Νέα ερώτηση από ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την πιθανή εξαγορά της Νova από Μαρινάκη

Print Friendly, PDF & Email

Επαναφορά στη Βουλή του ζητήματος που προκύπτει από την ενδεχόμενη εξαγορά της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ανεπαρκείς όπως θεωρεί εξηγήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για το θέμα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συντηρεί το θέμα ψηλά στην ατζέντα της, εκτιμώντας πως η εξαγορά ευνοεί την υπερσυγκέντρωση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στα χέρια ενός και μόνο επιχειρηματικού ομίλου, στον οποίο δίνει συγχρόνως και το πλεονέκτημα να βρεθεί ενισχυμένος έναντι άλλων ανταγωνιστών του στην αγορά ποδοσφαιρικών αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, προτίθεται να καταθέσει εκ νέου επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας του να κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίνει ο νόμος, να καλέσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει. Συγχρόνως θα του υπενθυμίσει ότι δεν έχει απαντήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξαγορά της Forthnet από την ΕΡΤ ΑΕ, ώστε να υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο συμφέρον.

Την πρόταση είχε καταθέσει ο ίδιος ο κ. Παππάς πριν από μία εβδομάδα όταν συζητήθηκε στη Βουλή η πρώτη επίκαιρη ερώτηση 44 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ίδιο θέμα, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Γεωργιάδης και Σταϊκούρας απουσίαζαν. Είναι αξιοσημείωτο το ότι από τη Βουλή απουσίαζαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας -μόνο 3-4 ήταν παρόντες-, γεγονός που σχολιάστηκε από τον πρώην υπουργό με την επισήμανση: «Δεν θεωρούμε ότι είναι καλό σήμα για τη δεξιά παράταξη να έχει τέτοιου τύπου μέριμνες, διότι αυτή δεν είναι εικόνα πλειοψηφούσας παράταξης, από 158 βουλευτές να είναι τέσσερις στα έδρανά σας;».

Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Ν.Παππάς είχε επισημάνει πως η ΕΡΤ με αποθεματικό 200 εκατ. ευρώ δεν πρέπει να λειτουργεί ως κοιμώμενος γίγαντας, αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά της Nova – Forthnet.

Κούρεμα δανείων

Το σκεπτικό του Τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται και στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι για την εξαγορά της Forthnet επίκειται μεγάλο κούρεμα δανείων κατά 85%, την ώρα που οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Επίσης εκφράζονται φόβοι πως εάν προχωρήσει η εξαγορά, μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομάδα θα ελέγχει τα ταμεία όλων των άλλων, αφού τα έσοδα των συλλόγων της Super League είναι κατά 80-90% έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Κοινώς, τα ταμεία της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού ή του Πανιωνίου θα τα ελέγχει ο Ολυμπιακός. Επιπλέον, ενδεχόμενη ολοκλήρωση της εξαγοράς θα σήμαινε ότι συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος θα ελέγχει συγχρόνως δορυφορική πλατφόρμα, κανάλι ελεύθερης λήψης, ραδιόφωνο και sites, την ώρα που το Πρακτορείο Τύπου ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία.

Η αρμοδιότητα του υπουργού

Κατά τις πληροφορίες, στη νέα επίκαιρη ερώτηση που προτίθεται να καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισημαίνεται πως η διάθεση της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως αναρμόδια σε σχέση με το ζήτημα που ανακύπτει είναι ανακριβής, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 3959/2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να γνωμοδοτεί για θέματα της αρμοδιότητάς της έπειτα από αίτημα του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης.

Επιπλέον, το άρθρο 11 του ίδιου νόμου παρέχει στον υπουργό τη δυνατότητα να καλέσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει κανονιστικά σε συγκεκριμένο κλάδο, όταν αυτός πλήττεται με τέτοια σφοδρότητα που το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο να μην επαρκεί για την προστασία του.

Επομένως, η νέα επίκαιρη ερώτηση αποσκοπεί στο να προκαλέσει τον κ. Γεωργιάδη να καλέσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού (η σύνθεση της οποίας άλλαξε μετά την απομάκρυνση της Β. Θάνου) να διερευνήσει εάν μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στον ανταγωνισμό τόσο στην αγορά των ΜΜΕ όσο και σε αυτήν των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Οσο για την πρόταση εξαγοράς της Forthnet από την ΕΡΤ, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους τηλεθεατές, με την εγγύηση και τη διαφάνεια της δημόσιας τηλεόρασης.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή