“Δεν έχουμε αποφασίσει αν θα γίνουν φέτος ή του χρόνου οι εκλογές των ομοσπονδιών”

Print Friendly, PDF & Email

Aνοχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ενός έτους στις εκλογές των ομοσπονδιών ο υφυπουργός ΑΘλητισμού, Λ. Αυγενάκης, μιλώντας στο Sport 24, ενώ αναφέρθηκε στις εκκρεμότηττες με τα πρωταθλήματα και το συνυποσχετικό με FIFA/UEFA.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης είπε:

“Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλές μεγάλες ανακατατάξεις και αναφέρομαι κυρίως στον επαγγελματικό αθλητισμό, διότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός θα συνεχίσει να υπάρχει και θα είναι πολύ πιο έντονος την επόμενη περίοδο. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορώ να το προβλέψω, αλλά ως υφυπουργείο αθλητισμού πολύ πολύ έγκαιρα και πολύ πριν γίνει κουβέντα από σωματεία και Ομοσπονδίες, είχαμε κινηθεί και εντάξαμε για πρώτη φορά στα μέτρα στήριξης όλη την αθλητική οικογένεια. Σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω και τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, τον κύριο Σταϊκούρα, τον κύριο Γεωργιάδη και τον κύριο Βρούτση. Εντάχθηκε ο αθλητισμός στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας. Φτάνουν αυτά; Όχι, εντούτοις είναι ένα μαξιλάρι, είναι μια βάση, ένα μέτρο ασφαλείας. Ορισμένα σωματεία δεν εντάσσονταν σε κάποια ΚΑΔ. Μεριμνήσαμε και γι’ αυτό με πρόταση πολύ συγκεκριμένη και συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μη μείνει κανείς αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Όπως επίσης, έχουμε πάρει πρωτοβουλία για τις περιπτώσεις των επαγγελματιών αθλητών που δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΡΓΑΝΗ και δεν μπορούν να λάβουν την οικονομική στήριξη, διότι έπαιζαν στις επαγγελματικές κατηγορίες και δεν χρειαζόταν να είναι εκεί, εξαιρούνταν. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, διότι με αυτά τα χρήματα από την αθλητική τους δραστηριότητα ζουν την οικογένειά τους. Βέβαια, υπάρχουν και επαγγελματίες αθλητές που ξεπερνούν τον μέσο όρο και γι’ αυτούς πρέπει να υπάρξει εξαίρεση και να μη λάβουν τη βοήθεια. Μαθαίνω ότι υπάρχουν περικοπές συμβολαίων, αλλά είμαι σε επαφή με τις Λίγκες, με όλες τις Ομοσπονδίες και με όλους τους Συνδέσμους Αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και άλλων αθλημάτων. Πρώτο μας μέλημα είναι πάντα ο αθλητής”.

-Με τις εκλογές τι θα γίνει; Σε λίγους μήνες περιμένουμε αυτές στην ΕΠΟ και τον Οκτώβριο αν δεν κάνω λάθος στην ΕΟΚ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όμως πήγαν για του χρόνου. Υπάρχει περίπτωση να μην γίνουν φέτος και να μείνουν ίδιες διοικήσεις;

“Ο Νόμος λέει κάθε τέσσερα χρόνια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φέτος, έχουμε για πρώτη φορά στα 126 χρόνια αναβολή εν καιρώ ειρήνης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το Νόμο είτε για να παρατείνουμε τη θητεία των Ομοσπονδιών, ώστε να γίνουν οι εκλογές του χρόνου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε να διεξαχθούν τώρα, ώστε να έχουν ένα χρόνο μπροστά τους οι επόμενες διοικήσεις για να υποστηρίξουν τον δρόμο που έχει χαραχθεί ήδη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον Ιούλιο του 2021. Είναι κάτι που ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει, θα χρειαστούν αρκετές συζητήσεις, αλλά προς το παρόν δεν είναι κάτι που έχουμε βάλει μπροστά και έχουμε καταλήξει. Προέχουν άλλα πράγματα αυτή την στιγμή. Η προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση του κορονοϊού”.

-Πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός υπέγραψε ένα “Μνημόνιο” με τις ξένες συνομοσπονδίες και εντός τριμήνου θα περιμέναμε τις προτάσεις τους για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Τώρα πάει και αυτό πίσω; Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα;

Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχα την προηγούμενη εβδομάδα, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, αλλά αν ζητηθεί παράταση, το θεωρώ αυτονόητο, διότι όλα πάνε προς τα πίσω. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει καθυστερήσει κάτι. Να σας πω όμως και κάτι, περίπου 2,5 και πλέον χρόνια που είναι εδώ, δεν έχουν εικόνα; Έχουν, άρα εγώ είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Ωστόσο όμως, αν χρειαστεί να δοθεί μια παράταση, θεωρώ αυτονόητο ότι θα δοθεί λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης”.

-Γίνεται πολλή κουβέντα για το αν θα συνεχιστεί η αθλητική δράση για φέτος ή αν θα ολοκληρωθεί πρόωρα. Εσείς προσωπικά τι θεωρείτε πιο σωστό, βλέποντας και την κατάσταση με τον κορονοϊό;

“Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε αποφάσεις ερήμην των άμεσα εμπλοκομένων. Εμπλεκόμενοι είναι οι αθλητές μας, είτε σε ομαδικά αθλήματα είτε σε ατομικά αθλήματα. Σε ό,τι αφορά τα πρωταθλήματα, έχουμε ήδη κάνει διάφορες συζητήσεις με όλη την αθλητική οικογένεια και πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Σήμερα έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση από τον ΕΣΑΚΕ με απόλυτη πλειοψηφία 14-0 να διακοπεί το πρωτάθλημα με μια νομοθετική διαδικασία που πρέπει να προχωρήσω. Κάτι παρόμοιο έχουμε συζητήσει, αλλά σε θεωρητικό επίπεδο και με τη Λίγκα του βόλεϊ. Η συζήτηση είναι λίγο πιο στάσιμη στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, διότι εκεί και η UEFA έχει κάνει κάποια σενάρια και σχέδια για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα ακόμα και τον Ιούλιο. Στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο, αλλά πάντα σε συνεννόηση και με τους ίδιους τους αθλητές, διότι και εκείνοι έχουν συμβόλαια και υποχρεώσεις. Το βέβαιο είναι ότι κάποια πρωταθλήματα θα σταματήσουν και με τη σύμφωνη γνώμη των διοργανωτών, αλλά πάντα με σεβασμό και στις Ενώσεις των αθλητών τους. Είμαστε σε επαφή και μέχρι τα μέσα Απριλίου δεν πρόκειται να έχουμε νεότερα λόγω των απαγορεύσεων που υπάρχουν. Άρα, δεν βιαζόμαστε για κάτι”.

 

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή