Οι τέσσερις ποδοσφαιρικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη το 2018

Print Friendly, PDF & Email

Τα τελευταία χρόνια οι πράξεις των διοικούντων το ελληνικό ποδόσφαιρο απασχολούν όλο και συχνότερα τη δικαιοσύνη. Κάποιες υποθέσεις έχουν ήδη οδηγηθεί στο ακροατήριο, άλλες είναι στον «προθάλαμο» και άλλες βρίσκονται ήδη σε δεύτερο βαθμό.

Το SoccerPlus εν είδη ανασκόπησης παρουσιάζει τις τέσσερις ποδοσφαιρικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη το 2018 και θα συνεχίσουν να την απασχολούν και το 2019.

Α. Η «εγκληματική οργάνωση» που έγινε «συμμορία»

Πρόκειται για την υπόθεση που άρχισε το 2012 με αφορμή του πίνακες διαιτησίας της Super League. Σχηματίστηκε δικογραφία, στην οποία υπήρχαν τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ και στελεχών ΠΑΕ. Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, απαγγέλθηκε μεταξύ άλλων η κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης», ενώ σε πολλούς από τους κατηγορούμενους κυρίως σε μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ και διαιτητές της Super League απαγορεύθηκε η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Στη συνέχεια η κατηγορία της «εγκληματικής οργάνωσης» μετετράπη στην πλημμεληματική κατηγορία της «σύστασης συμμορίας» ενώ κατά περίπτωση στους 28 κατηγορούμενους οι οποίοι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που παραπέμφθηκαν σε δίκη και είναι παράγοντες ΠΑΕ, μέλη προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές, αποδίδεται και η κατηγορία της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Όμως την τελευταία ημέρα της προθεσμίας από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ασκήθηκε έφεση κατά του βουλεύματος που παραπέμπει τους «28» σε δίκη. Αν γίνει δεκτή η εισαγγελική έφεση, η υπόθεση επιστρέφει σε νέο Συμβούλιο Εφετών. Αν όχι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο.

B. Η δίκη της «κάρτας υγείας» και η πρόταση ενοχής

Στη δίκη για την «κάρτα υγείας» της ΕΠΟ που γίνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Τζώνης πρότεινε την ενοχή εννέα πρώην μελών του ΔΣ της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας.

Επίσης πρότεινε την αθώωση 13 πρώην μελών του ΔΣ της ΕΠΟ. Όσον αφορά τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση και είχαν συμβληθεί με την ΕΠΟ για την «κάρτα υγείας» προτάθηκε η ενοχή τεσσάρων στελεχών της και η αθώωση άλλων τεσσάρων.

Η κατηγορία που αποδίδεται είναι αυτή της απιστίας. Δηλαδή ότι ζημίωσαν την περιουσία της ΕΠΟ κατά 13 εκάτ. ευρώ περίπου χρηματοδοτώντας κατ’ εξακολούθηση ένα έργο που δεν υλοποιούνταν. Εντός των πρώτων μηνών του 2019αναμένεται η απόφαση της έδρας επί της εισαγγελικής πρότασης.

Γ. Koriopolis: Πρόταση ενοχής από την εισαγγελέα σε δεύτερο βαθμό

Σε εξέλιξη είναι στο Πεντεμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του “Koriopolis”, που αφορά στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες τoυ 2011. Η εισαγγελέας, Ευδοκία Πούλου, πρότεινε την οριστική ενοχή των 25 εκ των 26 κατηγορουμένων.

Ανάμεσα τους βρίσκονται πολύ γνωστά πρόσωπα του ποδοσφαίρου όπως πρώην και νυν πρόεδροι και ιδιοκτήτες ΠΑΕ που κατηγορούνται για το πλημέλλημα της δωροδοκίας.

Εντός των πρώτων μηνών του 2019 αναμένεται η απόφαση της έδρας επί της εισαγγελικής πρότασης.

Δ. Η δίκη της ΕΠΟ για τα τηλεοπτικά του κυπέλλου

Τον Δεκέμβριο άρχισε η δίκη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπέλλου της σεζόν 2004 – 2005, με κατηγορούμενα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος μέλη της τότε διοίκησης της ΕΠΟ. Κάποια πρόσωπα που κατηγορούνται είναι επίσης κατηγορούμενα και στη δίκη της «κάρτας υγείας», ενώ ο εισαγγελέας είναι ο ίδιος με τον εισαγγελέα στην δίκη της «κάρτας υγείας», όπως επίσης ίδια είναι και η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι: απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2004 η ΕΠΟ ήθελε να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου για δύο αγωνιστικές περιόδους (2004-2005, 2005-2006) και πήρε προσφορές από όσους ενδιαφέρονταν να τα αγοράσουν για την πρώτη σεζόν.

Τελικά ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος, καθώς καμία προσφορά δεν ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να προκηρύξει νέο διαγωνισμό.

Οι εταιρίες που είχαν καταθέσει προτάσεις αρνήθηκαν να συμμετέχουν, με μία νέα εταιρεία να παίρνει τα δικαιώματα του Κυπέλλου για τη σεζόν 2004-2005 έναντι 1.1 εκατ. ευρώ, ποσού μικρότερου από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί.

Στη συνέχεια η εταιρεία που πήρε τα δικαιώματα τα πούλησε στην ΕΡΤ βγάζοντας κέρδος 300.000 ευρώ, με τη δημόσια τηλεόραση να βγαίνει επίσης κερδισμένη, καθώς η πρόταση που είχε καταθέσει για τις δύο χρονιές ήταν 6,1 εκατ. ευρώ.

Για το λόγο τα μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ κατηγορούνται για απιστία, καθώς με τις ενέργειές τους φέρονται να προκάλεσαν ζημία στην περιουσία της Ομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή