Η απόλυση, τα επεισόδια και η «διαβολοβδομάδα» που τάραξε το ποδόσφαιρο

Print Friendly, PDF & Email

Αναμφίβολα η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης, όμως μέσα σε τρεις ημέρες υπήρξαν αναταράξεις και δημιουργία κλίματος το οποίο παραπέμπει σε αυτό που υπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο πριν από οκτώ μήνες.

Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε μία σειρά γεγονότων (μη τέλεση του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, οριστική διακοπή του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, απόφαση Βασιλειάδη για διακοπή του πρωταθλήματος) που οδήγησε την Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA στην ΕΠΟ να εισηγηθεί την στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία την αναστολή της ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ, δηλαδή το περιβόητο «grexit».

Τότε, το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε αποφύγει τον αποκλεισμό, έπειτα από παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως της FIFA, Φατμά Σαμούρα, η οποία είχε ζητήσει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για αλλαγές σε θέματα, όπως η βία, η χειραγώγηση αγώνων, η οργάνωση της Ομοσπονδίας και η διαιτησία.

Σταδιακά η κατάσταση βελτιώθηκε, με την έλευση των ξένων διαιτητών να μειώνει τα παράπονα. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας για την εισαγωγή του VAR στα ελληνικά γήπεδα, ενώ εγκρίθηκε το πλάνο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων.

Ολα αυτά μέχρι τη Δευτέρα (26/11), όταν στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ αποφασίστηκε η απόλυση του Γιάννη Τσαχειλίδη λόγω απρεπούς συμπεριφοράς απέναντι στον αναπληρωτή πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Στέργιο Αντωνίου.

«Είχα μόλις επιστρέψει από την Αυστρία και πέρασα από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Είδα την πόρτα της ΚΕΔ ανοιχτή και είπα να πω μια καλησπέρα. Παρόντες ήταν οι κύριοι Καλύβας-Τσαχειλίδης. Ο δεύτερος με ρώτησε τι δουλειά έχω εδώ. Του είπα ότι είμαι ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Μου είπε ότι δεν έχω καμιά δουλειά στην ΚΕΔ και με έντονο ύφος «περάστε έξω». Ποτέ δεν έχω ασχοληθεί με τέτοια θέματα. Απλώς μια καλησπέρα ήθελα να πω. Μακριά από μένα παρεμβάσεις στη διαιτησία», είχε δηλώσει πρόσφατα ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ για το εν λόγω περιστατικό.

Η απόφαση αυτή δεν άρεσε καθόλου στην Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για το κατά πόσο αυτή διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΚΕΔ.

«Η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA μέσω αυτής της ανακοίνωσης θα ήθελε να εκφράσει την ανησυχία της με σεβασμό στην πρόσφατη εκτελεστική επιτροπή και την απόφαση να απολυθεί το μέλος της Επιτροπής Κεντρικής Διαιτησίας, κ. Γιάννης Τσαχειλίδης. Θα ήθελε επίσης να διευκρινίσει ότι η Επιτροπή κι ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της ΕΠΟ (σ.σ. Πετρ Φούσεκ), δεν συμμετείχαν στη διαδικασία διαβούλευσης που οδήγησε στην απόλυση.

Στην αρμοδιότητά της, η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει την υποχρέωση να μεριμνά ώστε η ΚΕΔ να παραμένει ανεξάρτητη από οποιαδήποτε σύγκρουση. Ως εκ τούτου, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα βήμα προς τα πίσω από τη διασφάλιση της συνολικής ανεξαρτησίας της διαιτησίας στην Ελλάδα. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα ζητήσει άμεσα από την ΕΠΟ λεπτομέρειες αναφορικά με τους λόγους και τις διαδικασίες της προαναφερόμενης απόλυσης. Στη συνέχεια η Επιτροπή Παρακολούθησης θα υποβάλλει λεπτομερή έκθεση στη FIFA και την UEFA», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να διαταράσσονται έπειτα από αρκετό καιρό.

Σε αυτή την κατάσταση ήρθαν να προστεθούν και τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ μεταξύ φίλων της ΑΕΚ και του Αγιαξ την Τρίτη (27/11), τα οποία έδωσαν αρνητική προβολή στη χώρα μας διεθνώς και επιβάρυναν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και της ΕΠΟ, η οποία χωρίς να φέρει κάποια ευθύνη για έναν αγώνα του Champions League βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της αρνητικής κριτικής.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει εξαφανιστεί το «φάντασμα» του Grexit πάνω από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ηταν, αναντίρρητα, μια «διαβολοβδομάδα» για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή