Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Υποπτες σχέσεις της Αστυνομίας με τον υπόκοσμο του ποδοσφαίρου

Ημερομηνία: 21 Νοεμβρίου, 2016 11:11
Υποπτες σχέσεις της Αστυνομίας με τον υπόκοσμο του ποδοσφαίρου

Για ύποπτες σχέσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με παράγοντες από τον υπόκοσμο του ποδοσφαίρου κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας "Βήμα", με αφορμή τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει έπειτα από το μπαράζ επιθέσεων.

Αναλυτικά ολόκληρο το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου:

"Σειρά ερωτημάτων εγείρονται για τις δυνατότητες της ΕΛ.ΑΣ. να ερευνήσει το τελευταίο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με στόχο αθλητικούς παράγοντες. Και αυτό διότι διαπιστώνεται η προβληματική στελέχωση και λειτουργία του Τμήματος Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, ενώ εκφράζονται και επιφυλάξεις για την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στις σχετικές αναζητήσεις.

Τα ερωτήματα εντός του αστυνομικού Σώματος πολλαπλασιάζονται μετά τον εντοπισμό αναρτήσεων στο Facebook από σημαντικό αξιωματικό του Τμήματος Αθλητικής Βίας, ο οποίος έχει υπηρετήσει και στην Αντιτρομοκρατική. Δηλώνει, με έναν περίεργο αυτοσαρκασμό, υπάλληλος της... πρεσβείας της Κολομβίας, σε περίοπτη θέση διατρανώνει ότι μένει αξέχαστος σε «θλιμμένες π...ς», έχει εκατοντάδες φωτογραφίες από ξενύχτια σε νυχτερινά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα στο προφίλ του καταφέρεται κατά διαφόρων ομάδων και αθλητικών παραγόντων.

Οι επιλογές αυτές έχουν προκαλέσει απορίες και αντιδράσεις και μεταξύ των ενστόλων συναδέλφων του και σκορπούν αμφιβολίες για την πληρότητα των ερευνών από τις διωκτικές αρχές. Ολα αυτά ενώ έχει διακοπεί για άλλη μία φορά το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και εν όψει αναζήτησης στοιχείων για αυτές τις ένοπλες ενέργειες.

Ο κύκλος των επιθέσεων

Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί νέος κύκλος επιθέσεων κατά ανθρώπων της διαιτησίας και άλλων ατόμων, όπως η επίθεση στον κ. Γιάννη Τσαχειλίδη, ο εμπρησμός κατοικίας του κ. Γιώργου Μπίκα στη Χαλκιδική, η βομβιστική επίθεση στην Κύπρο κατά γραφείων εταιρείας του εντεταλμένου της FIFA κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες αποτελούν συνέχεια άλλων επιθέσεων που έχουν σημειωθεί την τελευταία πενταετία με στόχο τους κκ. Γ. Δαλούκα, Π. Κωνσταντινέα, Χρ. Ζωγράφο κ.ά., οι οποίες επίσης έχουν παραμείνει ανεξιχνίαστες.

Ενα βασικό ζητούμενο για τους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη είναι ότι υπάρχει σχετική αδυναμία για τη διερεύνηση των περιστατικών αθλητικής βίας που οδηγεί στην ατιμωρησία και στη συνέχιση των εγκληματικών επιθέσεων. Κάθε χρόνο σημειώνονται από 200 ως 600 σοβαρά επεισόδια στα γήπεδα της χώρας, ενώ καταγράφονται από 30 έως 50 «ραντεβού» χούλιγκαν για να λύσουν τις «διαφορές» τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 25 επιθέσεις με βόμβες, καλάσνικοφ κ.ά. με στόχο αθλητικούς συνδέσμους, αντίπαλους οπαδούς κ.λπ. Παράλληλα, έχουν διαπιστωθεί σχέσεις «χούλιγκαν» με αντιεξουσιαστές αλλά και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Για τον έλεγχο της αθλητικής βίας ιδρύθηκε το 2005 στην ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχο τμήμα όπου απασχολούνται περισσότερα από 20 άτομα. Ομως, λόγω της προβληματικής στελέχωσης, φέρεται αδύναμο να διερευνήσει αυτόν τον τεράστιο κύκλο βίας που αυξάνεται διαρκώς. Η εν λόγω υπηρεσία έχει διαλευκάνει ορισμένες υποθέσεις, όπως συμμετοχή χούλιγκαν σε επεισόδια εντός γηπέδου, μια παλαιότερη επίθεση σε αρχιδιαιτητή και ορισμένα άλλα συμβάντα.

