“Ο ΟΣΦΠ είναι σα να λέει ότι οι πατάτες ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα στο μανάβη”

Print Friendly, PDF & Email

Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης στον αθλητικό δικαστή της Super League για τη φερόμενη πολυιδιοκτησία ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, έπειτα από την εισήγηση της ΕΕΑ για ανάκληση των πιστοποιητικών τους και υποβιβασμό των δύο ομάδων. Η διαδικασία κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες με το δικαστήριο να δίνει προθεσμία για υπομνήματα ως την Παρασκευή.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της Ξάνθης είναι η κ. Παπαδοπούλου και οι κ.κ. Δασκαλάκης, Χριστοδούλου, Δετσαρίδης, ενώ βρίσκεται στην αίθουσα και ο κ. Στράτος εκ μέρους της ΠΑΕ.

Οι κ.κ. Μπίρδας, Μαυρομάτης, Μπαλτάκος και Κατσάς εκπροσωπούν την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η κ. Σουλούκου και οι κ.κ. Τσιρωνάς, Βενιέρης, Καρπετόπουλος, Χατζησαβάογλου εκπροσωπούν την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Το “παρών” δίνει και η ΠΑΕ ΑΕΛ με τον Αλέξη Κούγια.

Οπως ενημέρωσαν οι κ.κ. Μαυρομάτης, Μπαλτάκος, ο ΠΑΟΚ θέλει να διεξαχθεί κανονικά η διαδικασία και δεν θέτει κανένα θέμα αναβολής. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ ζητάει από τον Ολυμπιακό να αιτιολογήσει την πρόσθετη παρέμβαση που έχει κάνει.

Ο κ. Καρπετόπουλος από την ΠΑΕ Ολυμπιακός τόνισε πως οι “ερυθρόλευκοι” θέλουν να διασφαλιστεί η επιβολή των ποινών μετά το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας εξηγεί γιατί η ΑΕΛ προχώρησε επίσης σε πρόσθετη παρέμβαση: “Η ΠΑΕ ΑΕΛ παρεμβαίνει υπέρ της καταγγελίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός και κατά των ΠΑΕ Ξάνθης και ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Παρεμβαίνει προσθέτως υπέρ του Ολυμπιακού. Ζητούμε να γίνει δεκτό το πόρισμα της ΕΕΑ που βεβαιώνει βαρείες παραβάσεις και να επιβληθούν οι ποινές”.


Ενταση μεταξύ Κούγια-Μπαλτάκου

Μετά τις εξηγήσεις του Αλέξη Κούγια υπήρξε ένταση με τον Τάκη Μπαλτάκο. “Θέλεις να έχεις αντιπαράθεση μαζί μου για να σε γράψουν οι εφημερίδες. Κοιτάξτε να φτιάξετε κανένα κόμμα να γελάμε…”, είπε μεταξύ άλλων ο Κούγιας στον Τάκη Μπαλτάκο. Παρενέβη ωστόσο η πρόεδρος και προειδοποίησε ότι θα διακόψει τη διαδικασία.

Ο δικηγόρος του ΠΑΟΚ, Τάκης Μπαλτάκος, διαβάζει το παράρτημα σχετικά με τις παρεμβάσεις και ζητά να αποβληθούν οι παρεμβαίνουσες ομάδες από τη διαδικασία διότι τα έγγραφα έχουν υπογραφεί από διευθύνοντες συμβούλους και πως δεν υπάρχει απόφαση ΔΣ και υπογραφή πληρεξούσιου δικηγόρου.

Ο κ. Μπίρδας προσθέτει ότι για την ΑΕΛ είναι πρωτοφανές να παρεμβαίνει υπέρ του παρεμβαίνοντος, δηλαδή του Ολυμπιακού: “Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ πριν ένα μήνα απέβαλλε από τη διαδικασία έναν προσθέτως παρεμβαίνοντα”.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας αναφέρει στο δικαστήριο ότι “δεν μπορείτε να εξετάσετε την ουσία της υπόθεσης, έτσι θα οδηγήσετε σε κατάλυση μια ανεξάρτητη αρχή (σ.σ. ΕΕΑ). Η σημερινή διαδικασία, είναι διαδικασία της επιβολής ποινών. Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν μπορεί να ισχύσει, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη”.

Ενταση μεταξύ Δετσαρίδη-Σουλούκου
“Οπαδιλίκι όχι σε μένα…”, είπε ο κ. Δετσαρίδης απευθυνόμενος στον κ. Καρπετόπουλο που παρενέβη την ώρα που μιλούσε, για να αντιδράσει η κ. Σουλούκου τονίζοντας πως αυτές δεν είναι εκφράσεις καθηγητή Πανεπιστημίου.

Οι δικηγόροι της Ξάνθης υποστηρίζουν ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει έννομο συμφέρον για την παρέμβαση κατά της Ξάνθης, επειδή πλέον δεν μπορεί να συμμετάσχει στα πλέι οφ.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν και θα αποφανθεί η κ. Τσαγκιά με την απόφασή της το αν θα τις κάνει δεκτές. Η ΑΕΛ και ο Ολυμπιακός δηλαδή θα συμμετάσχουν στη διαδικασία κανονικά.

Ζητάει απαλλαγή ο ΠΑΟΚ
Ο κ. Μπίρδας για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει πως σύμφωνα με τον ΚΑΠ απαγορεύονται ποινές που δεν προβλέπονται στο καταστατικό της ΕΠΟ και δεν αναφέρονται στον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου και πως εξαίρεση αποτελούν οι υποθέσεις αντι-ντόπινγκ. Εξηγώντας τους λόγους που δεν πρέπει να επιβληθεί καμία ποινή στον ΠΑΟΚ, ο κ. Μπίρδας είπε μεταξύ άλλων ότι “κάποιοι λογιστές στην ΕΕΑ λένε στους δικαστές ελάτε να εφαρμόσετε την δική μας απόφαση…”

ΠΑΟΚ: Παράνομη η σύνθεση της ΕΕΑ
Ο κ. Μαυρομάτης επίσης για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ τόνισε τα εξής: “Η διαδικασία κινήθηκε με μη νόμιμη σύνθεση της ΕΕΑ και μη νόμιμη απόφαση. Υπάρχει χρήση παρανόμως στοιχείων. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα σας προσκομίσει την μηνυτήρια αναφορά μας κατά της ΕΕΑ και για την χρήση των εγγράφων που παρανόμως χρησιμοποιήθηκαν. Υπήρξαν και καταγγελίες για απόπειρας δωροδοκίας ή δωροληψία μέλους ή μελών της ΕΕΑ. Σε άλλη υπόθεση βέβαια”, τόνισε ο κ. Μαυρομάτης.

Αίτημα του κ. Μπαλτάκου να μπει ο αθλητικός δικαστής στην ουσία της υπόθεσης

“Όταν μπούμε και στην ουσία της υπόθεσης, θα δείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα”, είπε ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος πρόσθεσε “το 2016 άλλαξε ο κανονισμός και στις 13 Δεκεμβρίου η πρόεδρος του Πειθαρχικού οργάνου τότε είχε πει ότι η έκθεση της ΕΕΑ δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα”. Η πρόεδρος απάντησε ότι έχει μελετήσει την απόφαση αυτή.

Συνέχισε ο κ. Μπαλτάκος: “Κυρία Πρόεδρε, δεν μπορείτε εσείς να επικυρώσετε μία απόφαση διοικητικής αρχής. Η ΕΕΑ υποβάλλει έκθεση. Τέτοια πρακτική στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου μπορεί να υπάρξει. Όχι στην Ελλάδα. Η Δικαιοσύνη απονέμεται από τακτικούς δικαστές. Μπορεί στην Ελλάδα να γίνει τέτοια ποινική δίκη; Με αυτό το σύνταγμα; Ο τακτικός δικαστής να έρχεται και να επικυρώνει την απόφαση μιας επιτροπής; Αυτή είναι η παρατήρηση μας περί της δεσμευτικότητας της γνωμοδότησης της ΕΕΑ και απορούμε την υποστήριξη τέτοιων επιχειρημάτων. Πώς είναι δυνατόν να αποφασίζει ένα όργανο εκτελεστικής εξουσίας σα να μιλάμε για πριν από τη γαλλική επανάσταση”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ξάνθη με τον κ. Δετσαρίδη να ζητάει να κριθεί από την αρχή η υπόθεση και όχι απλά το δικαστήριο να επιβάλει ποινές βάσει του πορίσματος της ΕΕΑ. Μάλιστα, ο κ. Χριστοδούλου, λέει στην πρόεδρο ότι αν δεν μπει στην ουσία της υπόθεσης, θα πρέπει να αναβάλει τη διαδικασία, περιμένοντας την απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων, που έχει καταφύγει η Ξάνθη, όπως και ο ΠΑΟΚ.

Δεν συμφωνεί ο Ολυμπιακός με το αίτημα του ΠΑΟΚ να μπει ο αθλητικός δικαστής στην ουσία της υπόθεσης
Από την πλευρά του Ολυμπιακού, η κα. Σουλούκου αναφέρθηκε στη διάταξη του άρθρου 30 της πολυιδιοκτησίας που απαλείφθηκε και τονίζει πως η ΕΠΟ έκανε λόγο πως όλες οι σχετικές αρμοδιότητες περιήλθαν στην ΕΕΑ με σχετικό δελτίο τύπου που είχε εκδώσει. Μάλιστα, το είχε ψηφίσει ως μέλος της και ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης.

“Η διάταξη αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη της FIFA και της UEFA.. Κανένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο δεν θα μπορεί να εξασκεί έλεγχο σε πάνω από δύο ομάδες. Υπάρχει ρητή διάταξη του άρθρου 5 που προβλέπει και αποβολή και αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η διάταξη αυτή κάνει λόγο για αποβολή και υποβιβασμό. ΠΑΟΚ και Ξάνθη μας λέτε ότι δεν μπορείτε να επιβληθείτε με βάση του αθλητικού νόμου και άρα έχουν το ακαταδίωκτο. Σας προσδίδουν τη δυνατότητα να μπείτε στην ουσία και από την άλλη να μην επιβάλετε ποινή. Τι αρμοδιότητες έχει το όργανο σας; Μπορείτε να πάτε σε ιδρύματα και να ζητήσετε άρση απορρήτου όπως έκανε η ΕΕΑ ή να πάρετε το μετοχολόγιο μιας ΠΑΕ. Εδώ η ΕΠΟ αρνήθηκε να σας δώσει τα έγγραφα της αδειοδότησης επικαλούμενη ρήτρα εμπιστευτικότητας”, τόνισε η κα. Σουλούκου.

Για την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια η κα. Σουλούκου είπε: “Η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια δεν είναι νόμιμη. Δεν έχουν καταθέσει τα χαρτιά ότι έχουν προσφύγει εκεί και δεν υπάρχει ημερομηνία για εκδίκαση”, είπε η κ. Σουλούκου, με τον ΠΑΟΚ δια μέσου του κ. Μπαλτάκου να αναφέρει ότι στις 2 Απριλίου να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής.

Ο κ. Χατζησαβάογλου προσθέτει ότι ο νομοθέτης θέλει οι αθλητικές διαφορές να λύνονται… χθες. Γι’ αυτό έδωσε στην Επιτροπή τις αρμοδιότητες να κρίνει την ουσία των υποθέσεων.

Κούγιας: “Η ΕΕΑ είναι ισότιμη με το ΣτΕ”
“Οι συνάδελφοι μου ισχυρίζονται ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είναι τίποτα, ότι αποτελείται από λογιστές και ότι δεν δημιουργούν καμία δέσμευση σε οποιονδήποτε ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση, για την οποία θα πρέπει να ασχοληθείτε μόνο εσείς.

Ουσιαστικά οι τοποθετήσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθης αγνοούν το τεκμήριο νομιμότητας και πλαισίου της ΕΕΑ. Είναι η μόνη που μπορεί με τις αποφάσεις της να το κάνει αυτό. Και αυτό το κάνει έπειτα από έρευνα. Μπορεί να κάμπτει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Έρχονται να υποστηρίζουν αυτήν την σύγχυση που δεν τιμά την διαδικασία

Αγνοούν το τεκμήριο νομιμότητας της ΕΕΑ. Ο νόμος προβλέπει ότι η ΕΕΑ είναι ισότιμη με το ΣτΕ. Η ΕΕΑ είναι μία ανεξάρτητη αρχή, όπως το ΕΣΡ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΕΕΑ είχε πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και συγκέντρωσε στοιχεία. Λένε ότι αυτή η διαδικασία είναι ένα τίποτα. Όμως ήρθαν και συμμετείχαν. Με την παρουσία τους τη νομιμοποίησαν”.

Κούγιας: “Στην πολυιδιοκτησία και ο Βόλος”
Ο κ. Κούγιας μίλησε για το θέμα της πολυιδιοκτησίας, τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και την δήλωση του Ιβάν Σαββίδη για εκείνον “ότι είναι δικός μας πρόεδρος”, αλλά και για την απάλειψη του άρθρου 30 της πολυιδιοκτησίας.

Ο κ. Κούγιας είπε “Στην πολυιδιοκτησία του ΠΑΟΚ ανήκει και ο Βόλος”, ανέφερε επίσης τον Παναιτωλικό και τον ΠΑΣ Γιάννινα, για να απαντήσει ο κ. Μπίρδας: “Μην λες ό,τι θες. Είμαστε στα δικαστήρια με τον ΠΑΣ”.

“Αν στα πλέι άουτ που θα παίξει ο Βόλος, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός, αν έχεις τρεις θυγατρικές, καθορίζεις την τύχη τη δική μου”, συνέχισε ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε: “Στην ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ ανήκει και ο Βόλος. Έχει 7-8 δανεικούς, δεν έχει ούτε έναν φίλαθλο και ο πρόεδρος του έχει τα ίδια γραφεία με του κ. Σαββίδη. Άκουσα προηγουμένως να λέει ο εκπρόσωπος της Ξάνθης ότι δεν έχει ελπίδες για την 6η θέση. Κι όμως αν νικήσει τον ΠΑΟΚ φτάνει στους 32 βαθμούς και έχει ελπίδες, αλλά όλοι ξέρουμε ότι θα χάσει και θα έχει 20 χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες το γήπεδο. Είναι ξεκάθαρη πολυϊδιοκτησία. Στην επιρροή του ΠΑΟΚ ανήκει και ο Βόλος που έχει δανεικούς και κανέναν φίλαθλο. Επίσης έχει γίνει καταγγελία ότι κι ο ΠΑΣ Γιάννινα ανήκει στον ΠΑΟΚ”.

ΠΑΟΚ: Η απόφαση της ΕΕΑ είναι εκτελεστή, αλλά όχι δεσμευτική

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με τον κ. Μαυρομάτη τόνισε: “Βρήκαμε μια Επιτροπή που αποτελείται από συνταξιούχο δικαστή, μια δικηγόρο έναν λογιστή έναν υπάλληλο του Υπουργείο Ανάπτυξης και μια προσωπικότητα από το χώρο του αθλητισμού και το πόρισμα της δεν μπορεί να κριθεί και να ελεγχθεί από κανέναν. Είπαμε από την αρχή ότι δεν θέλουμε αναβολή της υπόθεσης. Ο Ολυμπιακός ελέγχει τα ΜΜΕ και υπάρχει μια επικοινωνιακή καταιγίδα, αλλά αν κρίνετε ότι δεν μπορείτε να δικάσετε, πρέπει να αναβάλλετε. ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν ζήτησαν τροποποίηση του νόμου, η κυβέρνηση το έκανε για να υπάρχει κοινωνική ηρεμία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο για γνωμοδότηση. Ο Ολυμπιακός δεν λέει αν είναι δεσμευτική η εισήγηση. Που θα πρέπει να πάμε εμείς Είναι άλλο η εκτελεστότητα της ποινής και άλλο η δεσμευτικότητα. Η απόφαση της ΕΕΑ είναι εκτελεστή, αλλά όχι δεσμευτική. Δεν σας δεσμεύει η απόφαση της ΕΕΑ, όπως και κανέναν άλλο”.

Ξάνθη: Διακρίνουμε αγωνία να μην μπούμε στην ουσία της υπόθεσης
Ο κ. Χριστοδούλος για την Ξάνθη τόνισε: “Διακρίνω μία αγωνία, ώστε μην μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Γιατί φοβούνται να μπούμε στην ουσία και να κρίνουμε αυτό που ακούω με στόμφο για κακουργηματικές πράξεις. Μας λένε ότι η Επιτροπή αποφάσισε χωρίς στοιχεία. Είτε θα έχετε στοιχεία και θα μπείτε στην ουσία της υπόθεσης ή δεν υπάρχουν καθόλου, οπότε η ουσία της απόφασης είναι έωλη. Ο εκλεκτός κ. Χατζησαβάογλου είπε η απόφαση της ΕΕΑ δεν ελέγχεται από κανέναν”.

Ολυμπιακός: Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δύναται να ασκεί διοίκηση στην Ξάνθη μέσω παρένθετων προσώπων

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Ολυμπιακού υποστηρίζουν πως αποδείχθηκε σχέση μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη μέσω παρένθετων προσώπων.

Αναλυτικά ο κ. Χατζησαβάογλου ανέπτυξε: Αυτό που λέει η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μέσω παρένθετων προσώπων, της RFA, δύναται να ασκεί, να έχει δικαίωμα διοίκησης μέσω της θυγατρικής της, της Vialand, στην Ξάνθη. Αρκεί να αποδειχθεί η σύνδεση της Vialand με την Ξάνθη και με την RFA. Αν θεμελιωθούν αυτές οι δύο συνδέσεις, θεμελιώνεται και η κατηγορία. Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ότι ο de facto διαχρονικός διοικητής της Ξάνθης, δεν είναι κάποιος από το διοικητικό συμβούλιο, αλλά ο Χρήστος Πανόπουλος. Αυτός εμφανιζόταν σε κάθε συνεδρίαση της Λίγκας. Από τη μέρα που έγινε η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, εμφανίστηκε μόνο σε μία συνεδρίαση. Το προπονητικό κέντρο της Vialand είναι και το κέντρο που αγωνίζονται ακόμα, αν δεν κάνω λάθος, τα κλιμάκια της Ξάνθης. Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί η διοικητική διάρθρωση και η σύνδεση με την ΠΑΕ Ξάνθη. Οι δύο εταιρείες έχουν τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο, τον κ. Πιαλόγλου΄.

Τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία της Vialand έχουν μισθωθεί μόνο στην ΠΑΕ Ξάνθη και είναι τόσο σημαντική αυτή η σχέση, που οι μεταξύ τους συμβάσεις χαρακτηρίζονται ως μη ακυρώσιμες. Κι αυτό αποδεικνύει τη ζωτικής σημασίας σχέση. Το κέντρο που προπονείται η ανδρική ομάδα, πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, ανήκει στη Vialand κι όλα αυτά αποδεικνύουν τη λειτουργική τους σύνθεση.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διοικητική τους λειτουργία. Η Ξάνθη έχει πενταμελές και η Vialand έχει τετραμελές διοικητικό συμβούλιο. Κι υπήρξε ο ισχυρισμός ότι είναι δύο διαφορετικά διοικητικά συμβούλια. Πέρα από τον διαχρονικό διοικητή της Vialand τον κ. Πανόπουλο, οι δυο εταιρίες έχουν τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Πιαλόγλου, Ο πρόεδρος της Vialand, ο κ. Χαλαβαζής είναι μέλος στην ΠΑΕ, αλλά και μέλος στο ΔΣ της Insports που κατέχει το 95% των μετοχών της Ξάνθης.

Οι κ.κ. Πανόπουλος και Συγγελίδης τα δύο μέλη του ΔΣ της Vialand, έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν όποτε θέλουν τα μέλη του ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη γιατί έχουν την Insports που έχει το σύνολο των μετοχών της Ξάνθης. Όλοι οι αυτοί οι δεσμοί αποδεικνύουν τη σχέση που υπάρχει.

Η Vialand ανήκει 100% στην RFA. Έκανε μία επένδυση εκατομμυρίων. Περίπου τρία εκατομμύρια και κάτι. Έπειτα απ’ αυτήν την επένδυση εκατομμυρίων, δεν αλλάζει ούτε ένα μέλος του Δ.Σ.. Ένα Δ.Σ. επανεκλέγεται χωρίς μία προσθήκη. Η μοναδική διαφορά ήταν ο κ. Πιαλόγλου της Ξάνθης. Αυτό ως πραγματικό δεδομένο κάτι σημαίνει”.

Ολυμπιακός: Ο κ. Καλπατζίδης είναι ο πιο κρυπτόμενος διάδικος

Εν συνεχεία ο κ. Χατζησαβάογλου αναφέρθηκε στον κ. Καλπαζίδη: “Ο κ. Καλπατζίδης είναι ο πιο κρυπτόμενος διάδικος, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά όλο αυτό το διάστημα, να του κάνουμε μια ερώτηση εμείς, οι δημοσιογράφοι… Ο κ. Καλπαζίδης είναι ανιψιός του κ. Σαββίδη, συνδέεται διαχρονικά με τις εταιρίες του. Η επαγγελματική του ενασχόληση έχει να κάνει σε χώρα, σε εταιρεία του ομίλου Σαββίδη. Αγόρασε εταιρεία από την σύζυγο του κ. Σαββίδη και ήταν μέλος στο Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ. Η ενασχόλησή του είναι μόνο με εταιρείες του κ. Σαββίδη.

Ο κ. Καλπαδίζης μπορούσε να έρθει να μας πει ότι τόσα χρόνια δουλεύω, έχω μαζέψει αυτά τα λεφτά και ήρθα να πάρω την RFA. Όχι μόνο την αγόρασε, αλλά την εκτόξευσε. Τη γιγάντωσε. Δεν ξέρουμε το πόθεν έσχες του. Πού βρήκε τα χρήματα για μία τέτοια αγορά; Με ποιο τρόπο ο κ. Καλπαζίδης γιγαντώνει μία τέτοια εταιρεία; Πού είναι το πόθεν έσχες; Το πρώτο του μέρισμα του το έβαλε στη DIMERA και ήταν 6.8 εκατ. ευρώ. Την εταιρεία πλήρους ελέγχου του ΠΑΟΚ. Αγοράζει ομολογίες, λέει. Αγοράζει ομολογίες του ΠΑΟΚ που έχουν δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές του ΠΑΟΚ.

Αυτός ο διεθνής επιχειρηματίας, ο κ. Καλπαζίδης, έχει μία ολόκληρη υδρόγειο για να δραστηριοποιηθεί και όμως κατέληξε στην Ξάνθη. Πώς αποφάσισε να επενδύσει στην Ξάνθη; Τι είδους δραστηριότητες επιλαμβάνεται; Η εταιρία του κυρίου αυτού έχει ίδια έδρα με τις εταιρείες Dimera και Belterra. Υπάρχει απόλυτη διασύνδεση. Σίγουρα απαγορευμένη διασύνδεση. Η Dimera έχει δικαίωμα διοίκησης στην Ξάνθη”.

ΠΑΟΚ: Ο Καλπαζίδης είναι συγγενής τρίτου βαθμού του Σαββίδη
Ο κ. Κατσάς για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ τόνισε: “Ποιες ήταν οι ενδείξεις που βλέπει ο Ολυμπιακός για να υποστηρίξει την συνιδιοκτησία; Αναφέρεται στη συγγενική σχέση του κυρίου Σαββίδη με τον κύριο Καλπαζίδη. Δεν μας λένε όμως ποιες είναι οι ακριβείς συναλλαγές του Καλπαζίδη με εταιρείες του Ιβάν Σαββίδη. Ο Καλπαζίδης είναι συγγενής τρίτου βαθμού του Σαββίδη και δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για την πολυιδιοκτησία.

Η RFA ιδρύθηκε το 2013. Αν ήταν παρένθετη εταιρία, θα ιδρυόταν λίγο πριν τη συναλλαγή με την Ξάνθη. Εχει κύκλο εργασιών 50 εκατομμύρια ευρώ και εσφαλμένα αναφέρθηκε ότι οι δραστηριότητες της σε ποσοστό 90% σχετίζονται με τον όμιλο Σαββίδη. Δεν ισχύει αυτό, το ποσοστό είναι μόνο στο 29%.

Τα χρήματα για την αγορά του προπονητικού κέντρο της Ξάνθης προήλθαν από τα κέρδη της RFA. Δεν υπήρξε δανειοδότηση. Η RFA έχει όργανα και διοικείται, δεν παρακάμπτονται. Το CAS πρόσφατα εκδίκασε την υπόθεση της Ζαλτσμπουργκ και της Λειψίας, που υπήρχαν ενδείξεις συνιδιοκτησίας με τη Ρεντ Μπουλ. Η Ρεντ Μπουλ είχε δώσει δάνειο στη Ζάλτσμπουργκ και είχε σύμβαση με το προπονητικό κέντρο. Αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία ποδοσφαιρική επιρροή”.

Μπαλτάκος: Είναι σα να λέμε ότι οι πατάτες ασκούν κυριαρχικά στο μανάβη

“Ο Ολυμπιακός λέει ότι η Vialand έχει το δικαίωμα να διορίζει το ΔΣ. Όχι δεν το έχει, αφού οι μετοχές ανήκουν σε Πανόπουλο και Συγγελίδη, το 94%. Λέει ότι η Vialand έχει το δικαίωμα να ασκεί επιρροή στην Ξάνθη; Πώς το ασκεί; Είναι σα να λέμε ότι οι πατάτες ασκούν κυριαρχικά στο μανάβη! Μία αλυσίδα είναι τόσο δυνατή, όσο είναι ο ασθενής κρίκος της. Εδώ θα έπρεπε να είναι ο κρίκος Vialand-Ξάνθη.

Τι λέει ο Ολυμπιακός στην καταγγελία του; Ότι η Ξάνθη είχε μία θυγατρική εταιρία που έλεγχε τα βοηθητικά γήπεδα που προπονούταν οι Έφηβοι, όχι η πρώτη ομάδα. Τι άλλο έχει η Vialand; Γραφεία που μισθώνει στην ΠΑΕ Ξάνθη. Για να τεκμηριώσει κάποιος σχέση, η Vialand πρέπει να έγινε μητρική εταιρία. Είναι η Vialand μεγαλομέτοχος της Ξάνθης; Όχι, τις έχουν Πανόπουλος-Συγγελίδης. Μπορεί να ασκεί κυριαρχική επιρροή στην άλλη οντότητα; Όχι.

Η ουσία της υπόθεσης είναι αυτή. Πώς ασκεί η Vialand κυριαρχική επιρροή στην ΠΑΕ Ξάνθη; Μία εταιρία που έχει τα γραφεία και τα βοηθητικά γήπεδα, ελέγχει κυριαρχικά την ΠΑΕ Ξάνθη; Πώς γίνεται αυτό; Ο Άρειος Πάγος αναιρεί έναν ισχυρισμό που δεν τεκμηριώνεται και όταν αποδεικνύεται αβάσιμος. Αυτό έχουμε εδώ. Δεν είναι δυνατόν αυτός που εκμισθώνει γραφεία να ελέγχει τις αποφάσεις του ΔΣ. Αυτός που νοικιάζει τα γραφεία στη Super League ασκεί κυριαρχική επιρροή επί των αποφάσεών της; Τι είναι; Ψιλικατζής ο κ. Συγγελίδης για να τον έχουν καταντήσει αχυράνθρωπο; Ο Νιάρχος είναι αχυράνθρωπος του Ωνάση;”.

Συζήτηση για τους δανεικούς
Με αφορμή όσα ειπώθηκαν προηγουμένως για τους δανεισμούς παικτών από τον ΠΑΟΚ σε Βόλο και Ξάνθη, ο κ. Μαυρομάτης αναφέρεται και στους δανεισμούς των Κάτσε και Ουάρντα. “Είναι παρένθετο πρόσωπο ο κ. Κούγιας;”, αναρωτήθηκε, ενώ μετά έκανε αναφορά στους δανεικούς του Ολυμπιακού και ότι την σεζόν 2013-14 είχε 12 παίκτες δανεικούς σε άλλες ομάδες.

Για την αγορά του Φασίδη, ο κ. Μαυρομάτης είπε: “Ο Φασίδης αποκτήθηκε καλοκαίρι 2019 και έμεινε στην ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά συμβόλαια και έχει δανείσει πολλούς παίκτες. Ο Μελιόπουλος αποκτήθηκε τον Γενάρη 2019, μεγάλο ταλέντο, έμεινε έξι μήνες δανεικός στην ομάδα του και ανακοινώθηκε από μας όταν ενσωματώθηκε. Υπάρχουν λάθη στους χρόνους που δίνουν οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού”.

Ενταση μεταξύ Μπίρδα-Κούγια
Ο κ. Μαυρομάτης ανέφερε τον Αλέξη Κούγια ως δικηγόρο του Μαρινάκη. “Είμαι δικηγόρος των Παραπολιτκών και το έχω διαψεύσει”, είπε ο Αλέξης Κούγιας και συνέχισε: “Και του Σαββίδη είμαι δικηγόρος…”, είπε ο κ. Κούγιας και ο κ. Μπίρδας ειρωνεύτηκε: “Ο Σαββίδης το ξέρει;”, κάνοντας έξαλλο τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΑΕΛ. “Σας πήρε ο Γκαγκάτσης από το χέρι και σας έκανε δικηγόρους. Άντε μπράβο”.

Ξάνθη: Νομικές θεωρίες που δεν δένουν μεταξύ τους

Ο κ. Χριστοδούλου για την Ξάνθη τόνισε: “Ακούστε τι μας λένε. Ότι επειδή προπονούνται οι παίκτες των Ακαδημιών σε γήπεδα της Vialand, τότε ασκείται επηρεασμός. Με αυτήν την λογική η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που είχε γήπεδα των Ακαδημιών του Ολυμπιακού και είναι του Κόκκαλη ασκεί επιρροή στην ΠΑΕ Ολυμπιακός; Ο κύριος Συγγελίδης και ο κύριος Πανόπουλος είναι επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και χιλιάδες εργαζομένους. Είναι δυνατόν να είναι παρένθετα πρόσωπα;

Είναι δυνατόν η απόφαση της ΕΕΑ να στηρίζεται σε μία αυτοψία της κυρίας Μαρούπα, ως οιονεί δικαστή;

Δεν ακούσαμε στοιχεία, ακούσαμε νομικές θεωρίες που δεν δένουν μεταξύ τους. Που μπλέκουν επιχειρηματίες μιας επιφάνειας και μίας φήμης που διατηρούν χαμηλούς τόνους, να μην εκλαμβάνεται ως αδυναμία”.

“Δεν αποδείχθηκε νόθευση. Δεν αποδείχθηκε πουθενά ότι η RFA άσκησε επιρροή στην Ξάνθη. Εντυπωσιακή η αναδίπλωση που επιχειρείται, δεν κάλεσε καν την rfa η ΕΕΑ”, πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου.

Μετά από τέσσερις και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε η εκδίκαση και δόθηκε προθεσμία για υπομνήματα ως την Παρασκευή (28/2).

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή