Οι πρόεδροι των ομοσπονδιών που θίγονται από το νομοσχέδιο, βέβαιη η προσφυγή στο ΣτΕ

Print Friendly, PDF & Email

Νόμο του κράτους αποτελεί από την Παρασκευή (15/11) το αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Το νέο νομοσχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας, λόγω του ορίου ηλικίας που θέτει αλλά και τον περιορισμό της θητείας των διοικούντων. Κάτι που φέρνει στην έξοδο ιστορικούς προέδρους ομοσπονδιών όπως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος από την ΕΟΚ, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος από την ΚΟΕ.

Το επίμαχο άρθρο 8 που αφορά τις θητείες αναφέρει τα εξής: «Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.

Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες ισχύουν τα εξής:

α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος

και β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερεις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο (71ο) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος της ηλικίας».

Υπό το νέο πρίσμα πλέον, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παραγόντων που είτε έχουν φτάσει είτε έχουν ξεπεράσει τις τρεις θητείες τους ως πρόεδροι σε διάφορες ομοσπονδίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν εκλογές εντός του 2020. Οι περιπτώσεις του Βασιλακόπουλου και του Διαθεσόπουλου είναι οι πιο χαρακτηριστικές που διοικούν επί σειρά πολλών ετών.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που θίγονται όπως ο Θανάσης Βασιλειάδης (Γυμναστική), Αντώνης Δημητρακόπουλος (Ιστιοπλοΐα), Γιάννης Καρράς (Κωπηλασία), Ισίδωρος Κούβελος (Ιππασία), Μανώλης Κολυμπάδης (Πινγκ πονγκ), Μανώλης Κατσιαδάκης (Ξιφασκία) και Αντώνης Νικολόπουλος (Κανόε Καγιάκ). Απαντες έχουν τουλάχιστον τρεις θητείες…

Πλέον, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι παράγοντες που τους πιάνει το νέο όριο να παραμείνουν ενεργοί διοικητικά είναι να αναλάβουν «άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της»…

Αντιδρούν οι ομοσπονδίες

Βέβαιο θεωρείται πλέον ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες, που ήδη είχαν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θεωρούν αντισυνταγματικές τις διατάξεις περί θητειών και ορίων ηλικίας.

Πηγή: ethnos.gr