Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος τns ΕΠΟ, Γιάννης Οικονομίδης, και μέλος της Ε.Ε./ΕΠΟ έως τον Σεπτέμβριο 2016, απολογήθηκε στις 7/6/2018 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της “κάρτας υγείας”.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Live Sport στην τρίωρη απολογία του ο Οικονομίδης παραδέχτηκε ότι το τίμημα που κατέβαλε η ομοσπονδία στην εταιρεία που ανέλαβε την «Κάρτα Υγείας» ήταν μεγαλύτερο από το προσφερόμενο έργο, λέγοντας: “βάλτε με στη φυλακή, δεν μπορώ να βλέπω παιδιά να πεθαίνουν”.
Για την καταβολή των 13 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ο Οικονομίδης έριξε τις ευθύνες στους δικηγόρους της ΕΠΟ: «Μας έλεγαν ότι αν δεν πληρώσουμε θα πάμε φυλακή», υποστήριξε!
Ο Οικονομίδης ήταν αυτόε που είχε την ιδέα καθιέρωσης της «Κάρταε Υγείας» και είπε: «Σε συνέδριο της FIFA ο Μηλάτερ μου είπε, παρουσία 1.500 ατόμων: “Δεν σου δίνω συγχαρητήρια, γιατί ένας απόγονος του Ιπποκράτη αυτό έπρεπε να κάνει”.
Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είχαμε θρηνήσει θύματα και με την’ ‘Κάρτα Υγείας” σώσαμε 1ΟΟ παιδιά που είχαν πρόβλημα και δεν το γνώριζαν. Μετά τις εξετάσεις, τους πήραμε τα δελτία και δεν ξανάπαιξαν. Είχε συμβεί περιστατικό στη Ρόδο, όπου πατέρας έχασε τη ζωή του στο γήπεδο μπροστά στο παιδί του που έπαιζε με την αντίπαλη ομάδα. Μιλήσαμε με νοσοκομεία και η απάντηση ήταν ότι εξετάζουν μόνο πάσχοντες και όχι προληπτικά, ενώ τα διαγνωστικά κέντρα μάς ζητούσαν 350 ευρώ για κάθε ποδοσφαιριστή.
Ούτε ασφαλιστικά προγράμματα μπορούσαν να καλύψουν τόσους ποδοσφαιριστές».
Από τον πρόεδρο της έδρας ο Οικονομίδης ρωτήθηκε «τι γινόταν με την αδειοδότηση λειτουργίας των ιατρικών κέντρων» και ο κατηγορούμενος απάντησε: «Στην αρχή όλοι μας έλεγαν να υλοποιήσουμε το πρότζεκτ. θυμάμαι σε συνάντηση με τον Αβραμόπουλο, παρουσία 15 διευθυντών του υπουργείου Υγείας, να λένε όλοι ότι έπρεπε να προχωρήσουμε.”
Ζημία στην περιουσία της ΕΠΟ
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι – μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ από το 2005 έως το 2016, ανάμεσά τους και οι τέσσερις προηγούμενοι εκλεγμένοι πρόεδροι – είναι απιστία σε βαθμό κακουργήματος επειδή ζημίωσαν την περιουσία της ομοσπονδίας κατά 13 εκατομμύρια ευρώ για την υπόθεση της «κάρτας υγείας».
Δηλαδή για την καταβολή χρημάτων από την ΕΠΟ, για ένα έργο όπως ήταν ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, το οποίο παρότι δεν εφαρμόστηκε η ΕΠΟ συνέχισε να το χρηματοδοτεί από το 2005 έως το 2013, όταν καταγγέλθηκε από την ομοσπονδία η σύμβαση με την εταιρεία, αφού όμως είχε προηγηθεί έλεγχος του ΣΔΟΕ.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν, βάσει του 390 του Ποινικού Κώδικα, είναι ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία (άρθρα 1, 14, 15, 16, 17, 18, 26 παρ. 1 α’, 27, 45, 46 παρ. 1 α’, 51, 52, 60, 63, 79, 98 390 εδ. β’-α’ Π.Κ.).
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτή και παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω της εφαρμογής του νόμου από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την έκπτωση του προέδρου Γκιρτζίκη και άλλων πέντε μελών του ΔΣ της ΕΠΟ από τα ποδοσφαιρικά αξιώματα που κατείχαν, αλλά και την έκπτωση όσων είχαν αιρετές θέσεις στο προδόσφαιρο (π.χ. πρόεδροι Ενώσεων).
Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News