''Θεωρώ ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πούμε για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος''

Print Friendly, PDF & Email

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, Γιώργος Μπαντής, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, αναφέρθηκε στην πρόταση για διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου όπου εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν έχει τεθεί θέμα περικοπών συμβολαίων που έχει αρχίσει να συζητιέται σε άλλες χώρες.

Αναλυτικά μίλησε:

Για τη θέση των ποδοσφαιριστών στις τελευταίες εξελίξεις: «Σίγουρα για εμάς η παράταση της αναστολής των πρωταθλημάτων ήταν κάτι αναμενόμενο. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάτι επίσημο για οριστική διακοπή τους, αλλά θεωρώ ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε τέτοια απόφαση. Όταν, μάλιστα, βλέπουμε χώρες που πλήττονται πολύ περισσότερο από την Ελλάδα, χάνοντας 900 με 1000 ανθρώπους τη μέρα να δείχνουν διάθεση και να κάνουν τα πάντα ώστε κάποια στιγμή μέσα σε Μάιο, τον Ιούνιο ή ακόμη και τις αρχές Ιουλίου να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους, είναι υπερβολικά πολύ νωρίς να μπούμε σε τέτοια διαδικασία εμείς που ως χώρα λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί και της διάθεσης του Έλληνα πολίτη, βρισκόμαστε σαφώς σε καλύτερο δρόμο, οπότε υπερβολικά πολύ νωρίς».

Για το αν έχει τεθεί θέμα περικοπών στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, όπως έχει αρχίσει να συζητιέται σε αρκετές άλλες χώρες: «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα και, τουλάχιστον, δεν έχουμε δεχθεί κάποια κρούση. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι με υπουργική απόφαση οι ομάδες έχουν μπει σε ΚΑΔ για να πάρουν οικονομική ενίσχυση που αφορά αποκλειστικά και μόνο το μισθό των ποδοσφαιριστών που θα μπουν σε αναστολή για 45 ημέρες και θα πληρωθούν. Κάτι που για τις ΠΑΕ αν όχι μεγάλη, είναι σίγουρα ανάσα».

Για το αν, εκτός από τις ΠΑΕ, είναι ανάλογη ανάσα και για τους ποδοσφαιριστές: «Για να μην μπλέξουμε με νούμερα, αφού ο μισθός παίζει ανάλογα με τις τριετίες, κάποιοι θα πάρουν περίπου τα ίδια και κάποιοι άλλοι θα χάσουν 300 με 400 ευρώ. Θα πληρωθούν όλοι οι ποδοσφαιριστές, από τη στιγμή που οι ομάδες τους θα μπουν στην αναστολή, αφού κάποιες μπορεί να μην το επιλέξουν. Όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν συγκεκριμένο μισθό, από τον οποίον κρατούνται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Πάνω κάτω οι μισθοί είναι ίδιοι και κυμαίνονται ανάλογα με τις τριετίες και είναι εντελώς διαφορετικό ο βασικός μισθός, από την υπεραξία του παίκτη που είναι οι δόσεις του συμβολαίου του. Και, προφανώς, αυτή η καταβολή θα είναι πολύ πιο χρήσιμη σε παίκτες μικρότερων κατηγοριών».

Για το αν υπάρχει αγωνία για το μετά: ««Φυσικά και υπάρχει. Βασικά, όμως, υπάρχει αγωνία για το συνάνθρωπό μας. Τι θα γίνει με τους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους στα νοσοκομεία, αλλά και για τους συγγενείς των θυμάτων, αφού κάθε ζωή είναι σημαντική. Όταν έρθει η ώρα για αποφάσεις, θα πρέπει όλα αυτά να τα βάλουμε κάτω και να τα αξιοποιήσουμε».

Για το αν ισχύει ότι κάποιες ομάδες ζητούν τη διακοπή της ασφαλιστικής κάλυψης των ποδοσφαιριστών, με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που δεν παίζουν, δεν κινδυνεύουν με τραυματισμό: «Δυστυχώς δεν είναι καθόλου fake και είναι πολύ λυπηρό που το λέω. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ομάδες, αλλά το να σκέφτεται κάποιος με αυτό τον τρόπο, είναι κάτι που δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω. Δηλαδή εν μέσω πανδημίας και τη στιγμή που όλη η χώρα κινδυνεύει από έναν αόρατο ιό που μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε, όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί, να ζητάει τη διακοπή της ασφάλειας ενός αθλητή που έτσι δεν θα μπορεί να πάει σε νοσοκομείο, επειδή δεν παίζει και δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί. Είναι πολύ λυπηρό και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα κομμάτια. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ήταν αδιαπραγμάτευτος όρος η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών».

Για το αν υπάρχει ασφάλεια αυτή τη στιγμή: «Αυτή τη στιγμή θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει. Τουλάχιστον, προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία και θα δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει».

Για την ανάλογη κίνηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα: «Ο ΠΣΑΠ είναι πάντα σε επιφυλακή για να προσφέρει κι όχι μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα του ποδοσφαιριστή και για τη βελτίωση του αθλήματος. Υπάρχει και το κοινωνικό κομμάτι και θέλουμε να είμαστε ένα με την κοινωνία, γιατί έχουμε την άποψη ότι αν το ποδόσφαιρο δεν προσφέρει στην κοινωνία δεν αξίζει να υπάρχει. Βγάλαμε, λοιπόν, από το ταμείο μας δέκα χιλιάδες ευρώ και προμηθευτήκαμε μέσα ατομικής προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές και τα παραδώσαμε οι ίδιοι στο υγειονομικό προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού. Ευχόμαστε να πιάσουν τόπο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου και κάποιους από τους γιατρούς που μας βοήθησαν».

Για το ότι οι πολίτες συμπληρώνουν το κράτος με δωρεές: «Στις ημέρες μας κάτι τέτοιο δυστυχώς είναι αναγκαίο. Αυτά θα έπρεπε να είναι τακτοποιημένα από πριν, αλλά είναι ώρα να βοηθήσουμε κι εμείς με πράξεις όλους αυτούς που έχουν μπει στη φωτιά για εμάς. Άλλωστε, το ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρα κομμάτι της κοινωνίας».