Οι οδηγίες προς τους διαιτητές για την αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων

Print Friendly, PDF & Email

Η UEFA στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της το 2009 στη Λιθουανία ενέκρινε μία σειρά επίσημων οδηγιών ως βοήθεια των αξιωματούχων των αγώνων προκειμένου να χειρίζονται περιστατικά ρατσισμού στα γήπεδα.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει τρία βήματα, οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν στους διαιτητές την εξουσία να σταματήσουν αρχικά το παιχνίδι και εάν η ρατσιστική συμπεριφορά συνεχίσει έχουν το δικαίωμα να διακόψουν το ματς.

Βήμα πρώτο
Αν ο διαιτητής αντιληφθεί ρατσιστική συμπεριφορά ή ενημερωθεί από τον τέταρτο διαιτητή, οφείλει να σταματήσει το παιχνίδι. Στη συνέχεια, θα ζητήσει να γίνει μια ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του γηπέδου που θα ζητά από τους θεατές να σταματήσουν αμέσως οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά.

Βήμα δεύτερο
Εάν η ρατσιστική συμπεριφορά δεν σταματήσει μετά την επανέναρξη του παιχνιδιού, ο διαιτητής οφείλει να αναστείλει τον αγώνα για μια λογική χρονική περίοδο, για παράδειγμα πέντε με δέκα λεπτά, και ζητάει από τις ομάδες να αποσυρθούν στα αποδυτήρια. Μια νέα ανακοίνωση γίνεται από τα μεγάφωνα του γηπέδου.

Βήμα τρίτο
Εάν η ρατσιστική συμπεριφορά συνεχίζεται και μετά τη δεύτερη επανεκκίνηση του αγώνα, τότε ο διαιτητής ως τελική λύση έχει το δικαίωμα να τον διακόψει οριστικά.

Ο παρατηρητής της UEFA που είναι υπεύθυνος για τον αγώνα είναι υποχρεωμένος μέσω του τέταρτου διαιτητή να βοηθήσει τον διαιτητή για το αν έχει σταματήσει η ρατσιστική συμπεριφορά στο γήπεδο. Κάθε απόφαση για διακοπή του αγώνα θα λαμβάνεται μόνο εφόσον έχουν εφαρμοστεί όλα τα πιθανά μέτρα που περιγράφονται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και αφού πρώτα αξιολογηθεί η πιθανότητα της διακοπής να έχει επίδραση στην ασφάλεια των παικτών και του κοινού.

Μετά τον αγώνα, η υπόθεση παραπέμπεται στις πειθαρχικές αρχές της UEFA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here