Νέα Ζηλανδία: Τουλάχιστον 25 νεκροί της έκρηξης του ηφαιστείου

Print Friendly, PDF & Email
Ημέρα πένθους είναι η σημερινή για την Νέα Ζηλανδία, αφού η φονική έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, είχε 25 θύματα. Τόσοι υπολογίζουν τουλάχιστον οι αστυνομικοί πως είναι οι νεκροί. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, την ώρα της τραγωδίας, στο νησί βρίσκονταν λιγότεροι από 50 άνθρωποι.
Μετά από αρκετές αναγνωριστικές πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων, οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ίχνος ζωής στο νησί. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα ώστε να δουν το φως της αλήθειας τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή.

«Η αστυνομία θεωρεί ότι όποιος θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί ζωντανός από το νησί, διασώθηκε την ώρα της εκκένωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση έπειτα από τις αναγνωριστικές πτήσεις ελικοπτέρων και άλλων αεροσκαφών.

Εκτός από το φόβο για νέα έκρηξη, την επιχείρηση έρευνας δυσχέρανε η πυκνή στήλη λευκής ηφαιστειακής τέφρας και καυτών αερίων, ενώ πλέον έχει πέσει το σκοτάδι στη Νέα Ζηλανδία.

Είχαν προειδοποιήσει οι γεωλόγοι

Οι τουλάχιστον 25 τουρίστες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, φέρεται να θυσιάστηκαν στο βωμό του κέρδους.

Οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πριν από μερικές ημέρες, εντούτοις οι αρμόδιες αρχές έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Μολαταύτα, το βάρος της ευθύνης για τις επισκέψεις των τουριστών στο νησί, έχουν αποκλειστικά και μόνο οι οδηγοί των τουριστικών εκδρομών, όπως διευκρινίζει ο Τύπος της Νέας Ζηλανδίας.

Καταγραφές από κάμερες

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως. Μια διαδικτυακή κάμερα, η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στο ηφαίστειο, έδειξε ότι μια ομάδα τουριστών βρισκόταν μέσα στον κρατήρα λίγα λεπτά πριν την έκρηξη. Ο αναπληρωτής Επίτροπος Νέας Ζηλανδίας, Τζον Τιμς, δήλωσε ότι στο νησί Γουάιτ βρίσκονταν και ξένοι τουρίστες και Νεοζηλανδοί.

Η κάμερα που ήταν τοποθετημένη στον κρατήρα και την οποία διαχειριζόταν η υπηρεσία γεωλογικών κινδύνων της Νέας Ζηλανδίας GeoNet, δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να περπατά κοντά στο χείλος του κρατήρα, όπου η παρουσία λευκού καπνού σε χαμηλό επίπεδο είναι διαρκής.

Αυτός ο τύπος κάμερας, μαζί με τρεις ακόμη που ήταν τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία με καλή οπτική, καταγράφει και μεταδίδει στο διαδίκτυο εικόνες του ηφαιστείου -που στη γλώσσα των Μαορί είναι γνωστό και ως Γουακαάρι- ανά δεκάλεπτο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ομάδα, η οποία φαίνεται πως απαρτίζονταν από 12 άτομα, κλήθηκε να απομακρυνθεί από το σημείο ή αν αγνοούσε τον κίνδυνο που βρίσκονταν προ των πυλών.

Οι άλλες τρεις κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο ηφαίστειο δείχνουν μια παρεμφερή αλληλουχία εικόνων. Η κάμερα από τον πυθμένα του ηφαιστείου γίνεται μαύρη και η κάμερα από το δυτικό χείλος του κρατήρα δείχνει μια πελώρια στήλη μαύρου και γκρίζου καπνού, που προκαλεί δέος.

Πηγή: politik

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή