Βασιλειάδης: "Ατυχέστατη η ανακοίνωση της ΕΠΟ, μακάρι το πρωτάθλημα να γίνει βιώσιμο"

Print Friendly, PDF & Email

Λίγες ημέρες αφού έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεταξύ άλλων είπε:

– Πριν την επίσημη έναρξη της Super League, με επίσημη ενημέρωση από πλευράς ΕΠΟ κατηγορηθήκατε για «πολιτική αλαζονεία» και για «ωμή παρέμβαση» στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποια είναι η απάντησή σας;

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την ατυχέστατη αυτή ανακοίνωση της ΕΠΟ. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει».

-Έχετε εμπιστοσύνη πως στο μέλλον θα μειωθούν οι ομάδες σε 12, όπως προέβλεπε η πρότασή σας για να παράσχει βοήθεια μέσω της ΕΡΤ η Πολιτεία;

«Κατ’ αρχάς έχουμε συμφωνήσει να μειωθούν οι ομάδες σε 14 και να επανεξεταστεί αυτό. Νομίζω ότι οι συνθήκες θα ωριμάσουν και το 2020, όταν θα χρειαστεί να ξαναγίνει αυτή η συζήτηση, όλοι θα καταλήξουμε ότι μας συμφέρει να υπάρξει μία ακόμη μείωση. Μακάρι να μην έχω δίκιο εγώ και μακάρι να είναι ένα βιώσιμο πρωτάθλημα με αυτόν τον αριθμό των ομάδων. Δεν υπάρχει τίποτα ως «Ευαγγέλιο». Μακάρι, με αυτό το «κλικ» που γίνεται από φέτος, το ελληνικό πρωτάθλημα να γίνει οικονομικά βιώσιμο. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Το πρώτο βήμα επιτεύχθηκε. Θα έλεγα πως στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία γιατί έχουμε πετύχει και μία αναδιάρθρωση, αλλά ταυτόχρονα έχουμε πετύχει για πρώτη φορά να μπουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κανόνες που κάποια χρόνια πριν θεωρούνταν αδιανόητοι: Ο εξωτερικός οικονομικός έλεγχος και η λογοδοσία -νομίζω- ήταν κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στα ιστορικά του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου».

-Εσείς κρατήσατε την υπόσχεσή σας με τη δημόσια ΕΡΤ να προσφέρει «στέγη» στις μέχρι πρότινος «άστεγες» ΠΑΕ. Όμως, ασκείται κριτική, από μερίδα πολιτών, για το γεγονός ότι -με δική σας παρέμβαση- η ΕΡΤ θα δαπανήσει υψηλά ποσά. Είναι μια πολιτική επιλογή ή μία επενδυτική ενέργεια μεταξύ εταιριών αθλητικού θεάματος;

«Νομίζω πως είναι συνδυασμός και των δύο. Κατ’ αρχάς, η ΕΡΤ τοποθετεί χρήματα από το πλεόνασμά της, από τα χρήματά της. Χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση ούτε του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε του ελληνικού λαού. Για να σταματήσουν αυτά τα ψέματα που έχουν δημιουργηθεί για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας.
Ταυτόχρονα, μέσω της ΕΡΤ, έχουμε βάλει κάποιους βασικούς κανόνες που έλειπαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουν αναλυθεί εκτενώς και δεν υπάρχει λόγος να αναλυθούν και σε αυτή τη συνέντευξη.
Την ίδια στιγμή προσφέρουμε στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα τηλεθεατή και όχι μόνο στον Έλληνα του εσωτερικού, όχι μόνο στους κατοίκους της Ελλάδας, αλλά και στους Έλληνες της διασποράς, στους Έλληνες της Ομογένειας, στα αδέλφια μας, στους φίλους μας που έχουν φύγει μετανάστες, έναν μεγάλο συνδετικό δεσμό, όπως είναι το ποδόσφαιρο δωρεάν μέσα από την τηλεόρασή τους, από το tablet, το κινητό τους, από κάθε ηλεκτρονική τους συσκευή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό δεν αποτιμάται με χρήματα.
Εξάλλου, το να έχει τον αθλητισμό που είναι δημόσιο αγαθό μέσα από τη δημόσια τηλεόραση είναι και μέσα στους σκοπούς της δημόσιας τηλεόρασης.
Άρα λοιπόν, κάποιοι, κακεντρεχώς, προσπαθούν να σχολιάσουν, να βάλουν νούμερα σε τιμές που επί της ουσίας είναι τιμές αγοράς. Αν σκεφτούμε ότι από τις 16 ομάδες της Super League, oι εννέα ομάδες κοστολογήθηκαν και αποκτήθηκαν τα δικαιώματά τους για 30 εκατ. ευρώ, νομίζω ότι τα 18 εκατομμύρια που δίνει η ΕΡΤ για τις υπόλοιπες επτά είναι μία λογική τιμή.
Από εκεί και μετά… και μέσω της ΕΡΤ κάνουμε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση και αλλάζουμε τα δεδομένα. Και ο κόσμος το αποδέχεται αυτό. Και αυτό φαίνεται και από τα νούμερα τηλεθέασης, τα οποία ήταν συντριπτικά υπέρ αυτής της άποψης, ήδη από την 1η αγωνιστική. Ας ευχαριστηθούμε τη νέα χρονιά, τη νέα χρονιά που θα έχει κανόνες, ας περιμένουμε την επόμενη χρονιά με το αναδιαρθρωμένο ελληνικό πρωτάθλημα που θα έχει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον κι ας δούμε ότι αυτή η προσπάθεια είναι μία σοβαρή προσπάθεια για να περάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην επόμενη ημέρα».

-Επενδυτικά, από τη στιγμή που τα τηλεοπτικά δικαιώματα στηρίζονται στην ανταποδοτικότητα, θα έχει οφέλη η ΕΡΤ; Γνωρίζετε δηλαδή εάν η ΕΡΤ θα λάβει πίσω τα λεφτά που θα δαπανήσει (μέσω διαφημίσεων κ.τ.λ.);

«Πιστεύω πως σε ένα μεγάλο βαθμό, ναι! Θα κριθεί και η ΕΡΤ για αυτό, για τα έσοδα που θα μπορέσει να συλλέξει. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί, το ποσό που το ελληνικό δημόσιο δαπανά για αυτό το προϊόν είναι πολύ πολύ μικρότερο. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει!».

-Έχετε δηλώσει κατά καιρούς πως είστε υπέρ της μετακίνησης φιλάθλων για την παρακολούθηση αγώνων ποδοσφαίρου. Εμμένετε στην άποψή σας; Θα συνεχίσετε προς την ίδια κατεύθυνση;

«Εμμένω! Προσπαθώ με αυτό το πλαίσιο να επιτρέπω όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις έστω και μεμονωμένων οπαδών. Και θέλουμε τώρα, κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος, να τελειώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε να επιτραπούν και οι οργανωμένες εκδρομές. Νομίζω ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε με κάθε κόστος και με κάθε κόπο στην κανονικότητα. Και η μετακίνηση των οπαδών είναι μέρος της κανονικότητας. Σε πρώτη φάση όχι στα ντέρμπι. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι γι’ αυτό, αλλά στα υπόλοιπα παιχνίδια θα πρέπει αυτό να το διεκδικήσουμε, αλλά θα πρέπει και οι οπαδοί, βέβαια, να δείξουν αντίστοιχη ωριμότητα. Να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για να το κάνουμε».

-Εξάλλου, η μετακίνηση των οπαδών υπήρξε βασικός στόχος σας, όταν αναλάβατε…

«Η μετακίνηση των οπαδών ήταν και από τις βασικές μου διακηρύξεις όταν ανέλαβα αυτή τη θέση. Ήδη, από τις πρώτες ημέρες όταν ανέλαβα, τον Νοέμβριο του 2016, είχα θέσει κάποια ζητήματα: Την ανεξαρτησία της διαιτησίας, το VAR, τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου, την μετακίνηση των οπαδών. Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα που άνοιξα, από τον Νοέμβριο του 2016, έχουν πάρει με κάποιο τρόπο το δρόμο τους. Και όσες αντιδράσεις υπάρχουν, οι περισσότερες δεν είναι αντιδράσεις ουσίας. Είναι αντιδράσεις πολιτικής. Γιατί πολλοί από τους «παίκτες» της ποδοσφαιρικής οικογένειας πολιτικολογούν. Εμείς, όμως, το υπερβαίνουμε αυτό. Και προχωράμε μπροστά».

-Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διαχωρίστηκε νομοθετικά, επιτέλους, το δελτίο αθλητικής ιδιότητας από την Κάρτα Υγείας Αθλητή. Πόσο σημαντική είναι η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών;

«Είναι κομβική! Κάθε χρόνο έχουμε λίγα, αλλά σημαντικά περιστατικά, παιδιών που χάνονται άδικα, παιδιών που δεν θα είχαν χαθεί, αν υπήρχε αυτός ο προληπτικός έλεγχος. Παιδιών που δεν έχουν φαινομενικά κανένα πρόβλημα υγείας, αλλά πολλές φορές κρύβεται μια προβληματική κατάσταση. Θέλουμε αυτό να τελειώσει! Με την κάρτα υγείας του αθλητή, που πολύ ορθά είπατε ότι επιτέλους διαχωρίστηκε από το ατομικό δελτίο του αθλητή, που θα δίνεται και από τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και από πιστοποιημένους από το ΕΚΑΕ ιδιώτες γιατρούς, είτε καρδιολόγους, είτε άλλων ειδικοτήτων, νομίζω περνάμε σε μία νέα φάση της πρόληψης για να μην έχουμε αυτούς τους άδικους θανάτους των νέων παιδιών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here