Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Το σκεπτικό της απόφασης που άλλαξε την ιστορία και η παγίδα

Ημερομηνία: 14 Δεκεμβρίου, 2016 01:08
Το σκεπτικό της απόφασης που άλλαξε την ιστορία και η παγίδα

Με αρκετή καθυστέρηση η ΕΠΟ εξέδωσε το σκεπτικό της απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που ελήφθη στις 11.10.2016 και άλλξε τη μοίρα του ελληνικού ποδοσφαίρου προκαλώντας την παρέμβαση της FIFA και το διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ.

Το σκεπτικό, που βρίσκεται στην κατοχή του Soccerplus, κάνει κατά πλειοψηφία 5-2 δεκτή την προσφυγή του σωματείου Κηφισιά 2010 θεωρώντας ότι οι εκλογές της ΕΠΟ έπρεπε να γίνουν βάσει των προβλεπόμενων στον αθλητικό νόμο (ένας εκλέκτορας ανά δέκα σωματεία, ήτοι περίπου 450 εκλέκτορες) και όχι με βάση τα ισχύοντα στο καταστατικό της ΕΠΟ (περίπου 180 εκλέκτορες).

Επίσης θεωρεί ότι η θητεία της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ έληξε στις 5/10/2015 και δεν μπορεί να ανανεωθεί, αφού δεν συγκάλεσε νόμιμη εκλογική συνέλευση πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Η ρύθμιση δε αυτή (ο νόμος Κοντονή το 2015, που τερματίζει τη δυνατότητα της ΕΠΟ να λειτουργεί σε αντίθεση με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου) και για το άθλημα του ποδοσφαίρου πλέον, ουδόλως παραβιάζει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, ούτε και κατ’ οιονδήποτε τρόπο περιορίζει ή περιστέλλει αυτό. Απεναντίας διευρύνει και ισχυροποιεί το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά και του εκλέγεσθαι των μελών των Ενώσεων, πρωτοβαθμίων αθλητικών σωματείων, τα οποία αποτελούν τη βάση και το θεμέλιο της ΕΠΟ, καθιστώντας το υπέρτατο καταστατικό όργανο αυτής, τη Γενικής Συνέλευσή της πιο αντιπροσωπευτική...».

Επίσης το Δικαστήριο επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκησης ΕΠΟ κάνοντας λόγο για «βαρεία αμέλεια ή αδιαφορία». Συγκεκριμένα, όσον αφορά το λόγο που πρέπει να διοριστεί προσωρινή διοίκηση αναφέρει: «Ελλειψη διοίκησης σε νομικό πρόσωπο υπάρχει και όταν λήγει η θητεία της και δεν έχει συγκληθεί πριν τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή νέας διοίκησης, όπως επίσης και όταν η διοίκηση επιδεικνύει βαρεία αμέλεια ή αδιαφορία για την άσκηση των καθηκόντων της, όπως ορίζεται στο νόμο και στο καταστατικό του νομικού προσώπου».

Και προσθέτει: «Από τον χρόνο δημοσίευσης του τελευταίου νόμου (Μαΐου 2015), η εν γένει εκλογή των αντιπροσώπων-εκλεκτόρων των σωματείων μελών της, για τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών της ΕΠΟ, πρέπει να γίνεται, όχι όπως προβλέπει το άρθρο 22 του Κανονισμού της, αλλά σύμφωνα με όσα πλέον ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 2725/1999, όπως αυτό ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 30 παρ. 2 του ν. 3262/2004».

»Συνακολούθως οι από 12-9-2016 αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων στις 14-10-2016 και στις 26-10-2016 για την εκλογή των Καταστατικών της Οργάνων της Ομοσπονδίας είναι άκυρες, ως αντιβαίνουσες ως άνω στο νόμο».

Το Διαιτητικό Δικαστήριο  απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του Β. Μητρόπουλου, ο οποίο ήταν διάδικος, ως μη έχων έννομο συμφέρον, αλλά έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή την προσφυγή της Κηφισιάς 2010, η οποία επικαλούνταν τους ίδιους λόγους.     


Το σκεπτικό της απόφασης συνδέεται άρρηκτα με την προσφυγή, που κατέθεσε το σωματεία Α.Ε. Οινιάδων στο Διαιτητικό Δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η ΓΣ της ΕΠΟ στις 19/12 και η οποία συζητείται την Παρασκευή 16/12.

Η προσφυγή βασίζεται στην απόφαση του Διαιτητικού περί τέλεσης εκλογών με βάση των αθλητικό νόμο. Επομένως το ερώτημα, τι απόφαση θα πάρει το Διαιτητικό Δικαστήριο για μια προσφυγή, που επικαλείται προ δύο μηνών απόφασή του έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον…

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Δρομολογούνται εξελίξεις με Ιμπάρμπο, Ιβάνοφ και Σάμπα
Δρομολογούνται εξελίξεις με Ιμπάρμπο, Ιβάνοφ και Σάμπα Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 11:23

Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να τακτοποιήσει τις ανοιχτές υποθέσεις με το υπάρχον ρόστερ και εκτός του Βίκτορ Ιμπάρμπο θα επιχειρήσει να ξεφορτωθεί και τους Ιβάν Ιβάνοφ, Κρίστοφερ Σάμπα.

Περισσότερα...
BBC: "Καταστροφή ο αγωνιστικός χώρος στο Αστ. Τρίπολης - ΟΦΣΠ"
BBC: "Καταστροφή ο αγωνιστικός χώρος στο Αστ. Τρίπολης - ΟΦΣΠ" Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 11:09

Μέχρι το BBC έφτασε η... χάρη της ελληνικής Super League!  Αυτή τη φορά οι Βρετανοί σχολίασαν με δηκτικό τρόπο την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στο παιχνίδι του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό.

Περισσότερα...
Κι επίσημα πενταδάτος στο All Star Game o «Giannis»!
Κι επίσημα πενταδάτος στο All Star Game o «Giannis»! Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 10:45

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται πλέον και επίσημα στους κορυφαίους των κορυφαίων του ΝΒΑ! Ο άσος των Μιλγουόκι Μπακς θα είναι μέλος στην πεντάδα της Ανατολής στο All Star Game που θα γίνει στις 19/2 στη Νέα Ορλεάνη.

Περισσότερα...
Οι απόρρητες εκθέσεις της CIA για Αιγαίο, Κύπρο
Οι απόρρητες εκθέσεις της CIA για Αιγαίο, Κύπρο Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 10:29

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, η ακραία επικοινωνιακή διαχείριση των διαπραγματεύσεων για τις βάσεις από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, η πιθανότητα ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ακόμη και η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στα μέσα της δεκαετίας του...

Περισσότερα...
Οσμή νέου σκανδάλου στην ΕΠΟ, εξηγήσεις ζήτησε ο Δρόσος
Οσμή νέου σκανδάλου στην ΕΠΟ, εξηγήσεις ζήτησε ο Δρόσος Ημερομηνία άρθρου: 20 Ιανουαρίου, 2017 00:49

Εξηγήσεις ζήτησε ήταν ο πρόεδρος της ΠΔΕ της ΕΠΟ Γιάννης Δρόσος από τον υπηρεσιακό εκτελεστικό γραμματέα Π. Παπανικολάου με αφορμή την ανακάλυψη της ύπαρξης της εταιρείας «Ευ Αγωνίζεσθαι» η οποία είναι θυγατρική εταιρεία της ΕΠΟ...

Περισσότερα...
Τη σύλληψη της Τατιάνας Στεφανίδου ζητά ο βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός
Τη σύλληψη της Τατιάνας Στεφανίδου ζητά ο βουλευτής της Χ.Α. Γιάννης Λαγός Ημερομηνία άρθρου: 19 Ιανουαρίου, 2017 22:13

Την αυτόφωρη σύλληψη της Τατιάνας Στεφανίδου ζητά ο Γιάννης Λαγός, με μήνυση που κατέθεσε σήμερα εις βάρος της παρουσιάστριας. 

Περισσότερα...
Η ΑΕΚ ανακοίνωσε την επιστροφή του Χιμένεθ
Η ΑΕΚ ανακοίνωσε την επιστροφή του Χιμένεθ Ημερομηνία άρθρου: 19 Ιανουαρίου, 2017 21:53

Η ΑΕΚ επισημοποίησε την έναρξη της συνεργασίας της με τον Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός θα είναι ο νέος τεχνικός των «κιτρινόμαυρων» μέχρι το τέλος της σεζόν με την Ένωση να διατηρεί το δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο.

Περισσότερα...
"Η φάση του πέναλτι είναι για να γελάς"
"Η φάση του πέναλτι είναι για να γελάς" Ημερομηνία άρθρου: 19 Ιανουαρίου, 2017 21:47

Τις αντιρρήσεις του για το πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός και άνοιξε το σκορ εναντίον του Πλατανιά εξέφρασε αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στη Λεωφόρο, ο βοηθός του Γιώργου Παράσχου, Παναγιώτης Γκουτσίδης.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3