Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Το σκεπτικό της απόφασης που άλλαξε την ιστορία και η παγίδα

Ημερομηνία: 14 Δεκεμβρίου, 2016 01:08
Το σκεπτικό της απόφασης που άλλαξε την ιστορία και η παγίδα

Με αρκετή καθυστέρηση η ΕΠΟ εξέδωσε το σκεπτικό της απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που ελήφθη στις 11.10.2016 και άλλξε τη μοίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου προκαλώντας την παρέμβαση της FIFA και το διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ.

Το σκεπτικό, που βρίσκεται στην κατοχή του Soccerplus, κάνει κατά πλειοψηφία 5-2 δεκτή την προσφυγή του σωματείου Κηφισιά 2010 θεωρώντας ότι οι εκλογές της ΕΠΟ έπρεπε να γίνουν βάσει των προβλεπόμενων στον αθλητικό νόμο (ένας εκλέκτορας ανά δέκα σωματεία, ήτοι περίπου 450 εκλέκτορες) και όχι με βάση τα ισχύοντα στο καταστατικό της ΕΠΟ (περίπου 180 εκλέκτορες).

Επίσης θεωρεί ότι η θητεία της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ έληξε στις 5/10/2015 και δεν μπορεί να ανανεωθεί, αφού δεν συγκάλεσε νόμιμη εκλογική συνέλευση πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Η ρύθμιση δε αυτή (ο νόμος Κοντονή το 2015, που τερματίζει τη δυνατότητα της ΕΠΟ να λειτουργεί σε αντίθεση με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου) και για το άθλημα του ποδοσφαίρου πλέον, ουδόλως παραβιάζει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, ούτε και κατ’ οιονδήποτε τρόπο περιορίζει ή περιστέλλει αυτό. Απεναντίας διευρύνει και ισχυροποιεί το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι των μελών των Ενώσεων, πρωτοβαθμίων αθλητικών σωματείων, τα οποία αποτελούν τη βάση και το θεμέλιο της ΕΠΟ, καθιστώντας το υπέρτατο καταστατικό όργανο αυτής, τη Γενικής Συνέλευσή της πιο αντιπροσωπευτική...».

Επίσης το Δικαστήριο επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκησης ΕΠΟ κάνοντας λόγο για «βαρεία αμέλεια ή αδιαφορία». Συγκεκριμένα, όσον αφορά το λόγο που πρέπει να διοριστεί προσωρινή διοίκηση αναφέρει: «Ελλειψη διοίκησης σε νομικό πρόσωπο υπάρχει και όταν λήγει η θητεία της και δεν έχει συγκληθεί πριν τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή νέας διοίκησης, όπως επίσης και όταν η διοίκηση επιδεικνύει βαρεία αμέλεια ή αδιαφορία για την άσκηση των καθηκόντων της, όπως ορίζεται στο νόμο και στο καταστατικό του νομικού προσώπου».

Και προσθέτει: «Από τον χρόνο δημοσίευσης του τελευταίου νόμου (Μαΐου 2015), η εν γένει εκλογή των αντιπροσώπων-εκλεκτόρων των σωματείων μελών της, για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών της ΕΠΟ, πρέπει να γίνεται, όχι όπως προβλέπει το άρθρο 22 του Κανονισμού της, αλλά σύμφωνα με όσα πλέον ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 2725/1999, όπως αυτό ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 30 παρ. 2 του ν. 3262/2004».

»Συνακολούθως οι από 12-9-2016 αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων στις 14-10-2016 και στις 26-10-2016 για την εκλογή των Καταστατικών της Οργάνων της Ομοσπονδίας είναι άκυρες, ως αντιβαίνουσες ως άνω στο νόμο».

Το Διαιτητικό Δικαστήριο  απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του Β. Μητρόπουλου, ο οποίο ήταν διάδικος, ως μη έχων έννομο συμφέρον, αλλά έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την προσφυγή της Κηφισιάς 2010, η οποία επικαλούνταν τους ίδιους λόγους.     


Το σκεπτικό της απόφασης συνδέεται άρρηκτα με την προσφυγή, που κατέθεσε το σωματεία Α.Ε. Οινιάδων στο Διαιτητικό Δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η ΓΣ της ΕΠΟ στις 19/12 και η οποία συζητείται την Παρασκευή 16/12.

Η προσφυγή βασίζεται στην απόφαση του Διαιτητικού περί τέλεσης εκλογών με βάση των αθλητικό νόμο. Επομένως το ερώτημα, τι απόφαση θα πάρει το Διαιτητικό Δικαστήριο για μια προσφυγή, που επικαλείται προ δύο μηνών απόφασή του έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

H συνομιλία - "φακέλωμα" του Σάββα με Σιδηρόπουλο και Καλαθενό
H συνομιλία - "φακέλωμα" του Σάββα με Σιδηρόπουλο και Καλαθενό Ημερομηνία άρθρου: 21 Φεβρουαρίου, 2017 01:39

Συνομιλία του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη με τον διαιτητή Τάσο Σιδηρόπουλο και τον παρατηρητή Μιχάλη Καλαθενό, αποκάλυψε η "ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ". Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη του αγώνα ΑΕΚ – ΟΣΦΠ 1-0...

Περισσότερα...
Στο ΣτΕ οι «13» του Κούβελου για ακύρωση των εκλογών της ΕΟΕ
Στο ΣτΕ οι «13» του Κούβελου για ακύρωση των εκλογών της ΕΟΕ Ημερομηνία άρθρου: 20 Φεβρουαρίου, 2017 22:02

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι 13 εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών, που πρόσκεινται στην πλευρά του Ισίδωρου Κούβελου, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, αλλά και απόφαση προκειμένου να ανασταλλούν τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΟΕ.

Περισσότερα...
Αναμένεται στην Ελλάδα ο Σισέ για τη δίκη με τον Μαρινάκη
Αναμένεται στην Ελλάδα ο Σισέ για τη δίκη με τον Μαρινάκη Ημερομηνία άρθρου: 20 Φεβρουαρίου, 2017 21:55

Στην Ελλάδα αναμένεται την Τετάρτη ο Τζιμπρίλ Σισέ, προκειμένου να παραστεί στην εκδίκαση της περιβόητης υπόθεσης για το επεισόδιο που είχε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά το «αιώνιο» ντέρμπι της 19ης Φεβρουαρίου του 2011.

Περισσότερα...
Νίκη μισή παραμονή για την ΑΕΛ, 2-1 τον Λεβαδειακό
Νίκη μισή παραμονή για την ΑΕΛ, 2-1 τον Λεβαδειακό Ημερομηνία άρθρου: 20 Φεβρουαρίου, 2017 21:44

Στο παιχνίδι που ολοκλήρωσε την 21η αγωνιστική της Super League η ΑΕΛ πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα κερδίζοντας με 2-1 τον Λεβαδειακό στη Λάρισα. Με δέκα παίκτες ολοκλήρωσαν το παιχνίδι και οι δύο ομάδες.

Περισσότερα...
Αλλαγή εποχής στην ΕΠΣ Χίου, στο κενό η προσπάθεια για αποχή
Αλλαγή εποχής στην ΕΠΣ Χίου, στο κενό η προσπάθεια για αποχή Ημερομηνία άρθρου: 20 Φεβρουαρίου, 2017 21:17

Ουσιαστικά χωρίς αντίσταση από τις δυνάμεις , που κατείχαν τη διοίκησή της, η ΕΠΣ Χίου από απόψε αλλάζει σελίδα, κλείνει το κεφάλαιο της «εποχής Σαρρή» και περνά στη νέα εποχή.

Περισσότερα...
Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη
Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη Ημερομηνία άρθρου: 20 Φεβρουαρίου, 2017 21:14

Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, αντιδρώντας στη νομοθετική ρύθμιση που εκχωρεί στον ΟΑΣΑ την εμπορική εκμετάλλευση σταθμών και χώρων της ΣΤΑ.ΣΥ.

Περισσότερα...
Δελεαστική πρόταση για τον Ιντέγε, πλησιάζει στην Κίνα
Δελεαστική πρόταση για τον Ιντέγε, πλησιάζει στην Κίνα Ημερομηνία άρθρου: 20 Φεβρουαρίου, 2017 21:02

Μυθική πρόταση φέρεται πως έχει καταθέσει η Τιανγίν Τέντα στον φορ του Ολυμπιακού, Μπράουν Ιντέγε, ο οποίος δείχνει θετικός στο να συνεχίζει την καριέρα του στην Κίνα. Aναμένονται άμεσα εξελίξεις.

Περισσότερα...
Επίθεση με μολότοφ σε σύνδεσμο οπαδών του ΠAO (vid)
Επίθεση με μολότοφ σε σύνδεσμο οπαδών του ΠAO (vid) Ημερομηνία άρθρου: 20 Φεβρουαρίου, 2017 20:25

Επίθεση με μολότοφ και φωτοβολίδες πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα (20/2) το βράδυ, άγνωστοι, εναντίον γραφείων, συνδέσμου του Παναθηναϊκού, στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της Ηλιούπολης.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3