Ο «Δρομέας» θα μείνει στην Αθήνα ή θα μεταφερθεί στα Σκόπια;

Print Friendly, PDF & Email

«Αλαλούμ» έχει προκληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και την αρμόδια υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, μετά την είδηση πως υπήρξε πρόταση στον γνωστό γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, για ανταλλαγή του γλυπτού «Δρομέας», με άγαλμα από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Η πληροφορία θέλει την υπουργό Πολιτισμού να έχει προτείνει το γλυπτό που βρίσκεται μπροστά από το Χίλτον στην Αθήνα να μεταφερθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και στην θέση του να τοποθετηθεί ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη γειτονική χώρα.

Το Politik.gr συνομίλησε με τον Κώστα Βαρώτσο, ο οποίος εκτός από την επιβεβαίωση της πρότασης, εμφανώς ενοχλημένος εξαπέλυσε αιχμές κατά της κ. Ζορμπά για τη στάση της στο θέμα της ημέρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός γλύπτης «πληροφορήθηκα για τη δήλωση της κ. Ζορμπά πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόταση και εκπλήσσομαι με τα όσα είπε η υπουργός. Εγώ δεν ξύπνησα το πρωί και είπα “ας μεταφέρουμε τον Δρομέα στα Σκόπια”, καταλαβαίνω την αμηχανία, αλλά η συζήτηση και το ραντεβού έγινε για αυτό το λόγο, για να μου γίνει αυτή η πρόταση», τόνισε ο κ. Βαρώτσος.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε η ίδια η Μυρσίνη Ζορμπά, διαψεύδοντας την είδηση:

«Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του Δρομέα, είναι κάτι χωρίς βάση. ‘Αλλωστε το γλυπτό ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».

Αναλυτικά στο politik.gr