Αμφιλεγόμενα πρόσωπα

«Εμπόδιο» όμως φέρεται να δημιουργείται και εκ των έσω, από την περίεργη παρουσία κάποιων αξιωματικών και τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με ποδοσφαιρικούς παράγοντες. Ισως η πλέον αποκαλυπτική είναι αυτή-όπως τουλάχιστον προσδιορίζεται στο Διαδίκτυο-του προαναφερόμενου αξιωματικού του εν λόγω τμήματος.

Ο συγκεκριμένος είχε πολυετή παρουσία στην Αντιτρομοκρατική. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής τον Νοέμβριο του 2013. Εμφανιζόταν να είχε επαφή με ποινικούς από τον χώρο της νύχτας αλλά και αθλητικούς παράγοντες. Είχε προκαλέσει εσωτερικές τριβές, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι «η δραστηριότητά του μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα τη συγκεκριμένη ειδική υπηρεσία» ή και ότι «μπορεί να λειτουργεί ως μεταφορέας πληροφοριών σε επιχειρηματίες με τους οποίους έχει στενή σχέση». Οι υποστηρικτές του, από την άλλη πλευρά, μιλούσαν για «αστυνομικό ιδιαίτερα χρήσιμο στην υπηρεσία».

Υπηρεσία για όλα...

Τα σχετικά ζητήματα ανέκυψαν και από τη μετάθεσή του στην υπηρεσία για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας, που έχει ευαίσθητο ρόλο μετά τις πρόσφατες επιθέσεις. Κύριο πρόβλημα ήταν, όχι μόνο η έντονη νυχτερινή ζωή, η επίδειξη πλούτου αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του σε βάρος αθλητικών παραγόντων. Συμπληρώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε προσφάτως άτυπη έρευνα σε βάρος τού εν λόγω αστυνομικού ύστερα από αρχική καταγγελία ιδιώτη-στην οποία δεν υπήρξε συνέχεια - ότι του είχε ζητήσει σημαντικό χρηματικό ποσό για να μεσολαβήσει σε έκδοση άδειας οπλοφορίας.

Ενδοιασμοί ωστόσο εκφράζονται και για την ανάληψη της έρευνας για τις πρόσφατες επιθέσεις σε βάρος αθλητικών παραγόντων από την Αντιτρομοκρατική. Παλαιότερα η υπηρεσία αυτή είχε αναλάβει και άλλες σημαντικές έρευνες (δράση Χρυσής Αυγής, δολοφονία αστυνομικών της ΔΙΑΣ στου Ρέντη, απόδραση αλβανών ποινικών από τις φυλακές Τρικάλων) εκτός του «τόξου» του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Τώρα όμως εκφράζονται επιφυλάξεις.

Οπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, «την περίοδο αυτών των επιπρόσθετων ερευνών η Αντιτρομοκρατική είχε την αποκλειστική χρήση για την ΕΛ.ΑΣ. του καθοριστικού συστήματος νομίμων υποκλοπών. Τώρα μεγάλο τμήμα του έχει μεταφερθεί στη Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Ακόμη, ο χώρος του εγκλήματος στον αθλητικό χώρο είναι τεράστιος και δεν μπορεί να αναλωθεί η Αντιτρομοκρατική στην έρευνα από σημείο μηδέν σε... χούλιγκαν, ποινικούς, μεσάζοντες, ύποπτους αθλητικούς παράγοντες κ.ά. Ολα αυτά, τη στιγμή που υπάρχει νέος κύκλος επιθέσεων από ένοπλες οργανώσεις με στόχο δικαστικούς, πρεσβείες, αστυνομικούς και εκφράζονται απειλές για νέα χτυπήματα".

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Τιμωρήθηκαν οι παρατηρητές του Ατρόμητος - ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ - Ξάνθη
Τιμωρήθηκαν οι παρατηρητές του Ατρόμητος - ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ - Ξάνθη Ημερομηνία άρθρου: 24 Μαρτίου, 2017 13:43

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ τιμώρησε με ποινή εξαίρεσης από τον ορισμό τους ως παρατηρητές αγώνων, τους Γιάννη Αποστολόπουλο και Γιάννη Στογιαννίδη για πειθαρχικές παραβάσεις σε αναμετρήσεις του Κυπέλλου.

Περισσότερα...
«Μπλόκο» στην μετακίνηση οπαδών του Άρη στα Τρίκαλα
«Μπλόκο» στην μετακίνηση οπαδών του Άρη στα Τρίκαλα Ημερομηνία άρθρου: 24 Μαρτίου, 2017 13:31

Με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και κατόπιν αιτήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων απαγορεύτηκε η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση των φιλάθλων του Άρη για το κυριακάτικο ματς στα Τρίκαλα.

Περισσότερα...
"Το Καυτανζόγλειο μπορεί να φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου"
"Το Καυτανζόγλειο μπορεί να φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου" Ημερομηνία άρθρου: 24 Μαρτίου, 2017 13:26

Το Καυτανζόγλειο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει δίχως προβλήματα τον τελικό του Κυπέλλου, υποστήριξε ο διευθυντής του Σταδίου, Απόστολος Μιτιντζής, τονίζοντας παράλληλα πως ήρθε επιτέλους η ώρα να γίνει μία μεγάλη διοργάνωση ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα...
Ανένδοτος ο Βασιλόπουλος για το γήπεδο της ΑΕΚ
Ανένδοτος ο Βασιλόπουλος για το γήπεδο της ΑΕΚ Ημερομηνία άρθρου: 24 Μαρτίου, 2017 12:27

Ανένδοτος ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος για το γήπεδο της ΑΕΚ. Σε συζήτηση στην ΕΡΤ με τον πρότζεκτ μάνατζερ της «Αγιάς Σοφιάς», Δημήτρη Ανδριόπουλο, έδειξε ξανά ότι είναι αρνητικός για το έργο.

Περισσότερα...
Φονικό στο Μοσχάτο με δράστη Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης
Φονικό στο Μοσχάτο με δράστη Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης Ημερομηνία άρθρου: 24 Μαρτίου, 2017 12:02

Μια γυναίκα φαίνεται πως ήταν η αφορμή για την άγρια δολοφονία ενός 47χρονου υπαλλήλου πρακτορείου ΟΠΑΠ στο Μοσχάτο, τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε ο ιδιοκτήτης και Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης.

Περισσότερα...
Βάζει «λουκέτο» στη Θύρα 4 η UEFA για πανό ρατσιστικού περιεχομένου
Βάζει «λουκέτο» στη Θύρα 4 η UEFA για πανό ρατσιστικού περιεχομένου Ημερομηνία άρθρου: 24 Μαρτίου, 2017 11:52

Άσχημα μαντάτα έφτασαν από την UEFA στον ΠΑΟΚ, καθώς η Πειθαρχική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας τιμώρησε την Τούμπα με κλείσιμο της Θύρας 4 για ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Περισσότερα...
Οι αλλαγές στο νόμο που θα ζητήσει η FIFA από τον Βασιλειάδη
Οι αλλαγές στο νόμο που θα ζητήσει η FIFA από τον Βασιλειάδη Ημερομηνία άρθρου: 24 Μαρτίου, 2017 02:13

Κατάργηση διατάξεων που θεωρείται ότι πλήττουν τον στενό πυρήνα του αυτοδιοικήτου θα ζητήσει η FIFA από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, στις επαφές που θα αρχίσουν στα μέσα Απριλίου, με σκοπό την εναρμόνιση της αθλητικής...

Περισσότερα...
Προκαλεί ξανά ο άσος του ΠΑΣ Γιάννινα, Λίλα
Προκαλεί ξανά ο άσος του ΠΑΣ Γιάννινα, Λίλα Ημερομηνία άρθρου: 23 Μαρτίου, 2017 21:14

Στο προσκήνιο για αρνητικό λόγο έχει βρεθεί και πάλι ο διεθνής Αλβανός ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα, Αντι Λίλα, με βάση ένα βίντεο που έφερε στην δημοσιότητα η ιστοσελίδα panorama.com.al. 

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3