Μυλωνάκης: “Με ποια κριτήρια διορίσατε νέους παρατηρητές στη ΔΕΑΒ;”

Print Friendly, PDF & Email

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” Αντ.Μυλωνάκης, απευθυνόμενος στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ.Μενδώνη και στον υφυπουργό Αθλητισμού Λ.Αυγενάκη:

“Η Ελληνική Πολιτεία λόγω των αυξανομένων σε ένταση και έκταση, κρουσμάτων βίας στον Αθλητισμού, ευαισθητοποιήθηκε έγκαιρα από 40ετίας και πλέον για την αντιμετώπισή τους.

Η Δ.Ε.Α.Β. (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας) συστήθηκε με το άρθρο 41Α του Νόμου 2725/1999 (ΦΕΚ 121Α/1999) στο οποίο και αναφέρονται λεπτομερώς, όπως και σε άλλα άρθρα του, το έργο, οι αρμοδιότητές της, κ.λπ. και αποτελεί το κυρίαρχο όργανο της Πολιτείας στην αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό.

Συνεργάζεται με την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη (Αθλητικούς Εισαγγελείς κ.λπ. κάθε βαθμού), Υπηρεσίες της Πολιτείας (Γ.Γ. Αθλητισμού κ.λπ.), τις Ομοσπονδίες, τις Διοργανώτριες Αρχές, τα Σωματεία κ.λπ.

Το έργο της Δ.Ε.Α.Β. υποστηρίζεται από το Σώμα των Παρατηρητών της, όργανο το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 41Α του Ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Οι Παρατηρητές συντάσσουν εκθέσεις για τα γεγονότα που συμβαίνουν σε αγώνες όπου έχουν ορισθεί, συνεργαζόμενοι με την Αστυνομία και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, τις οποίες αποστέλλουν στη Δ.Ε.Α.Β. Οι εκθέσεις αυτές αποστέλλονται από τη Δ.Ε.Α.Β. στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα κάθε αθλήματος, παράλληλα εξετάζονται από τα μέλη της Επιτροπής στις συνεδριάσεις της και τα στοιχεία που προκύπτουν υποβάλλονται στην πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού.

Οι Παρατηρητές αποτελούν «τα μάτια και τα αυτιά» της Πολιτείας για τα όσα συμβαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους των πέντε (5) ομαδικών αθλημάτων που διεξάγονται στη χώρα, ήτοι του Ποδοσφαίρου, της Καλαθοσφαίρισης, της Πετοσφαίρισης, της Χειροσφαίρισης και της Υδατοσφαίρισης, για τα οποία έχει αρμοδιότητα η Δ.Ε.Α.Β.

Το Ειδικό Σώμα Παρατηρητών της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), όπως ορίζει το άρθρο 8 του ν. 4326/2015, αποτελείται από πρόσωπα με εμπειρία στον αθλητισμό που είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου, στο πρόσωπο των οποίων δεν συντρέχουν τα κωλύματα του άρθρου 3 του ν. 2725/1999, όπως ισχύει.

Στις 4-10-2019 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 818 Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ. στο οποίο γίνεται σχεδόν ολική αντικατάσταση του Ειδικού Σώματος Παρατηρητών της Δ.Ε.Α.Β.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1) Με ποια συγκεκριμένα κριτήρια έγινε η τοποθέτηση των νέων Παρατηρητών;
2) Υπάρχουν αιτήσεις ενδιαφέροντος των νέων Παρατηρητών με αναλυτικά τα τυπικά προσόντα και την αποδεδειγμένη εμπειρία τους στον Αθλητισμό όπως προβλέπει ο Νόμος;
3) Με τι κριτήρια έγινε η αποπομπή παλαιών παρατηρητών με αποδεδειγμένη την αθλητική εμπειρία και κύρος τους;”.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή