Κίνδυνος κατάσχεσης και ερώτηση στη Βουλή για το δάνειο του "Γ. Καραϊσκάκης"!

Print Friendly, PDF & Email

Θέμα κατάσχεσης του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στο οποίο αγωνίζεται η ΠΑΕ Ολυμπιακός, υπάρχει σύμφωνα με τον βουλευτή Αχαϊας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Ν. Νικλόπουλο, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ Μετρόπολις είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ομολογιακό δάνειο που έχει συναφθεί μεταξύ της εταιρείας που διαχειρίζεται το Καραϊσκάκης και της τράπεζας EUROBANK δεν εξυπηρετείται. Υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πουλάνε τρέλα Κόκκαλης και Λαυρεντιάδης. Θα πρέπει να βάλουν το χέρι στο παντελόνι… Να δεσμευτούν οι λογαριασμοί τους… Ντροπή τους.»

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ρεπορτάζ του sofokleousin.gr, η εταιρεία του γηπέδου «Καραϊσκάκης», που ελέγχεται μετοχικά από τους Σωκράτη Κόκκαλη και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 20 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, από ομολογιακό δάνειο το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει.

Οι ισολογισμοί της δείχνουν ότι βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση, συσσωρεύοντας ζημές. Ειδικότερα, στην ετήσια χρήση από 1/7/2016 έως 30/6/2017:

Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε κατά 11% και ανήλθε σε 3,6 εκατ. ευρώ, από 4,04 εκατ. στην προηγούμενη χρήση.

Το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Μάλιστα οι ζημίες αυξήθηκαν κατά 70% και διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διογκώθηκαν, προσεγγίζοντας τα 35 εκατ. ευρώ (από 28 εκατ. ευρώ το 2016).

Μεταξύ των υποχρεώσεων της περιλαμβάνεται ομολογιακό δάνειο που είχε συναφθεί το 2008 με τη Eurobank (και με άλλες τράπεζες). Λόγω μη καταβολής δόσεων το δάνειο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ!

Στη δανειακή σύμβαση υπάρχει όρος ότι «ο δείκτης των διαθέσιμων χρηματικών ροών προς το δείκτη εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 1,10. Διαφορετικά συντρέχει λόγος υπερημερίας που δύναται να οδηγήσει στην καταγγελία του ομολογιακού δανείου».

Ο όρος αυτός, έχει παραβιαστεί εδώ και χρόνια και η Eurobank, η οποία διαχειρίζεται το δάνειο, διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εκ μέρους των ομολογιούχων.

Η εταιρεία «Καραϊσκάκης ΑΕ» είχε προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με τη Eurobank ώστε να αποφύγει τα χειρότερα. Όμως το κλίμα στις τράπεζες σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανειακών υποχρεώσεων, ειδικά αν πρόκειται για «έχοντες» είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Έτσι, έχει διαμηνύσει ότι, δεν πρόκειται να δεχθεί οποιουσδήποτε όρους αναδιάρθρωσης του δανείου αν δεν γίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή, καλεί τους μετόχους να βάλουν χρήματα στην εταιρεία.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ζημιές οφείλονται στα μειωμένα έσοδα από τις ενοικιάσεις σουιτών και την εκμίσθωση εμπορικών καταστημάτων, αλλά και στις αναγκαίες δαπάνες ώστε το γήπεδο να βρίσκεται πάντα σε λειτουργική κατάσταση εναρμονισμένη με τα στάνταρ της UEFA.

Το θέμα στη Βουλή 

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος με ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον ερωτά, εάν:

1. Είναι βούληση σας να συναινέσετε στην αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου;

2. Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι διασφάλισης του συμφερόντων της Τράπεζας;

3. Αν ζητηθεί επισήμως, η «εξαγορά» του ομολογιακού δανείου, θα συμφωνήσετε;

Ακούστε τι υποστηρίζει ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος στο ηχητικό που ακολουθεί:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here