Βασιλειάδης: «Να απασχολεί την ομοσπονδία ο τρόπος που διοργανώνονται οι τελικοί»

Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα ”nooz.gr” έδωσε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον φετινό τελικό κυπέλλου που διεξήχθη χωρίς θεατές στην επιθυμία του ίδιου και της κυβέρνησης να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα αλλά και στον διαφαινόμενο υποβιβασμό του μπασκετικού Ολυμπιακού στην Α2.

Αναλυτικά η συνέντευξη Βασιλειάδη:

– Μετανιώνετε καθόλου για το ότι ο τελικός του κυπέλλου έγινε χωρίς κόσμο; Και σε τελική ανάλυση, γιατί πρέπει να κάνουμε τελικό, εφόσον δεν μπορούμε;

“Ποτέ και κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι χαρούμενος όταν παίρνει μία τόσο δύσκολη απόφαση, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό που πρέπει να σταθμίσεις, είναι το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια. Από τη στιγμή που καμία από τις δύο ομάδες δεν έδινε εγγυήσεις ότι τα εισιτήρια του αγώνα δεν θα καταλήξουν  στους γνωστούς “ταλιμπάν”, από τη στιγμή που καμία από τις δύο ομάδες στην πραγματικότητα δεν ήθελε τους οπαδούς της στο γήπεδο γιατί τους φοβούνταν, κάποιος έπρεπε να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Έχω αποδείξει αυτά τα τέσσερα χρόνια που πολιτεύομαι ότι δεν κρύβομαι ποτέ από τις ευθύνες μου και είμαι μπροστάρης στο να παίρνω δύσκολες αποφάσεις. Τώρα ως προς το γιατί να κάνουμε τελικό εφόσον δεν μπορούμε, αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την ομοσπονδία για τον τρόπο που διοργανώνει τους τελικούς”.

– Πόσο μεγάλο πλήγμα αποτελεί για τον ελληνικό αθλητισμό το ότι ο μπασκετικός Ολυμπιακός καταλήγει στην Α2;

“Το πλήγμα είναι τεράστιο για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και για την μικροοικονομία του ελληνικού μπάσκετ. Θα πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτό που συνέβη ήταν μια επιλογή. Και όταν κάποιος επιλέγει να κάνει κάτι, δεν μπορείς να του αλλάξεις γνώμη ή απόφαση. Εγώ από την πλευρά μου έκανα καθετί που περνούσε από το χέρι μου για να μπορέσω να βρω μία λύση και να εκτονώσω την κατάσταση.

Επιπλέον, έφερα ένα νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο αφήνει περιθώριο σε όποιον αμφισβητεί τις εξουσίες της ομοσπονδίας, κρυστάλλινα και με διαύγεια, να μπορεί να δρομολογήσει αλλαγές. Δεν είδα όμως κανέναν διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο. Δεν είδα κανέναν διατεθειμένο να μπει και να συζητήσει για την ουσία. Επομένως, μολονότι είναι πλήγμα, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά η κατάσταση, με αυτά τα δεδομένα που σας περιέγραψα”.

– Γιατί ενώ στο ξεκίνημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η σκέψη να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα και να αναλάβουν την ευθύνη οι ΠΑΕ ώστε να λυθεί το πρόβλημα της βίας, δεν έγινε ποτέ;

“Για την ακρίβεια, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, υπήρξε μία σαφής θέση από την πλευρά μου, ότι η αστυνομία θα πρέπει να φύγει από τα γήπεδα και ότι πρέπει αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αποφασίσαμε όμως να μην πάρουμε από μόνοι μας πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με κορυφαίους οργανισμούς στον κόσμο και τις διεθνείς συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου, προκειμένου να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να υλοποιηθεί. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πρόγραμμα να είναι υλοποιήσιμο και όχι δρακόντειο. Και αυτό επειδή τα δρακόντεια μέτρα δεν δίνουν λύσεις, απλά περιπλέκουν την κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό προσπαθήσαμε και πήραμε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με την UEFA, το Συμβούλιο της Ευρώπης και επιτετραμμένους από τη Μεγάλη Βρετανία, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα. Δυστυχώς όμως ο νόμος δεν προχώρησε, επειδή δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται για απλές αλλαγές. Ξέρετε, η κάθε αλλαγή φέρνει και αντιδράσεις. Υπάρχουν δεδομένα συστήματα τα οποία πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που λειτουργούν και οι αλλαγές αυτές -ειδικά σε αυτή τη χώρα- είναι πολύ δύσκολες”.

Ολόκληρη η συνέντευξη Βασιλειάδη εδώ

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή