στο Facebook από σημαντικό αξιωματικό του Τμήματος Αθλητικής Βίας, ο οποίος έχει υπηρετήσει και στην Αντιτρομοκρατική. Δηλώνει, με έναν περίεργο αυτοσαρκασμό, υπάλληλος της... πρεσβείας της Κολομβίας, σε περίοπτη θέση διατρανώνει ότι μένει αξέχαστος σε «θλιμμένες π...ς», έχει εκατοντάδες φωτογραφίες από ξενύχτια σε νυχτερινά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα στο προφίλ του καταφέρεται κατά διαφόρων ομάδων και αθλητικών παραγόντων.

Οι επιλογές αυτές έχουν προκαλέσει απορίες και αντιδράσεις και μεταξύ των ενστόλων συναδέλφων του και σκορπούν αμφιβολίες για την πληρότητα των ερευνών από τις διωκτικές αρχές. Ολα αυτά ενώ έχει διακοπεί για άλλη μία φορά το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και εν όψει αναζήτησης στοιχείων για αυτές τις ένοπλες ενέργειες.

Ο κύκλος των επιθέσεων

Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί νέος κύκλος επιθέσεων κατά ανθρώπων της διαιτησίας και άλλων ατόμων, όπως η επίθεση στον κ. Γιάννη Τσαχειλίδη, ο εμπρησμός κατοικίας του κ. Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική, η βομβιστική επίθεση στην Κύπρο κατά γραφείων εταιρείας του εντεταλμένου της FIFA κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες αποτελούν συνέχεια άλλων επιθέσεων που έχουν σημειωθεί την τελευταία πενταετία με στόχο τους κκ. Γ. Δαλούκα, Π. Κωνσταντινέα, Χρ. Ζωγράφο κ.ά., οι οποίες επίσης έχουν παραμείνει ανεξιχνίαστες.

Ενα βασικό ζητούμενο για τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη είναι ότι υπάρχει σχετική αδυναμία για τη διερεύνηση των περιστατικών αθλητικής βίας που οδηγεί στην ατιμωρησία και στη συνέχιση των εγκληματικών επιθέσεων. Κάθε χρόνο σημειώνονται από 200 ως 600 σοβαρά επεισόδια στα γήπεδα της χώρας, ενώ καταγράφονται από 30 έως 50 «ραντεβού» χούλιγκαν για να λύσουν τις «διαφορές» τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 25 επιθέσεις με βόμβες, καλάσνικοφ κ.ά. με στόχο αθλητικούς συνδέσμους, αντίπαλους οπαδούς κ.λπ. Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί σχέσεις «χούλιγκαν» με αντιεξουσιαστές αλλά και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Για τον έλεγχο της αθλητικής βίας ιδρύθηκε το 2005 στην ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχο τμήμα όπου απασχολούνται περισσότερα από 20 άτομα. Ομως, λόγω της προβληματικής στελέχωσης, φέρεται αδύναμο να διερευνήσει αυτόν τον τεράστιο κύκλο βίας που αυξάνεται διαρκώς. Η εν λόγω υπηρεσία έχει διαλευκάνει ορισμένες υποθέσεις, όπως συμμετοχή χούλιγκαν σε επεισόδια εντός γηπέδου, μια παλαιότερη επίθεση σε αρχιδιαιτητή και ορισμένα άλλα συμβάντα.

Αμφιλεγόμενα πρόσωπα

«Εμπόδιο» όμως φέρεται να δημιουργείται και εκ των έσω, από την περίεργη παρουσία κάποιων αξιωματικών και τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Ισως η πλέον αποκαλυπτική είναι αυτή-όπως τουλάχιστον προσδιορίζεται στο Διαδίκτυο-του προαναφερόμενου αξιωματικού του εν λόγω τμήματος.

Ο συγκεκριμένος είχε πολυετή παρουσία στην Αντιτρομοκρατική. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής τον Νοέμβριο του 2013. Εμφανιζόταν να είχε επαφή με ποινικούς από τον χώρο της νύχτας αλλά και αθλητικούς παράγοντες. Είχε προκαλέσει εσωτερικές τριβές, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι «η δραστηριότητά του μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα τη συγκεκριμένη ειδική υπηρεσία» ή και ότι «μπορεί να λειτουργεί ως μεταφορέας πληροφοριών σε επιχειρηματίες με τους οποίους έχει στενή σχέση». Οι υποστηρικτές του, από την άλλη πλευρά, μιλούσαν για «αστυνομικό ιδιαίτερα χρήσιμο στην υπηρεσία».

Υπηρεσία για όλα...

Τα σχετικά ζητήματα ανέκυψαν και από τη μετάθεσή του στην υπηρεσία για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας, που έχει ευαίσθητο ρόλο μετά τις πρόσφατες επιθέσεις. Κύριο πρόβλημα ήταν, όχι μόνο η έντονη νυχτερινή ζωή, η επίδειξη πλούτου αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του σε βάρος αθλητικών παραγόντων. Συμπληρώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προσφάτως άτυπη έρευνα σε βάρος τού εν λόγω αστυνομικού ύστερα από αρχική καταγγελία ιδιώτη-στην οποία δεν υπήρξε συνέχεια - ότι του είχε ζητήσει σημαντικό χρηματικό ποσό για να μεσολαβήσει σε έκδοση άδειας οπλοφορίας.

Ενδοιασμοί ωστόσο εκφράζονται και για την ανάληψη της έρευνας για τις πρόσφατες επιθέσεις σε βάρος αθλητικών παραγόντων από την Αντιτρομοκρατική. Παλαιότερα η υπηρεσία αυτή είχε αναλάβει και άλλες σημαντικές έρευνες (δράση Χρυσής Αυγής, δολοφονία αστυνομικών της ΔΙΑΣ στου Ρέντη, απόδραση αλβανών ποινικών από τις φυλακές Τρικάλων) εκτός του «τόξου» του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Τώρα όμως εκφράζονται επιφυλάξεις.

Οπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, «την περίοδο αυτών των επιπρόσθετων ερευνών η Αντιτρομοκρατική είχε την αποκλειστική χρήση για την ΕΛ.ΑΣ. του καθοριστικού συστήματος νομίμων υποκλοπών. Τώρα μεγάλο τμήμα του έχει μεταφερθεί στη Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη, ο χώρος του εγκλήματος στον αθλητικό χώρο είναι τεράστιος και δεν μπορεί να αναλωθεί η Αντιτρομοκρατική στην έρευνα από σημείο μηδέν σε... χούλιγκαν, ποινικούς, μεσάζοντες, ύποπτους αθλητικούς παράγοντες κ.ά. Ολα αυτά, τη στιγμή που υπάρχει νέος κύκλος επιθέσεων από ένοπλες οργανώσεις με στόχο δικαστικούς, πρεσβείες, αστυνομικούς και εκφράζονται απειλές για νέα χτυπήματα".

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Πανιώνιος: "Νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές"
Πανιώνιος: "Νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές" Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 21:05

Mετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα του Πανιώνιου με τον Παναιτωλικό, μερίδα οργανωμένων οπαδών των γηπεδούχων κατευθύνθηκαν προς τη θύρα των επισήμων, για να χειροκροτήσουν τους ποδοσφαιριστές της ομάδας τους.

Περισσότερα...
Ανακοίνωση στήριξης και κάλεσμα σε κόσμο από την Original
Ανακοίνωση στήριξης και κάλεσμα σε κόσμο από την Original Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 21:01

Ανακοίνωση στήριξης στην «ιστορία και τα ιδανικά» της ΑΕΚ εξέδωσε η Original 21.Οι  οπαδοί της Ένωσης έκαναν κάλεσμα στους απανταχού ΑΕΚτσήδες να βρεθούν στο ΟΑΚΑ για το αυριανό (22/1) ματς με τον Αστέρα Τρίπολης.

Περισσότερα...
"Αδιανόητο η ΕΛ.ΑΣ να αφήνει ελεύθερους τους κουκουλοφόρους"
"Αδιανόητο η ΕΛ.ΑΣ να αφήνει ελεύθερους τους κουκουλοφόρους" Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 19:57

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Αρης, πήρε θέση για τα όσα έγιναν στο Μενίδι, με την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ, να εξαπολύει επίθεση στην αστυνομία, τονίζοντας πως θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι ευθύνες για τα σημερινά επεισόδια!

Περισσότερα...
Υπέγραψε ως το 2019 ο Τζαβέλλας στην Αλάνιασπορ
Υπέγραψε ως το 2019 ο Τζαβέλλας στην Αλάνιασπορ Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 19:21

Στην Τουρκία θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιώργος Τζαβέλλας. Ο διεθνής μπακ έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ και υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2019 με την Αλάνιασπορ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συνολικές αποδοχές του αναμένεται να αγγίξουν τα 2 εκατ. ευρώ...

Περισσότερα...
Στο ρελαντί ο Πανιώνιος 2-0 τον Παναιτωλικό
Στο ρελαντί ο Πανιώνιος 2-0 τον Παναιτωλικό Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 19:18

Την πέμπτη νίκη στα τελευταία επτά παιχνίδια πρωταθλήματος πήρε με σκοε  2-0 ο Πανιώνιος κόντρα στον Παναιτωλικό και αυτή τη στιγμή φαντάζει ένα από τα φαβορί για να μπει στα play offs,  (αν πάρει άδεια το καλοκαίρι). 

Περισσότερα...
Για "στήσιμο" του Βίσλα - Παναθηναϊκός μιλούν οι Πολωνοι
Για "στήσιμο" του Βίσλα - Παναθηναϊκός μιλούν οι Πολωνοι Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 18:32

Αναμέτρηση ήταν για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και είχε λήξει με νίκη 3-1 της πολωνικής ομάδας, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε εκείνο το παιχνίδι από το τριφύλλι είχαν πολλά παράπονα για τη διαιτησία.

Περισσότερα...
Κόλλησαν στο 1-1 Ηρακλής και Βέροια
Κόλλησαν στο 1-1 Ηρακλής και Βέροια Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 18:25

Ηρακλής και Βέροια αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στη Θεσσαλονίκη, ένα αποτέλεσμα που μάλλον δεν θα πρέπει να χαροποιεί τους γηπεδούχους Κι αυτό, διότι ο τελευταίος του πίνακα Ηρακλής έμεινε στο -5 από τη σημερινή του αντίπαλο, με την ομάδα της Ημαθίας, βέβαια, να έχει ένα...

Περισσότερα...
Ξυλο στο Μενίδι και "ντου" οπαδών της ΑΕΚ στο πούλμαν του Αρη
Ξυλο στο Μενίδι και "ντου" οπαδών της ΑΕΚ στο πούλμαν του Αρη Ημερομηνία άρθρου: 21 Ιανουαρίου, 2017 18:18

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο του Αχαρναϊκού λίγο πριν τον αγώνα με τον Αρη  . καθώς οι φίλοι της ομάδα της Θεσσαλονίκης που ήταν να πάνε στο γήπεδο συνοδεία αστυνομικής δύναμης, τελικά πήγαν μόνοι τους και δέχθηκαν επίθεση...

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3