Γραμμένος: «Πρέπει να συνεχίσει ο Περέιρα, πιστεύω θα πετύχει ο Αναστασιάδης»

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος φιλοξενήθηκε στην «Αθλητική Κυριακή» της ΕΡΤ και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ελληνική διαιτησία, τους ξένους διαιτητές, το VAR, την παρουσία του επικεφαλής της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, την επίθεση στον Θανάση Τζήλο, τα θέματα βίας που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και την εθνική Ελλάδος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ:

Σχετικά με την παρουσία του στην προεδρία της ΕΠΟ: «Οφείλω να ομολογήσω ότι παρά την πολύχρονη, περίπου 30ετή ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο η είσοδός μου στην ομοσπονδία μου δείξαμε πολλά πράγματα που δεν τα γνώριζα. Στην πορεία όμως έχω καταλάβει πολλά πράγματα περί το διοικείν».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η ΕΠΟ βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, τόνισε:
«Πρώτα πρέπει να δούμε γιατί βρέθηκε η ΕΠΟ υπό την επιτήρηση των διεθνών ομοσπονδιών. Προφανώς κάτι δεν πήγαινε καλά και αυτό ήταν διαπίστωση του συνόλου της κοινής γνώμης. Καλώς λοιπόν ήρθαν προκειμένου να αλλάξουν κάποια πράγματα. Αυτοί είναι εδώ και εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει και αυτό που επιζητά η φίλαθλη κοινή γνώμη. Αλάθητος κριτής είναι η κοινωνία».

Για την κουβέντα που γίνεται γύρω από τη διαιτησία: «Πρέπει να αλλάξει ρότα το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία. Δεν μου αρέσει που κάθε Σαββατοκύριακο ασχολούμαστε με τον διαιτητή και τον βοηθό. Πρέπει να σταματήσει αυτό, δεν κινούνται όλα γύρω από τη διαιτησία. Πρέπει να το σταματήσουμε επιτέλους αυτό, διότι εδώ υπάρχει και το παράδοξο φαινόμενο με το που θα οριστούν οι διαιτητές να αρχίζει η κριτική».

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις παραγόντων κατά διαιτητών: «Είναι ένα ζήτημα που μας απασχόλησε και πέρυσι. Εκανα λάθος και το χρεώνομαι, διότι άμα τη εμφανίσει του συγκεκριμένου φαινομένου υπάρχουν δύο ενέργειες. Είτε καταφεύγεις στην καταστολή είτε από την άλλη επιλέγεις τον διάλογο και τη συναίνεση. Εγώ επέλεξα το δεύτερο αλλά δυστυχώς δεν έφερε αποτέλεσμα. Πέρυσι δεν λειτουργήσαμε σωστά, δεν εφαρμόσαμε την καταστολή και το ξεκινήσαμε φέτος. Παρόλα αυτά δεν είμαι υπέρ της καταστολής αλλά υπέρ της πρόληψης.

Με το ξεκίνημα των πρωταθλημάτων τις δηλώσεις που περιέχουν δυσμενείς κρίσεις η ίδια η ομοσπονδία τις στέλνει σε τακτικούς δικαστές. Πρόκειται για δηλώσεις που δυσφημούν το ποδόσφαιρο. Υπάρχει παραπληροφόρηση στο συγκεκριμένο θέμα, διότι δεν έχουμε βγάλει προς τα έξω τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Μιλάμε για δηλώσεις παραγόντων που περιέχουν συκοφαντικές κρίσεις. Μιλάμε για τη δυσμενή κρίση. Αν κάποιος κάνει δηλώσεις και δεν εμπίπτει σε αυτό το αντικειμενικό κριτήριο τότε δεν παραπέμπεται».

Για τους ορισμούς ξένων διαιτητών και το γεγονός ότι η ΚΕΔ έχει ξένο αρχιδιαιτητή: «Ημουν κι εγώ από αυτούς που ήθελαν τους ξένους διαιτητές ακριβώς εκεί που επιλέχθηκαν, δηλαδή στα παιχνίδια ανάμεσα στους τέσσερις συν το κλάσικο της Θεσσαλονίκης. Διότι μετά το κόψιμο τόσων διαιτητών, είχες ανάγκη να παράξεις νέους διαιτητές. Εφερες στη διαιτησία καινούρια πρόσωπα τα οποία χρειάζονται χρόνο. Εγώ πιστεύω στους Ελληνες διαιτητές όμως αυτή η μεταβατική περίοδος έπρεπε να έχει ξένους διαιτητές. Εχουμε δει και χειρότερους ξένους διαιτητές από τους Ελληνες, όμως βλέπετε ποια είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο όταν σφυρίζουν ξένοι.

Επίσης υπάρχει το γεγονός ότι οι παράγοντες έχουν τον Ελληνα διαιτητή συνεχώς στο στόχαστρο. Σε ένα τέτοιο ισοζύγιο πρέπει να υπολογίσεις ποιο είναι αυτό που θα φέρει έστω και πρόσκαιρα την ηρεμία στο ποδόσφαιρο. Παρά λοιπόν την εμπιστοσύνη που έχουμε στους Ελληνες διαιτητές πρέπει η φετινή χρονιά να τελειώσει και με τους ξένους».

Για το αν υπάρχει σκέψη να οριστούν ξένοι διαιτητές και σε άλλα ματς πέραν των ντέρμπι: «Αυτό είναι ένα κομμάτι που βρίσκεται στην απόλυτη ευχέρεια του κ Περέιρα, αν δηλαδή υπάρχει ανάγκη να μπουν ξένοι διαιτητές και σε άλλους αγώνες πέραν αυτών που προγραμματίσαμε».

Για το συμβόλαιο του Περέιρα που λήγει: «Δεν έχω κάνει καμία συζήτηση μαζί του. Πιστεύω πως πρέπει να συνεχίσει, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τον ίδιο».

Για την έκθεση του Χούμπελ: «Τον Απρίλιο θα γίνει η αξιολόγηση. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Από τα έξι σημεία της κ. Σαμούρα τα πέντε έχουν ήδη εγκριθεί. Αυτό που εκκρεμεί είναι η στρατηγική της ομοσπονδίας που οσονούπω θα υλοποιηθεί και αυτό. Ηταν εις γνώσιν μου ποια ήταν τα προαπαιτούμενα. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα σημεία θα φέρουν την ηρεμία στο πρωτάθλημα και θα μας… εγκαταλείψει το monitoring».

Για τη συνεργασία με τους διεθνείς συνομοσπονδίες: «Η συνεργασία είναι αγαστή. Δεν έρχεται κάποιος μπαμπούλας να σε δέρνει κάθε μέρα. Ερχεται να σε συμβουλεύει, να δώσει τεχνογνωσία, να σε βοηθήσει. Αυτή η διαδικασία γίνεται προς όφελος μας. Αυτή η ιστορία με την επιτροπή παρακολούθησης και τις παρεμβάσεις της FIFA θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να πάει σε άλλη ρότα».

Για τη συνεργασία με τη Super League: «Η ΕΠΟ Οφείλει να έχει συνεργασία με όλον τον κόσμο. Και εμείς πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και η Super League. Στα θέματα της βίας, στα θέματα της οργάνωσης πρωταθλημάτων Πρέπει να σκύψει η Super League πάνω από τα προβλήματα των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Πρέπει να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Αυτό που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης είναι η περίφημη αναδιάρθρωση. Πέρασε από δοκιμασία κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητα. Κρίθηκε από δικαστές. Οταν έχεις όμως ασυμφωνία ανάμεσα σε λίγκες η προϊστάμενη αρχή, η «μαμά» ΕΠΟ, θα δώσει τη λύση».

Για τη σχέση του με τον πρόεδρος της Super League, Βαγγέλη Μπαταγιάννη: «Είναι καλές οι σχέσεις μου, δεν είναι σε ένταση. Κατ ανάγκη δεν πρέπει να είναι ήρεμες οι σχέσεις, το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με δυνατή αδρεναλίνη. Το θέμα είναι να μην έχει αγκυλωμένες θέσεις. Πρέπει να έχεις στόχο για που θέλεις να πας. Αν δεν έχεις στόχο μπορείς να καταλήξεις στη θάλασσα».

Για το αυτοδιοίκητο: «Αυτή τη θέση τη διατύπωνα και όταν ασκούσα δριμύτατη κριτική στην ΕΠΟ. Δεν γίνεται οι εθνικές ομοσπονδίες να μην συνεργάζονται με την πολιτεία. Το αυτοδιοίκητο δεν είναι ένα λάστιχο που το σμικρύνεις όποτε θέλεις. Εχει κάποιους κανόνες που βάζει η FIFA. Στα θέματα όμως της βίας πρέπει να συνεργαστείς με την πολιτεία, τι είσαι το Βατικανό; Μπορείς να καταπολεμήσεις μόνος σου τη βία; Δεν μπορείς… Μπορείς το match fixing; Δεν μπορείς… Εχουμε χαράξει δρόμους, έχουμε κάνει συζητήσεις, η συνεργασία με την συντεταγμένη πολιτεία είναι εξαιρετική. Δεν αναφέρομαι στις κυβερνήσεις που έρχονται και παρέρχονται, αυτά δεν με ενδιαφέρουν. Με ενδιαφέρει η ΕΠΟ να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο που ορίζει το κράτος δικαίου».

Για το αν έχει δεχθεί πιέσεις από τις μεγάλες ΠΑΕ ειδικά μετά τα περσινά γεγονότα: «Πιέσεις δεν δέχθηκα. Ηρθα σε δύσκολη θέση διότι έβλεπα ένα ποδόσφαιρο που πήγαινε καλά, υπήρχε ανταγωνιστικότητα και ξαφνικά πυροδοτήθηκε. Θα ήμουν ανεγκέφαλος και ανόητος αν δεν με απασχολούσε αυτό το θέμα».

Για το αν σκέφτηκε ποτέ την παραίτηση: Δεν έκανα ποτέ τέτοια δήλωση, ούτε το σκέφτηκα. Αντιλαμβάνομαι τη σφοδρή επιθυμία κάποιων. Δεν παρακάλεσα όμως κανέναν για να βρίσκομαι στη θέση που βρίσκομαι. Αλλοι άνθρωποι με πρότειναν και κυρίως οι Ενώσεις μας. Πρέπει να έχεις την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία για να δεις την επόμενη ημέρα. Θα ήμουν μεμψίμοιρος αν επέλεγα να πάω στο σπιτάκι μου και στο δικηγορικό μου γραφείο. Δεν είναι αυτά του χαρακτήρα μου».

Για τον φάκελο με την σφαίρα που είχε δεχθεί: «Είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση για την ελληνική αστυνομία να την εξιχνιάσει».

Για τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠ: «Λίγος κόσμος το γνωρίζει ότι πριν από 10-12 χρόνια είχα φέρει μετ’ επιτάσεως στη ΓΣ της ομοσπονδίας το θέμα ώστε τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου να απαρτίζονται από τακτικούς δικαστές. Δυστυχώς τότε η εισήγησή μου δεν είχε περάσει. Τα είχε φέρει η ΕΠΣ Μακεδονίας δια εμού. Είμαι ευχαριστημένος που έχουμε τακτικούς δικαστές. Η δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας και μάλιστα δεν μπορεί να ασκείται στις αποφάσεις της κριτική πολύ επιδερμικά όπως έχει συνηθίσει ο νεοέλληνας».

Για τις αφαιρέσεις βαθμών: «Πέρυσι μετά από ένα working group καταλήξαμε σε κάποια πράγματα. Οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν ζητήσει να παραμείνουν οι αφαιρέσεις βαθμών. Η μία όψη του νομίσματος λέει ότι μπορεί να αλλοιώσεις το πρωτάθλημα με αφαιρέσεις βαθμών. Η άλλη όψη λέει να πας την αφαίρεση στο επόμενο πρωτάθλημα. Το δικό μας πρωτάθλημα όμως δεν βρίσκεται εξαιρετικό επίπεδο άλλων πρωταθλημάτων. Για να συστήσεις έναν πειθαρχικό κανονισμό πρέπει να στηριχθείς στην παραβατικότητα. Αν είναι σε λάιτ ρυθμούς, τότε ο δικό σου πειθαρχικός κανονισμός θα είναι πιο χαλαρός. Εδώ εμείς τι παραβατικότητα έχουμε; Πάντως υπάρχουν κάποιες αβλεψίες που θα συμμορφώσουμε σε επόμενο working group»

Για το αν θα δούμε το VAR από φέτος: «Σας λέω κατηγορηματικά όχι. Μακάρι να το δούμε στον τελικό κυπέλλου. Είναι από τους μεγάλους στόχους της ομοσπονδίας κι εδώ είναι ένα παράδειγμα όπου συνυπάρχει και η πολιτεία, διότι το κόστος σε βάθος πενταετίας θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Η καινούργια περίοδος θα μας βρει με το VAR. Δεν μπορώ όμως να δεσμευτώ για τελικό κυπέλλου. Η εκτίμησή μου είναι πως δεν μπορούμε να τον προλάβουμε. Πρέπει να ελεγχθεί από τη FIFA και να πάρεις την άδεια και εφόσον είσαι σε όλα εντάξει να πιστοποιηθείς»

Για το αν θα λύσει όλα τα προβλήματα το VAR: «Είναι μία πρόοδος, θα φέρει αποτελέσματα δεν θα εξαλείψει όλα τα προβλήματα, αυτό δεν γίνεται ούτε σε προηγμένα πρωταθλήματα»

Για την επιλογή του Αγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο της Εθνικής αντί του Σκίμπε και το τέλος της συνεργασίας με τον Ζήση Βρύζα: «Ο κ. Σκίμπε είναι ένας τζέντλεμαν. Τον είχαμε εμπιστευτεί όμως στην πορεία διαπιστώσαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Πρέπει να παρέμβεις την κατάλληλη στιγμή αλλιώς θα χάσεις το παιχνίδι. Αποφασίσαμε λοιπόν να λύσουμε τη συνεργασία μας και τη λύσαμε ειρηνικά.

Δεν είχα παράπονα από τον κ. Βρύζα. Η Ζήσης είναι χρόνια φίλος μου. Πρέπει όμως να δεις αν ταιριάζουν τα χνώτα μεταξύ ανθρώπων που εμπιστεύεσαι. Δεν μπορείς να πεις αυτός θα είναι εδώ και ο άλλος εκεί αν αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Για το αν υπάρχει ένα γενικότερο πλάνο για τις εθνικές ομάδες: «Είναι από τα ζητήματα που χειρίζεται η ΕΠΟ και που δεν παίζονται ιδιαίτερα από τα μίντια διότι δεν είναι εμπορικό. Υπάρχει το πρόγραμμα μπάλα παντού, υπάρχει η διασύνδεση του ερασιτεχνικού και το επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω των Ενώσεων υπάρχει το πρόγραμμα Grassroots. Eχεις ενιαία προπονητική, παράγεις, συνθέτεις και φτάνεις στη μεγάλη σου εθνική ομάδα. Μην ξεχνάμε την σπουδαία πορεία της εθνικής Ελπίδων που για ατυχείς συγκυρίες δεν πήρε την πρόκριση».

Για τον Αγγελο Αναστασιάδη και τον Αγγελο Μπασινά:
«Τον Αναστασιάδη τον γνώριζα ούτως ή άλλως. Πιστεύω ότι έχουν πάθος με αυτό που κάνουν και αυτό είναι ένα στοιχείο που στη δική μου ιδιοσυγκρασία μετράει πολύ. Ο εθνικός προπονητής δεν πρέπει απλά να συγκεντρώνει τους ποδοσφαιριστές αλλά να έχει καθημερινή ενασχόληση και αυτοί οι δύο άνθρωποι το έχουν. Θα κριθούν από την πορεία της εθνικής. Η πρόκριση στα τελικά του Euro είναι ένας μεγάλος στόχος. Εχω την άποψη ότι θα κάνουν τα πάντα και το δείχνουν από την πρώτη ημέρα ενασχόλησης τους και πιστεύω ότι η όλη προσπάθεια θα στεφθεί με επιτυχία».

Για το αν επέβαλλαν οι παίκτες την απομάκρυνση Σκίμπε: «Αυτό ήταν μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα που πιθανότατα βόλευε κάποιους να το λένε. Οι παίκτες μας είναι καλά παιδιά. Το θέμα είναι τι παίρνεις από τον κάθε παίκτη. Είμαι της άποψης ότι ο προπονητής της Εθνικής θα έπρεπε να είναι Ελληνας. Πιστεύω στον Αγγελο Αναστασιάδη, αλλιώς δεν θα είχα εισηγηθεί την πρόσληψή του».

Για τη βαλκανική συνεργασία με στόχο την ανάληψη μίας μεγάλης διοργάνωσης: «Δεν είναι μόνο τα γήπεδα η ανάληψη μίας διοργάνωσης. Εχει να κάνει με πολλά πράγματα. Θεσμικές παρεμβάσεις της πολιτείας. Ασφάλεια της χώρας, οδικό δίκτυο, φορολογία. Θα γίνει προσπάθεια. Η πολιτεία θα συμβάλει. Αυτό κατά βάση είναι ένα εγχείρημα που η μεγαλύτερη συμμετοχή θα ανήκει στο κράτος διότι το κόστος είναι τεράστιο».

Για το αν έχουν κλονιστεί οι διαιτητές από την επίθεση στον Τζήλο: «Εγινε μία εποικοδομητική συνάντηση, καταθέσαμε ένα πλαίσιο και θέλαμε να εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς, τόσο τη δική μας όσο και της πολιτείας εξ ου και η παρουσία του Γιώργου Βασιλειάδη. Και η ΕΠΟ και η πολιτεία είναι δίπλα σας. Γράψτε στο φύλλο αγώνα το μπούλινγκ, κάντε αυτό που επιβάλλει το καθήκον σας».

Για την επίθεση στον Τζήλο: «Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν να κάνουν με ένα ιδιωτικό χτύπημα, όταν χτυπάς έναν διαιτητή του ελληνικού πρωταθλήματος χτυπάς το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ελληνική αστυνομία και η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να σηκώσει ψηλά το θέμα, να το αναλάβουν υπηρεσίες που έχουν μεγαλύτερη δυναμική και τεχνογνωσία. Δεν γίνεται να μπαίνουμε στη λογική έκανες λάθος ή δεν έκανες το λάθος εκεί που έπρεπε και να χτυπάς διαιτητή. Αυτό το πράγμα ξεπερνάει κάθε φαντασία Η ελληνική δικαιοσύνη και η αστυνομία πρέπει να τους βρουν και να συλληφθούν όποιοι κι αν είναι».

Για το αν υπάρχουν κάποιες ενέργειες για την καταπολέμηση της βίας: «Είναι από τα προαπαιτούμενα. Εχουν γίνει συναντήσεις της ΕΠΟ, της ελληνικής αστυνομίας, του κ. Βασιλειάδη, δύο ανθρώπων από το Συμβούλιο της Ευρώπης ειδικών σε θέματα βίας και δύο ειδικών από την UEFA. Εχουν προχωρήσει κάποια θέματα, όμως σε λίγο καιρό θα είναι ανακοινώσιμα. Αν δεν συνεργαστείς με την πολιτεία δεν θα έχεις αποτελέσματα σε θέματα βίας».

Για την παρουσία οπαδών και των δύο ομάδων στα γήπεδα: «Δειλά δειλά σε κάποιους αγώνες αρχίζει και γίνεται».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή