Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Η αποχή, οι αφορμές και τα αιτήματα που παραμένουν ίδια

Φωτογραφια αρχείου: Συνάντηση διαιτητών Super League 1 με τη διοίκηση της ΕΠΟ τον Ιανουάριο 2019
Print Friendly, PDF & Email

Οι διαιτητές της Super League 1 με επιστολή τους στην ΚΕΔ και την ΕΠΟ γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να μην είναι διαθέσιμοι για ορισμό τη 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το άτυπο όργανο των διαιτητών αποφασίζει να προβεί σε τέτοια ενέργεια καθώς και πρίν από ένα χρόνο, οι διαιτητές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να απέχουν από τους ορισμούς, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που είχε δεχθεί ο Θανάσης Τζήλος.

Η ανακοίνωση των διαιτητών, που είχε βγει το Δεκέμριο του 2018 ανέφερε τα εξής:

“Οι Διαιτητές κ βοηθοί της 1ης Κατηγορίας μετά την άνανδρη επίθεση κατά του συναδέλφου τους Θανάση Τζήλου εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους αλλά και την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί μετά από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά προσώπων που υπηρετούν τη διαιτησία.

Ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον άξιο συνάδελφό μας απέχουμε από τις αγωνιστικές δραστηριότητες μέχρι νεωτέρας. Ευχόμαστε στον συνάδελφο περαστικά, είμαστε όλοι δίπλα του και απέναντι σε όσους προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν.”

Οι διαιτητές απήχαν για μια αγωνιστική και αποφάσισαν να άρουν την αποχή τους όταν συναντήθηκαν με την ΕΠΟ, την ΚΕΔ και τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη και λόγω των όσαν αποφασίστηκαν.

Στην συνάντηση είχαν αποφασιστεί:

• η αυστηροποίηση του υφισταμένου πειθαρχικού πλαισίου αντιμετώπισης των δυσμενών κρίσεων κατά των διαιτητών,
• η επιπλέον πρόβλεψη στο υπό κατάθεση στη Βουλή νέο αθλητικό νομοσχέδιο για ύπαρξη συμπληρωματικού πλαισίου ποινών για ανάλογες συμπεριφορές, μέσω της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ανεξάρτητα από το πειθαρχικό δίκαιο της Ε.Π.Ο.,
• η δημιουργία άτυπης επιτροπής διαρκούς συνεργασίας, σε επίπεδο κορυφής, της Ε.Π.Ο., του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται προληπτικά και κατασταλτικά περιπτώσεις αδικοπραξίας, και
• η αναβάθμιση του επιχειρησιακού επιπέδου στη διαχείρισης των ποδοσφαιρικών υποθέσεων από την Ελληνική Αστυνομία.

Ένα χρόνο μετά οι ίδιοι διαιτητές προχώρησαν  με επιστολή που έστειλαν στην ΕΠΟ και στην ΚΕΔ σε δήλωση μη διαθεσιμότητας να οριστούν στα παιχνίδια της 18ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ 1. Σε αυτήν αναφέρουν για «μη προστασία των διαιτητών και ολόκληρου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου από δηλώσεις, ανακοινώσεις και λεκτική βία που γίνονται καθημερινά από παράγοντες, δημοσιογράφους και πολλούς άλλους που απασχολούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου», για «μηνύσεις κατά διαιτητών και άλλων παραγόντων της διαιτησίας με σκοπό τον εκφοβισμό, τη δημιουργία εντυπώσεων και συκοφάντησης προσώπων και για «ατιμωρησία ή τιμωρία “χάδι” σε πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, προπονητών κ.α.»

Επί της ουσίας κι ενώ έχει μεσολαβήσει και η επίθεση στον Τσαμούρη οι διαιτητές υπό την απειλή της αποχής και κατά βάση της ίδιες αφορμές (αντί για ξυλοδαρμό, υπάρχει μήνυση) επαναδιατυπώνουν τα ίδια αιτήματα.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή