Γραμμένος: “Το VAR δεν είναι ένα εργαλείο για επικοινωνιακά παιχνίδια”

Print Friendly, PDF & Email

Με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη το εκπαιδευτικό σεμινάριο, που διοργανωσε η Ε.Π.Ο., με θέμα το πρωτόκολλο και τη λειτουργία του συστήματος Video Assistant Referee.

Στις εργασίες του σεμιναρίου μετείχαν εκπρόσωποι της Super League 1 και των Π.Α.Ε. που μετέχουν στο πρωτάθλημα, της αναδόχου εταιρείας παραγωγής του συστήματος, των τηλεοπτικών παρόχων των ΠΑΕ, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, ενώ τα θέματα πρωτοκόλλου και εφαρμογών ανέπτυξαν ο ειδικός VAR της FIFA κ. Κάρλος Χεσούς Γκλος Γκόμεζ και το μέλος της ΚΕΔ/ΕΠΟ κ. Μιχάλης Κουκουλάκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κ. Ε. Γραμμένος ανέφερε: “Είναι βέβαιο ότι μέσα από συνεργασία και αμφίδρομη πληροφόρηση μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα, έστω και μεσοπρόθεσμα, αρκεί να μη μας διακατέχει καχυποψία. Σας καλωσορίζω στο σεμινάριο που έχει ως σκοπό να δώσει διευκρινίσεις με την τεχνική ανάλυση που θα παρακολουθήσετε. Οι σαρανταδύο αγώνες των έξι πρώτων αγωνιστικών της Super League 1 έχουν καταδείξει το VAR ως ένα εξαιρετικό τεχνολογικό εργαλείο, ωστόσο στη χώρα μας εξακολουθεί να παρατηρείται αμφισβήτηση. Το VAR δίνει στον διαιτητή τη δυνατότητα να επανεξετάσει τη φάση, όμως δεν αποφασίζει, γιατί έτσι θα έχανε το ποδόσφαιρο την ομορφιά του. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την καινοτομία, καθώς βρίσκεται στην αρχή και είναι νομοτελειακό ότι θα συνεισφέρει στο καλό του ποδοσφαίρου. Πρέπει η επόμενη μέρα να μας βρει στη σύγκλιση και όχι αλληλοσπαρασσόμενους, γιατί το VAR δεν είναι ένα εργαλείο για επικοινωνιακά παιχνίδια. Η Ε.Π.Ο. θα συνεχίσει την επιμόρφωση”.

Χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες απηύθυνε ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε: “Χαίρομαι που πραγματοποιείται αυτό το σεμινάριο, καθώς στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο με όλες τις πλευρές προ μηνός, είχαν διαπιστωθεί ορισμένες εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να λυθούν, ώστε το VAR, ένα καταπληκτικό εργαλείο, να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκομένων στο ποδόσφαιρο και να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουν οι οικογένειες και τα παιδιά στα γήπεδα, βασική προϋπόθεση όμως και πρώτο βήμα γι αυτό είναι να σταματήσει ο «χαρτοπόλεμος δηλώσεων», γιατί αληθινά πιστεύω πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει περιθώρια βελτίωσης. Έχουμε καλό υλικό, ποδοσφαιριστές και καλούς παράγοντες. Πιστεύω σε αυτό το σύστημα, αρκεί να λειτουργεί σωστά κι εύχομαι με το πέρας του σεμιναρίου να έχουν λυθεί οι απορίες που έχουν προκύψει».

Ο ειδικός εμπειρογνώμονας των FIFA και UEFA κ. Πετρ Φούσεκ σχολίασε: «Η FIFA γνωρίζει για αυτό το σεμινάριο και χαιρετίζει την απόφαση της ομοσπονδίας να το διοργανώσει. Έχουν γίνει προσπάθειες από πέρυσι, με την εφαρμογή του VAR στον τελικό Κυπέλλου, αλλά και μια σειρά από test με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των διαιτητών και των λοιπών εμπλεκομένων. Είχαμε στα σεμινάρια τον κ. Βαν ντερ Ροστ και σήμερα τον κ. Γκλος Γκόμεζ, καθώς στην UEFA υπάρχει η εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουν την Ε.Π.Ο. και την ΚΕΔ. Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αυτήν του ποδοσφαίρου και όχι αντίπαλοι».

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ. κ. Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα υπογράμμισε: «Θα κάνω μία υπενθύμιση, ότι είναι μόνο τέσσερις οι περιπτώσεις παρέμβασης του VAR. Δε θέλουμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο, θέλουμε να το βελτιώσουμε, ώστε να γίνει καλύτερο το θέαμα. Σε μια γρήγορη αναδρομή, θα σας πω ότι έχουν υπάρξει 688 ώρες εκπαίδευσης διαιτητών και 81 ώρες ενημέρωσης των άλλων πλευρών, ομάδων, δημοσιογράφων κλπ. Μετά από 42 παιχνίδια είχαμε 34 παρεμβάσεις VAR, 23 θεάσεις φάσεων από τους διαιτητές και 11 παρεμβάσεις πληροφόρησης των διαιτητών. Τα παραπάνω απέφεραν 28 αλλαγές απόφασης, κάτι πολύ ωφέλιμο για τη διαιτησία και το άθλημα, που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Συνεχίζουμε ωστόσο να μαθαίνουμε».

Το σύστημα ανέλυσαν επίσης ο VAR Project manager της Ε.Π.Ο. κ Αλέξανδρος Χολέβας και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας κ. Κώστας Ρούπτσος, ενώ στη συνέχεια ο υπεύθυνος εκπαίδευσης για το VAR κ. Μιχάλης Κουκουλάκης έδωσε επιπλέον στοιχεία για την έως τώρα λειτουργία του VAR, αναφέροντας ότι έχουν λάβει ISO από τη FIFA 25 διαιτητές και 16 διαιτητές VAR, ενώ άλλοι 10 έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και βρίσκονται σε αναμονή πιστοποίησης.

Ο κ. Γκλος Γκόμεζ, παρουσίασε και ανέλυσε στους παρευρισκόμενους 15 επιλεγμένα video-clips φάσεων, στις οποίες απαιτήθηκε η χρήση της υπηρεσίας VAR και απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ομάδων και των τηλεοπτικών σταθμών, εξηγώντας με λεπτομέρεια το αναλυτικό πρωτόκολλο χρήσης του συστήματος και τις περιπτώσεις που επιτρέπεται η προσφυγή σε αυτό, τον τρόπο συνεργασίας της διαιτητικής ομάδας και την διαδικασία λήψης της τελικής απόφασης για την εφαρμογή των κανονισμών.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή