Αρχισε η έρευνα από την Επιτροπή Δεοντολογίας για το σκάνδαλο “Τravel Plan”

Print Friendly, PDF & Email

Στο ανακριτικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ βρίσκεται η υπόθεση του «σκανδάλου Travel Plan» και τα πρόσωπα που διερευνώνται φέρονται να είναι ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Γκιρτζίκης, ο απολυθείς εκτελεστικός γραμματέας, Π. Παπανικολάου και ο τέως ταμίας Χρ. Καραβασίλης.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στον αρμόδιο εισαγγελία και την Επιτροπή Δεοντολογίας από την ΠΔΕ/ΕΠΟ.

Το θέμα ήλθε στην επιφάνεια όταν, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της διοίκησης της ΕΠΟ από την ορισθείσα από την FIFA Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, τον περασμένο Νοέμβριο. Η Εθνική Factors (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) προέβη σε κατάσχεση όλων των λογαριασμών της ΕΠΟ, ακριβώς επειδή η ΕΠΟ δεν της πλήρωνε τις απαιτήσεις που της είχε εκχωρήσει η Travel Plan.

Με άλλα λόγια η διοίκηση της ΕΠΟ μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, αντί να καταβάλει τα ποσά της συνεργασίας με το Travel Plan, ύψους 3.373.481ευρώ στην θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας, «Εθνική Factor», στην οποία το Travel Plan είχε εκχωρήσει το δικαίωμα είσπραξης, έχοντας ενημερώσει την ΕΠΟ, έβαζε τα χρήματα στους λογαριασμούς του Travel Plan με αποτέλεσμα η Εθνική Factor να δεσμεύσει τους λογαριασμούς της ΕΠΟ!

Για την υπόθεση υπάρχει 40σέλιδη αναφορά, από την ΠΔΕ/ΕΠΟ στην Ποινική Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία συνοδεύεται από πλήθος εγγράφων που την τεκμηριώνουν, καθώς και από σχετική έκθεση ειδικού επί του θέματος ελέγχου που διενέργησε η εταιρία Deloitte.

Ζητείται η διερεύνηση πιθανής διάπραξης των αδικημάτων της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της κακουργηματικής απάτης για ζημία τουλάχιστον 3.373.481 ευρώ, την οποία υπέστη η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από την εκτέλεση της συγκεκριμένης σύμβασης.

Ειδικότερα, ζητείται να αξιολογηθούν ποινικά οι πληρωμές που επί έτη διενεργούσε η ΕΠΟ, μέσω των τότε διοικήσεων και διευθυντικών στελεχών της, προς την Travel Plan παρά το ότι η τελευταία είχε εκχωρήσει το σύνολο των απαιτήσεών της στην Εθνική Factor και είχε επανειλημμένα ενημερώσει γραπτά την ΕΠΟ για την εκχώρηση αυτή.

Ζητείται επίσης, η κλήση προς παροχή διευκρινήσεων προς όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα από τις προηγούμενες διοικήσεις και τις υπηρεσίες της ΕΠΟ, καθώς και τις εταιρείες Eurostar ΑΤΕΒΕ (Travel Plan) και Εθνική Factors ΑΕΠΕΑ (Eθνική Τράπεζα).

Οι παρατυπίες

Οι παρατυπίες που διαπίστωσε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της ΕΠΟ αφορούν τη συνέχιση της συνεργασίας παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών και μετά τη λήξη της σύμβασης, γεγονός που δεν προβλεπόταν, την μεταβίβαση των απαιτήσεων από την ΕΠΟ προς τρίτο νομικό πρόσωπο και, παρά ταύτα, τη συνέχιση είσπραξης ποσών από την ΕΠΟ (με αποτέλεσμα να φέρεται η Ομοσπονδία ότι οφείλει ποσά που ήδη είχε καταβάλει στην Eurostar), καθώς και η ύπαρξη ταμειακών διευκολύνσεων και καταβολής υπέρογκων τόκων από την ΕΠΟ προς την εταιρεία αυτή.

Τον Απρίλιο του 2012, η Eurostar (Τravel Plan) υπέγραψε με τη θυγατρική τραπεζικού ομίλου συμφωνία αορίστου διάρκειας για είσπραξη των απαιτήσεών της από την ΕΠΟ. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, έλαβαν χώρα 54 αναγγελίες εκχώρησης απαιτήσεων προς την ΕΠΟ, στο χρονικό διάστημα 6/4/2012 μέχρι 19/6/2015 και συνολικού ύψους 8.051.967,92 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατέβαλλε μόνο ένα μέρος των οφειλών αυτών στη θυγατρική εταιρεία τραπεζικού ομίλου, ενώ το υπόλοιπο καταβλήθηκε στην εταιρεία Eurostar (Travel Plan).

Ειδικότερα, επί των πληρωμών που πραγματοποίησε η ΕΠΟ μεταξύ 20/12/2012 μέχρι 17/9/2015 στη θυγατρική της τράπεζας, ανέρχεται στο ποσό των 3.591.962,34 ευρώ, χωρίς ωστόσο να προκύπτει για ποιο ακριβώς τιμολόγιο γινόταν η εκάστοτε καταβολή.

Μάλιστα, από τον έλεγχο των υπηρεσιών της ΕΠΟ που υποβλήθηκε στις εισαγγελικές Αρχές και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, διαπιστώθηκε ότι είχε εκδοθεί σειρά μεταχρονολογημένων επιταγών από την ΕΠΟ σε διαταγή της εταιρείας Eurostar, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, συνολικού ποσού 392.000 ευρώ.

Ο κώδικας Δεοντολογίας

Η ποινή την οποία αντιμετωπίζουν από την Επιτροπή Δεοντολογία, τα προαναφερθέντα πρόσωπα ή όποια άλλα εφόσον κριθούν ένοχα είναι η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Οπως αναφέρεται στον Κώδικα Δεοντολογίας «Τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα απαγορεύεται να καταχρώνται περιουσιακά στοιχεία της ΕΠΟ, ανεξάρτητα του εάν τούτο γίνεται άμεσα ή έμμεσα, μέσω ή σε σχέση με μεσολαβητές ή τρίτα σχετιζόμενα πρόσωπα, σύμφωνα με τους ορισμούς αυτού του Κώδικα».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή