“Ο Τζήλος μας στέρησε τους πρώτους βαθμούς, αλλά ο ορισμός του έχει συναισθηματική αξία”

Print Friendly, PDF & Email
Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Libero 107.4” για την ολοκλήρωση της σεζόν,τον ορισμό του διαιτητή Τζήλου, τον τίτλο που θέλει να κατακτήσει και μαθηματικά ο Δικέφαλος αλλά και για το γήπεδο της Τούμπας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον “Libero 107.4” :

Για τον κόσμο που θέλει να έρθει στην Τούμπα και το αποτέλεσμα που θέλει η ομάδα για να κερδίσει και μαθηματικά τον τίτλο:

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να πάει με τόση χαλαρότητα, να κερδίσει ένα παιχνίδι λες και κερδίζονται χωρίς να τα παίξει, ειδικά για τον ΠΑΟΚ… Όλα αυτά περί μαθηματικών έχουμε πει ότι είναι σχετικά. Έχουμε πει ότι θέλουμε δύο νίκες στο πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο για να τελειώσουμε την ιστορικότερη χρονιά τη ιστορίας μας. Το κύριο μέλημα είναι να μπει στο κεφάλι όλων ότι έχουμε 90 λεπτά που πρέπει να κερδίσουμε. Όλα τα άλλα είναι διαχειρίσιμα».

Για το αν θα είναι το τελευταίο παιχνίδι του ΠΑΟΚ, το αυριανό, στην Τούμπα με αυτήν τη μορφή της:
«Όσο γρήγορα και να πάνε οι διαδικασίες, προφανώς και τα ευρωπαϊκά δεν προλαβαίνουμε να τα παίξουμε αλλού. Δεν ξέρω ποιος έβγαλε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο παιχνίδι στην Τούμπα. Ακόμα και αν ήταν το τελευταίο δε θα την αποχαιρετήσουμε στη… «ζούλα», ούτε σαν να κάνουμε μετακόμιση από ένα σπίτι σε άλλο, όπως κάνουμε στην ιδιωτική μας ζωή. Θα αποχαιρετιστεί όπως τη αξίζει. Δε θα φύγουμε χωρίς να κοιτάξουμε πίσω. Όταν θα την αποχαιρετήσουμε θα γίνει ένα μεγάλο παιχνίδι. Δεν τρέχουν τόσο γρήγορα οι διαδικασίες. Εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια αλλά δε θα είναι αυτό το τελευταίο παιχνίδι στην Τούμπα αυτό. Υπάρχουν πολλές σκέψεις για το πως θα διαχειριστούν τα υλικά του γηπέδου, όταν έρθει η ώρα. Θα το ανακοινώσουμε το καλοκαίρι. Η Τούμπα θα είναι λειτουργική μέχρι να γκρεμιστεί. Αν για άλλους λόγους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το Καυτανζόγλειο, θα γίνει η διαδικασία που χρειάζεται. Πατάμε σε δύο βάρκες αυτό το διάστημα, αλλά δε χρειάζεται να πάρει κανείς το καρεκλάκι του αύριο! Στόχος είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα και μαθηματικά».

Για τη διαδικασία, τη γραφειοκρατία για ένα νέο γήπεδο:
«Υπάρχουν πολλές σκέψεις και στον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι ένας πολύ συναισθηματικός άνθρωπος, για το πως θα αξιοποιηθούν όλα τα υλικά του γηπέδου, πως δε θα χαθεί τουλάχιστον η ύλη της Τούμπας. Θα το ανακοινώσουμε μέσα στο καλοκαίρι».

Για αυτούς που θέλουν να πάνε στην Τούμπα αύριο με τη λογική ότι είναι το τελευταίο παιχνίδι:
«Δεν είναι μικρό το κίνημα αυτό… Εμένα μου έλεγε ένας φίλος μου, σοβαρός άνθρωπος, ότι «εγώ θα πάρω το καρεκλάκι μου και θα φύγω, γιατί έχω 20 χρόνια διαρκείας» και του είπα «είσαι τρελός άνθρωπε μου; που θα καθίσεις την επόμενη φορά;».

Για τη λειτουργία της Τούμπας μέχρι να βγει το προεδρικό διάταγμα:
«Η Τούμπα θα μπορεί να είναι λειτουργική και να γίνει ματς εδώ, μέχρι να γκρεμιστεί. Θα έχουμε άδεια να γίνονται αγώνες εδώ. Αν για λόγους πρακτικούς, αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε και το Καυτανζόγλειο, θα υπάρχει και εκεί διαδικασία ανακαίνισης που χρειάζεται για να μπορούν να γίνουν ευρωπαϊκά ματς. Πατάμε σε δύο βάρκες αυτό το διάστημα, αλλά σίγουρα το αυριανό, δε θα είναι το τελευταίο παιχνίδι της Τούμπας, το λέω, αφήστε τα καρεκλάκια εκεί, γιατί θα κάθεστε εκεί. Ας πάρουμε το πρωτάθλημα φέτος, κανονικά και με απονομή, γιατί πέρσι το πήραμε χωρίς απονομή».

Για τους εορτασμούς για την κατάκτηση του τίτλου:
«Σε κάθε event που κάνει ο ΠΑΟΚ, δημιουργούνται κινήματα για να παρθεί το… κεφάλι αυτού που έκανε το event, οπότε το πήραμε πάνω μας εμείς, για να είναι σίγουρος ο… αποκεφαλισμός! Υπάρχει μία δυσκολία. Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ότι μπορεί να κατακτηθεί και μαθηματικά ο τίτλος, εμείς έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για την απονομή, να γίνει μία γιορτή συναισθηματική, μία γιορτή που να ενώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τους ζωντανούς, με εκείνους που χάθηκαν στην πορεία. Εμείς δε θα τους ξεχάσουμε. Προφανώς αυτά τα πράγματα δε στήνονται σε 1-2 μέρες. Χρειάζεται μια προεργασία. Είναι και δικό μας λάθος που παράλληλα, ενώ ότι η ομάδα πρέπει να μείνει συγκεντρωμένη στον αγώνα, πρέπει να προετοιμάζουμε και αυτά τα πράγματα. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Για αυτό ζητάω από τον κόσμο να μας βοηθήσει, γιατί χωρίς βοήθεια δε γίνεται αυτό το πράγμα. Να μην παρασυρθούμε σε ένα κλίμα γιορτινό πριν λήξει ο αγώνας. Μου αρέσει που το τελευταίο σφύριγμα θα είναι από τον κ. Τζήλο κι ελπίζω να είναι ένα σφύριγμα με το οποίο θα δακρύσουμε όλοι από χαρά. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσανατολισμένοι για αυτό και μετά αυτό που θα ακολουθήσει, αν μας βοηθήσει και ο κόσμος, θα είναι μια γιορτή συσπείρωσης και θα είμαστε όλοι πρωταγωνιστές. Ο κόσμος από την κερκίδα, όπως έκανε σε όλη αυτήν την πορεία του τίτλου, η ομάδα από το γήπεδο.

Νομίζω ότι είναι πολύ δίκαιο και πολύ τίμιο, να αφήσουμε την ομάδα να πάει η ίδια να υποβάλλει τα σέβη της σε κάθε κερκίδα. Να μπορεί η ίδια να κάνει ένα γύρο θριάμβου στο τέλος της βραδιάς χωρίς να υπάρχει μέσα κόσμος, που συνήθως δεν είναι κόσμος που σέβεται και αγαπά, αλλά είναι κόσμος που θέλει μια φάνελα, που βάζει παραπάνω την προσωπική του πανηγυρική διάθεση. Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε όλοι στις κερκίδες. Στην ουσία είναι μία πράξη σεβασμού προς την ομάδα, να μείνουν όλοι στην κερκίδα, όπως και η ομάδα θέλει να δείξει το σεβασμό της, περνώντας μπροστά από όλους τους φιλάθλους, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα σε αυτό. Σε περίπτωση που πάνε όλα καλά με το ματς, θα υπάρξει μία γιορτή μιας ώρας, που δε θέλω να πω πολλά. Σας έδωσα ένα στίγμα. Δε θα έχει χορούς και πανηγύρια. Θέλουμε μια κορύφωση του συναισθήματος μέχρι τη στιγμή που ο Βιεϊρίνια θα σηκώσει το τρόπαιο».

Για το συμβολισμό του ορισμού Τζήλου στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό:
«Δε μπορώ να το ξέρω. Για να μην ξεχνάμε, μέσα στην τοξικότητα που προσπαθούν άλλοι να επιβάλλουν κι όχι εμείς, εμείς ίσως από λάθος κάποιες φορές την ακολουθήσαμε, υπάρχει το εξής. Στο ποδόσφαιρο κυρίως συμμετέχουν άνθρωποι που το αγαπούν. Αν το σύστημα του ποδοσφαίρου, κάποιους τους οδηγεί να γίνουν λαμόγια ή να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν κατά του ποδοσφαίρου, θέλω να πιστεύω ότι ακόμα είναι η εξαίρεση. Ο Τζήλος είναι ένας διαιτητής, που θεωρώ ότι μας στέρησε τους πρώτους βαθμούς στο πρωτάθλημα, με το πέναλτι που δεν έδωσε στην έδρα του Ατρόμητου. Έχει μικρή σημασία όμως. Εμείς ποτέ δεν κατηγορήσαμε τον Τζήλο, ποτέ δεν αισθανθήκαμε ότι ο Τζήλος ήρθε να μας κόψει βαθμούς. Ο άνθρωπος αυτός, υπέστη μία προσωπική ταλαιπωρία, που κανένας μας δε θα ήθελε να έχει περάσει. Νομίζω ότι είναι στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, για να ενωθούν όλοι οι άνθρωποι που λειτούργησαν υπέρ του ποδοσφαίρου και με αγάπη για το ποδόσφαιρο, έστω και με τα λάθη μας ο καθένας, να βρίσκονται στο γήπεδο. Νομίζω ότι είναι καλό που θα το σφυρίξει αυτός. Είναι ωραίο που θα έχει τη δυνατότητα να δώσει το τελευταίο σφύριγμα που θα ορίζει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή, μετά από 34 χρόνια. Δεν ξέρω αν έχει κάποιο συμβολισμό, αλλά έχει μεγάλη συναισθηματική αξία».

Για το νέο πρόεδρο της Λίγκας, τις συμμαχίες κατά της υποψηφιότητας του ΠΑΟΚ και την εκλογή Λυσσάνδρου:
«Το πρόβλημα δεν είναι στο αν κάποιο στέλεχος είναι ικανό, αν μπορεί, αν έχει ιδέες, αν μπορεί να τις εφαρμόσει, αν μπορεί να ηγηθεί ενός συνεταιρισμού. Και ο Μάκης Γκαγκάτσης και ο Μηνάς Λυσσάνδρου προέρχονται από τη νέα γενιά παραγόντων που νομίζω ότι έχουν να δώσουν πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια, ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. Ο καθένας όμως εκπροσωπεί μια ομάδα. Η κάθε ομάδα έχει τις δεσμεύσεις, τις στοχεύσεις της και η πείρα δείχνει ότι η καχυποψία που δημιουργούνται από τους προέδρους που προέρχονται από τις μεγάλες ομάδες, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Λίγκας. Μια Λίγκα, η οποία έτσι κι αλλιώς λειτουργεί περισσότερο, όπως οι διαχειριστές στις πολυκατοικίες. Δηλαδή, δεν έχει έμπνευση, δεν έχει ομόνοια, δεν κάθονται όλοι οι άνθρωποι μαζί για να αναπτύξουν το προϊόν. Έχει γίνει πεδίο και μικροπολιτικών συμφερόντων της κάθε ομάδας. Έσπασε η κεντρική διαχείριση, υπάρχουν πολλά ζωτικής σημασίας πράγματα για κάθε ομάδα.

Όμως, αν θέλει η κάθε ομάδα, ανεξάρτητα της στόχευσης της και ανεξάρτητα της μικροπολιτικής, η κάθε ομάδα πρέπει να δει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου συνολικά, για να αναπτυχθεί και η ίδια και οικονομικά και σε επίπεδο προσέλκυσης νέων φιλάθλων. Πρέπει να πούμε ότι η Λίγκα από μόνη της έχει πάρα πολλά προβλήματα κι ένας πρόεδρος που προέρχεται από μεγάλη ομάδα, δύσκολα δημιουργεί τις συναινέσεις που χρειάζονται για μεγάλες αποφάσεις, με έμπνευση και για ανάπτυξη. Εμείς κάναμε πρώτα από όλα την προσπάθεια μας, να βρεθεί ένας πρόεδρος κοινής αποδοχής. Προσπαθήσαμε να βρεθεί κάποιος που να μπορεί να δημιουργήσει ομοψυχία, απόλυτη στήριξη και να μην υπάρχουν μικροπολιτικά παιχνίδια.

Φάνηκε ότι αυτό το πράγμα έσπασε με την υποψηφιότητα της ΑΕΚ. Σε αυτήν την περίπτωση, εμείς θέλαμε να φανερωθούν οι συσχετισμοί, θέλαμε τη δική μας υποψηφιότητα, αφού δεν καταφέραμε να βρούμε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δεν έχει να κάνει με αμφισβήτηση του προσώπου και των ικανοτήτων του Μηνά Λυσάνδρου, αλλά των πρακτικών που οδήγησαν σε αυτήν την υποψηφιότητα. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι για να προχωρήσει αυτή η υποψηφιότητα, έπρεπε να υπάρξει μία σύμπραξη, θέλω να πιστεύω συγκυριακή και στο πόδι και οι παθογένειες της θα φανούν πολύ σύντομα και ήδη άρχισαν να φαίνονται από την επόμενη μέρα.

Δυστυχώς πολύ σύντομα θα ξαναμπούμε σε μια διαδικασία, να ψάχνουμε να βρούμε ομοψυχία στα συμβούλια της Λίγκας. Επειδή συζητήθηκε όταν το είπαμε αυτό, επικρίναμε τέτοιες συμμαχίες και μας υπενθύμισαν ότι κι εμείς χρειάστηκε να συμμαχήσουμε στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο του ποδοσφαίρου με κάποιες άλλες ομάδες, εγώ πάντα θα λέω τη δήλωση του Σαββίδη το 2015.

Έλεγε και τότε και εξακολουθεί να το λέει ότι εμείς, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν, ούτε μας ενώνει κάτι ιδιαίτερο με κανέναν. Έχουμε κάποιες αρχές, στις οποίες είμαστε επίμονοι. Εμείς ζητάμε το καθαρό ποδόσφαιρο, ζητήσαμε VAR, ζητήσαμε ξένους διαιτητές, πράγματα που σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται, αλλά όλοι έχουν ξεχάσει ποιος ανακίνησε όλη αυτήν την ιστορία. Εμείς, έχουμε ένα πλαίσιο αρχών. Όποιος συμφωνήσει με αυτές είναι φίλος μας. Όποιος διαφωνήσει με αυτές, είναι απέναντι στο καθαρό ποδόσφαιρο, άρα δεν είναι και φίλος μας. Δεν αλλάξαμε ποτέ τη θέση μας. Το αν αλλάζουν οι συσχετισμοί τριγύρω μας, πλέον δεν έχει και τόση σημασία.

Ο ΠΑΟΚ έχει οχυρωθεί καλά, έχει ξεκάθαρη άποψη, είναι συσπειρωμένος, κάτι που ήταν το βασικό μας πρόβλημα, μέχρι εκείνο το σημείο. Συσπειρωθήκαμε κι έχουμε μία άποψη και μία δυνατότητα να λέμε την άποψη μας, πολύ ισχυρότερη από ότι είχαμε. Νομίζω ότι και σε όλες τις ομάδες, ένα μετριοπαθές κοινό, αυτοί που δεν είναι στα κάγκελα, βλέπει ότι ο ΠΑΟΚ έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, βλέπει ότι το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια το παίρνει χωρίς την παραμικρή σκιά και αμφισβήτηση. Μόνο λοβοτομημένος μπορεί να αμφισβητήσει την καθαρότητα αυτού του πρωταθλήματος. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα δρόμο που όλο και περισσότεροι θα αρχίσουν να συμφωνούν μαζί μας αναγκαστικά, γιατί δε μπορείς να διαφωνείς με το καθαρό ποδόσφαιρο».

Για το πως μπορεί να βρεθεί μία κοινή πρακτική όταν υπάρχει τόσο διαφορετική τακτική και κουλτούρα ανάμεσα στις ομάδες:
«Εδώ είναι το λάθος… Δε μπορείς να χρεώνεις όλους τους φιλάθλους μιας ομάδας, για την πρακτική του μεγαλομετόχου, της διοίκησης, του εκπροσώπου Τύπου του. Αν ο Κυριάκος είναι ηλίθιος και λέει βλακείες, δε φταίει ο ΠΑΟΚτσής φίλαθλος που είμαι εδώ. Δε με έβαλε αυτός. Μην τα μπλέκουμε. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Κι εσείς έχετε φίλους Ολυμπιακούς κι εγώ, έχω φίλους Παναθηναϊκούς ή Αρειανούς και μπορούμε να πιούμε έναν καφέ, να κάνουμε πλάκα για το ποδόσφαιρο, μέχρι και να μαλώσουμε μέχρι ένα σημείο. Δε θα πιαστούμε και στα χέρια. Να μη μπλέκουμε τις ομάδες, τους συλλόγους που εκφράζουν κάτι ευρύτερο, με τα πρόσωπα που μπορεί να είναι για μία περίοδο εκεί.

Έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα, για να μην τα ξεχνάμε αυτά τα πράγματα. Είμαστε σε μια διαδικασία που «γκρεμίστηκε» ένα παλιό καθεστώς και τώρα χτίζεται μια καινούργια δομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ελπίζουμε καθαρή και προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό δε σημαίνει ότι από την εποχή του «γκρεμίσματος» μέχρι να ανοικοδομηθεί ένα υγιές ποδόσφαιρο, δε θα υπάρχουν σημεία τριβής. Το ότι υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες, διαφορετική ηθική, διαφορετική αισθητική, νομίζω ότι στο τέλος όλα αυτά πρέπει να υποταχθούν κάτω από πολύ ισχυρούς κανόνες και νόμους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι χτίζεται αυτό το πράγμα. Δεν είναι απόφαση των μεγαλομετόχων μόνο. Ο συνεταιρισμός που θα έπρεπε να έχει ομόνοια θα έπρεπε να λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Δε βλέπω έμπνευση, θα έπρεπα να γίνουν πιο τολμηρές τομές. Αλλά γενικά νομίζω ότι οι κανόνες και οι νόμοι, εφόσον τηρηθούν για όλους απαρέγκλιτα, δεν έχει σημασία οι μεγαλομέτοχοι συμφωνούν ή διαφωνούν, ταιριάζουν ή δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Οι μεγαλομέτοχοι είναι για να αναπτύσσουν τις ομάδες τους και για να καθίσουν σε ένα τραπέζι με πολύ κομβικά ζητήματα ώστε να μπουν νόμοι και κανονισμοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το βασικό».

Για τον τρόπο που επιβάλλεται η Πολιτεία σε θέματα Λίγκας:
«Δε θέλω να είμαστε κάθετοι ούτε σε αυτό. Η Πολιτεία είχε και έχει και πρέπει να έχει μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια κάθαρσης και στην τήρηση της νομιμότητας. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο, υπάρχει το τι μορφή θέλει να έχει το ποδόσφαιρο, είναι κάτι που μπορεί να το ορίσει η Λίγκα και η ομοσπονδία, αλλά στο να τηρείται η νομιμότητα, στο να μπαίνουν κανόνες, ανάμεσα στις ΠΑΕ, νομίζω ότι έχει πολύ σπουδαίο ρόλο η εκάστοτε Πολιτεία. Άρα, εμείς πρέπει να βρούμε τους δρόμους συμφωνίας, όχι τους δρόμους διαφωνίας. Νομίζω ότι δεν είναι τόσο λάθος η πρόταση που μπορεί να κάνει ένα κρατικό κανάλι, όσο ο τρόπος που αποδέχεσαι μια πρόταση ή ο τρόπος που προκειμένου να βρεις τα λεφτά επιβίωσης σου, μπορεί να υπογράψεις και να παραχωρήσεις τα πάντα. Άρα, το ότι κάποιος ζητάει να τηρηθουν κάποιες συμφωνίας, δεν είναι πρόβλημα μόνο για αυτόν που πρότεινε τη συμφωνία αλλά και αυτών που τη δέχτηκαν. Για παράδειγμα, εμένα δε μου αρέσει ένα πρωτάθλημα 14 ομάδων. Το θεωρώ μικρό, αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη. Μπορεί να γίνει ένα εκπληκτικό πρωτάθλημα με 14 ομάδες, μπορεί να γίνει όμως ένα εκπληκτικό πρωτάθλημα, με 18 ομάδες, αρκεί να τηρούνται νόμοι, οι ομάδες να έχουν έσοδα, να τηρούνται κάποια κριτήρια για να παίζουν στη Λίγκα και να μην είναι το θέμα το «φέρτε μας τα λεφτά τώρα για να πληρώσουμε συμβόλαια και να μην έχουμε πρόσφυγές» και ο άλλος να τα δίνει. Άρα, το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας δεν είναι πρόβλημα, στα πρακτικά ζητήματα, στο πως γίνονται οι συμφωνίες, αν γίνονται στο πόδι, πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή