Δημητριάδης: "Το εκλογικό σύστημα θυμίζει Κολομβία και πρέπει να αλλάξει"

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας Σάββας Δημητριάδης φιλοξενήθηκε στον ραδιοφωνικό σταθμό ARENA FM 89,4 με αφορμή τη γιορτή της Ένωσης, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα (20/1) και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο εκλογικό σύστημα που υπάρχει για την ανάδειξη διοίκησης στην ΕΠΟ αλλά και στην επόμενη μέρα του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για τη γιορτή της ΕΠΣΜ: «Ήταν για μια ακόμη χρονιά μια εκπληκτική γιορτή που ξεπέρασε τα στενά αθλητικά γεγονότα της πόλης. Άρχισε να αποκτά την έννοια ενός πολιτιστικού γεγονότος, άλλωστε οι ενέργειες της Ένωσης και σε άλλα ζητήματα εκτός αθλητισμού δεν είναι τυχαία. Χθες το πιο σημαντικό γεγονός ήταν η αδερφοποίηση με την Ένωση του Βελιγραδίου και με τον Ηλία Πέτκοβιτς που είναι πρόεδρος εκεί. Ήταν ένα πρώτο βήμα μετά από συζητήσεις που είχαμε μαζί τους ώστε να συνδιοργανώσουμε ένα Champions League ερασιτεχνικών σωματείων. Θα ανέβουμε στο Βελιγράδι τον Μάϊο με μια συγκεκριμένη ατζέντα για να συζητήσουμε με διάφορες πόλεις και να δημιουργήσουμε ένα μικρό πρωτάθλημα που θα δώσει μεγαλύτερη υπόσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τόσο εδώ όσο και στα Βαλκάνια».

Για το μέλλον του κ.Γραμμένου στην ΕΠΟ: «Δεν μπορώ να πάρω θέση για το αν θα συνεχίσει ο κ.Γραμμένος στην ΕΠΟ. Δεν το έχουμε συζητήσει. Ο Βαγγέλης είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλή περισσότερη εμπειρία από μένα αλλά αν υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να μπορεί να παράξει έργο , νομίζω δεν υπάρχει λόγος να φύγει από την θέση του. Πρέπει να επιλέξουμε. Θέλουμε κάποιον που είναι τίμιος και θα τον αφήνουμε να δουλεύει ή να έχουμε κάποιον εκεί με ανδρείκελο που θα φέρεται και θα άγεται δεξιά και αριστερά; Αυτό πρέπει να αποφασιστεί στο ποδόσφαιρο. Δεν είμαι αισιόδοξος και ούτε η πλειονότητα μπορεί να είναι. Αυτές οι τέσσερις ομάδες δημιουργούν την ένταση, άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα. Ωστόσο την απόφαση πρέπει να την πάρουν άλλοι και αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να είναι κυρίως αξιοπρεπείς. Επιλέγονται από τον ελληνικό λαό για αυτό τον λόγο».

Για τον τρόπο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών στην ΕΠΟ: «Οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες θα γίνουν με το υπάρχον σύστημα. Δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε τρεις μήνες. Από εκεί και πέρα, νομίζω πρέπει να γίνει τελείως διαφορετικό το εκλογικό σύστημα. Αυτό που γίνεται είναι πανηγύρι με τις πιέσεις κτλ. Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό. Βέβαια και εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Έχουμε ένα σύστημα Κολομβιανού χαρακτήρα εδώ στην Ελλάδα. Οι επιλογές μας συνδέονται με τη σωματική μας ακεραιότητα και την επαγγελματική μας επιβίωση. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα προτείνω κάποιο νέο εκλογικό σύστημα. Πρέπει πάντως οι εκλέκτορες να είναι περισσότεροι και το σύστημα να είναι αναλογικό. Δεν μπορεί η Ένωση Μακεδονίας να έχει μία ψήφο, όπως έχει και η Ένωση Ζακύνθου. Δεν υποτιμάω σε καμία περίπτωση τις μικρές Ενώσεις όμως δεν είναι δίκαιο αυτό. Η αναλογικότητα είναι αυτή που μπορεί να φέρει μια ισορροπία. Οι επαγγελματικές ομάδες πρέπει να ψηφίζουν και αυτές με αναλογικότητα και να στηριχθεί αυτό με νόμους».

Για το περιστατικό στην Ένωση Φθιώτιδας: «Με ενοχλεί που μετέχουν στις διαδικασίες των Ενώσεων άτομα που δεν είναι ούτε καν μέλη. Με το ξημέρωμα της νέας μέρας υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχουν αυτοί που ενεργοποιήθηκαν για να κάνουν κάτι. Εντέλει τι γίνεται με το ποδόσφαιρο της Φθιώτιδας, της Θεσσαλονίκης, της Δράμας κτλ. Αυτοί οι περαστικοί δημιουργούν ένα καθεστώς και μετά; Τι γίνεται; Για αυτό λέω πως είμαστε και εμείς άμοιροι ευθυνών. Επαναλαμβάνω πως δεν έχω την εμπειρία στις Ενώσεις, αλλά έχω το θάρρος της γνώμης πως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν δραστικά».

Για το αν νιώθει πως υπάρχει διάσπαση του μετώπου υπεράσπισης του κ.Γραμμένου σε διάφορες Ενώσεις: «Δεν το νομίζω αυτό, κάθε άλλο μάλιστα. Οι κινήσεις που γίνονται από την άλλη πλευρά αυτό μου δείχνουν. Στην τελική δεν ξέρω ποια είναι η άλλη πλευρά και αν υπάρχει φυσικά. Έχουμε φτάσει σε σημείο να έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν την παραμικρή ανάμειξη με το ποδόσφαιρο. Οι επιλογές πρέπει να είναι από ανθρώπους του ίδιου Νομού. Εγώ δεν σας κρύβω ότι με στήριξε και ο ΠΑΟΚ και ο Απόλλων, ίσως και ο Άρης. Δεν είναι κακό, είναι μέλη μας. Δεν είναι ξένοι άνθρωποι από αλλού. Το να πάει κάποιος στην Ένωση που ανήκει η ομάδα του δεν είναι κακό. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε το ποδόσφαιρο, δεν ζούνε από αυτό. Δεν θέλω να βαφτίσω τα γένια μου αλλά υπάρχουν πρόεδροι που έχουν αναβαθμίσει το ποδόσφαιρο στον τόπο τους. Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά και το Ηράκλειο και η Πάτρα. Ενώσεις οι οποίες παράγουν έργο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here