Η FIFA ποντάρει στα έσοδα του Μουντιάλ για να ρεφάρει τη χασούρα

Print Friendly, PDF & Email

Του ΘΑΝΟΥ ΜΠΛΟΥΝΑ*

Το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στη FIFA το 2015 και μία σειρά «αποτυχημένων επενδύσεων» την οδήγησαν σε έλλειμμα 391 εκατ. δολαρίων για το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία με τη δημοσίευση του ετήσιου οικονομικού απολογισμού της.
Η ζημία που καταγράφηκε για το 2016 είναι μεγαλύτερη αυτής των 117 εκατ. δολαρίων που υπήρξε το 2015. Οπως η ίδια η FIFA παραδέχεται ότι η πρόκληση της ζημίας οφείλεται στα αυξημένα νομικά έξοδα λόγω του σκανδάλου διαφθοράς και του εσωτερικού ελέγχου που ακολούθησε και στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε για να εκλεγεί νέος πρόεδρος, ύστερα από την παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από την ποινή αποκλεισμού έξι ετών από το ποδόσφαιρο που του επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ηθικής.

Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA κατά την τελευταία περίοδο της προεδρίας Μπλάτερ τελούν υπό έρευνα από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ αλλά και από τις ελβετικές αρχές. Τον Δεκέμβριο 2015 σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης έγινε έφοδος από την αστυνομία και συνελήφθησαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA με κατηγορίες όπως η δωροδοκία. Τα νομικά έξοδα υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 50 εκατ. δολάρια.

Πέραν αυτών, για τη ζημία ευθύνονται αυτό που η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία χαρακτήρισε «απερίσκεπτες παρελθούσες επενδύσεις», όπως το μουσείο ποδοσφαίρου και τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο της Ελβετίας, καθώς και ένα νέο λογιστικό πρότυπο που έχει υιοθετήσει για μεγαλύτερη διαφάνεια και ακρίβεια στα οικονομικά στοιχεία. Επίσης, η FIFA αύξησε τις δαπάνες για την εκπαίδευση και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε 428 εκατ. δολάρια κατά το 2016, από 187 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Η FIFA ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημία 489 εκατ. δολ. το 2017, αλλά αισιοδοξεί ότι θα καταγράψει κέρδη 1,07 δισ. δολ. το 2018, όταν θα διεξαχθεί στη Ρωσία η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με αποτέλεσμα να σημειώσει κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων. Βασική πηγή εσόδων θα είναι η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Μουντιάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ «σταθερή αξία» αποτελούν οι χορηγοί μεγαθήρια. Επιπλέον, η αύξηση των ομάδων από 32 σε 48 από το Μουντιάλ του 2026, είναι απόφαση που ελήφθη και για «πολιτικούς λόγους» αλλά και με στόχο την αύξηση των εσόδων, αφού θα γίνονται περισσότεροι αγώνες κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης.

Παρά τις απώλειες, ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο δείχνει να μην ανησυχεί και δήλωσε ότι θα παραμείνει προσηλωμένος στα σχέδιά του να αυξήσει τα χρήματα που δίνονται στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη του αθλήματος. Εχει αποφασίσει να διανείμει πέντε εκατομμύρια δολάρια κάθε τέσσερα χρόνια για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε κάθε εθνική ομοσπονδία. Επίσης, αποφάσισε να δώσει 40 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε μία από τις έξι ηπειρωτικές συνομοσπονδίες (UEFA κ.α.) κατά την ίδια περίοδο. Συνολικά για τον κύκλο 2015-2018, το 82% των προβλεπόμενων δαπανών θα επενδυθεί άμεσα σε ποδοσφαιρικές δραστηριότητες. Επίσης αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ελέγχει αν τα χρήματα που δίνονται στις εθνικές ομοσπονδίες πηγαίνουν για τους σκοπούς που έχουν συμφωνηθεί.

Ο Ινφαντίνο αναμένει ότι θα προσελκύσει περισσότερους χορηγούς μέσα στο επόμενο διάστημα και ότι θα μειωθούν τα δικαστικά έξοδα λόγω της λήξης των εσωτερικών ερευνών για διαφθορά.

Παρά τη ζημία που υπέστη η FIFA, η οικονομική έκθεση για το 2016 δείχνει ότι έχει αποθεματικά ύψους 838 εκατ. δολ., τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε 1,33 δισ. δολ. το 2018 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία.

Εσωτερικές μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, η FIFA με νέα ηγεσία προχωρά σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιώσει το προφίλ της και να εξέλθει χωρίς μεγάλες απώλειες από την κρίση στην οποία βυθίστηκε. Ενας από τους βασικούς στόχους των μεταρρυθμίσεων είναι να εξασφαλιστεί ότι η FIFA θα ενισχύσει τον έλεγχο των ροών χρήματος και θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά της με πλήρη διαφάνεια.

«Το 2016 ήταν το σημείο καμπής κατά το οποίο ελήφθησαν τα πρώτα και ζωτικής σημασίας βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον οργανισμό, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή ενός υπεύθυνου και διαφανούς τρόπου διαχείρισης των εσόδων και των δαπανών. Δημιουργούμε ένα στέρεο πλαίσιο για να εξασφαλίσουμε πλήρη εποπτεία και σωστή λογοδοσία. Βάζουμε το ποδόσφαιρο στο επίκεντρο όλων των πράξεων που κάνει ο οργανισμός μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα έσοδα θα επενδυθούν ορθά στο ποδόσφαιρο. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της FIFA είναι μια ενσάρκωση αυτής της δέσμευσης», υποστηρίζει ο πρόεδρός της Tζιάνι Ινφαντίνο.

* Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 22.4.2017

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή