Ερώτηση στη Βουλή για το στοίχημα σε αγώνες της ΕΠΣ Μακεδονίας

Print Friendly, PDF & Email

Επερώτηση στη Βουλή για το στοίχηµα µετά τη φιλοξενία αγώνων της Α1 την Κυριακή 25 Νοεμβρίου σε στοιχηματική εταιρία µε έδρα το εξωτερικό, ανέβαλε τα παιχνίδια και γνωστοποίησε το ζήτημα που προέκυψε σε όλες τις αρμόδιεε αρχές (Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού, ΓΓΑ, εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, ΕΠΟ και σε όλους τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης Αριστείδης Χ. Φωκάς κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά για το θέµα που προέκυψε στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:
«Στην αναβολή όλης της αγωνιστικής που επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, πολύ σωστά, προχώρησε η ΕΠΣ Μακεδονίας, καθώς τα παιχνίδια της Ρεπορτάζ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΠΗΣ Συνεργασία ΠΑΥΛΟΣ ΚΕΡΑΣΙ ΩΤΗΣ Α1 κατηγορίας της Θεσσαλονίκης συμπεριλήφθηκαν στα κουπόνια στοιχηματικής εταιρείας του εξωτερικού, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την υπόσταση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Παρόμοιο περιστατικό είχε επαναληφθεί το 2011.

Η εν λόγω εταιρεία δεν συμπεριλαμβάνεται στις 24 νόµιµες στοιχηματικές εταιρίες της χώρας µας, ωστόσο µέσω εναλλακτικών domain εξακολουθεί να δίνει τη δυνατότητα στοιχηματισμού σε Έλληνες παίκτες. Μάλιστα, υπάρχουν δύο σημεία που προκαλούν προβληματισμό. Πρώτον, σε αγώνα που συμπεριλήφθηκε, η πρωτοπόρος ομάδα έπαιζε µε την ουραγό, µε την απόδοση για τη νίκη της πρωτοπόρου ομάδας να είναι ασυνήθιστη κακή και αντίστοιχα η απόδοση για τη νίκη της ουραγού ομάδας να είναι ασυνήθιστα ευνοϊκή.

Κάτι άλλο, όμως, που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι η εν λόγω εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στοιχηματισμού µε κρυπτονόμισμα, µε τη χρήση του οποίου δεν υπάρχει οικονοµικός φραγµός, αλλά κυρίως δεν υπάρχει η δυνατότητα αποτροπής ανήλικου ατόμου στη χρήση τους, καθώς δεν απαιτείται πιστωτική κάρτα που να επιβεβαιώνει τα στοιχεία ενηλικίωσης.

∆ιά του νόμου, άτομα κάτω των 21 ετών απαγορεύεται να στοιχηματίζουν στην Ελλάδα. Στα ερασιτεχνικά, και δη στα τοπικά πρωταθλήματα, αγωνίζονται ανήλικα παιδιά. Η µη ύπαρξη νομοθεσίας εγκυμονεί τον κίνδυνο τα παιδιά αυτά να έρθουν σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι όμορφο, και να γίνουν πρωταγωνιστές αγώνων αλλά και εν δυνάμει πιθανοί μετέχοντες σε στοιχηματισμούς σε αντίστοιχες εταιρείες στοιχηματισμού. Είναι πρωτεύον ζήτημα, λοιπόν, για την πολιτεία να προστατέψει αυτά τα παιδιά αλλά και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Ως εκ τούτου, διερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να προστατευτούν τα ανήλικα παιδιά στα ερασιτεχνικά, και δη στα τοπικά πρωταθλήματα, από τον κυκεώνα του στοιχηματισμού; Προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο το οποίο θα απαγορεύει στην Ελλάδα το στοιχηματισμό, στα ερασιτεχνικά και δη στα τοπικά Πρωταθλήματα, στα οποία συμμετέχουν ανήλικα παιδιά»;

Μετά τη γνωστοποίηση της επερώτησης στη Βουλή ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Σάββας Δημητριάδης ανέφερε:

«Εύχομαι όλα τα κόμματα να δουν το ζήτημα που προέκυψε µε ιδιαίτερη σοβαρότητα και εφόσον υπάρχει δυνατότητα να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την περιφρούρηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και αν είναι δυνατόν στο µέλλον να αποτραπεί η φιλοξενία ερασιτεχνικών αγώνων σε οποιαδήποτε στοιχηματική εταιρία».

Πηγή: Metrosport

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή