Προσφεύγει και η ΕΠΟ στη FIFA για τη ματαίωση του φιλικού με το Ιράν

Print Friendly, PDF & Email

Το φιλικό Ελλάδας – Ιράν μετετράπη σε… εχθρικό και αντί να γίνει σε γήπεδο της Τουρκίας ή της Αθήνας θα γίνει τελικά στα γραφεία της FIFA με τις δύο ομοσπονδίες να αλληλοκαταγγέλλονται.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η Π.Ο. του Ιράν αποφάσισε να προχωρήσει σε καταγγελία κατά της ΕΠΟ στη FIFA, λόγω της ματαίωσης του φιλικού, ανάμεσα στις δύο Εθνικές Ομάδες Ανδρών, που είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί την Τρίτη (2/6).

Αρχικά, είχε προβλεφθεί το φιλικό να γίνει στην Τουρκία, όμως μεσολάβησε η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, με αποτέλεσμα η ΕΠΟ να αρνηθεί να αγωνιστεί στη γειτονική χώρα. Ανάμεσα στις δύο ομοσπονδίες και στην εταιρεία που είχε μεσολαβήσει για να κλειστεί το φιλικό άρχισε ένας νέος κύκλος επαφών.

Αποφασίστηκε το φιλικό να διεξαχθεί στην Αθήνα όμως οι όροι έγιναν επαχθείς για την ΕΠΟ στην οποία το φιλικό θα κόστιζε περίπου 200.000 ευρώ. Παράλληλα, οι Ιρανοί ζητούσαν είτε να τους παραχωρηθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ματς, είτε κατά την μετάδοση του αγώνα στο Ιράν να μην προβληθούν οι χορηγοί της Εθνικής Ελλάδας, αλλά μόνο οι χορηγοί του Ιράν. Εν τέλει, η ΕΠΟ πήρε την απόφαση να μην γίνει το φιλικό αφού δεν υπήρχε συμφωνία στους οικονομικούς όρους.

Η ΕΠΟ σήμερα (1/6) με ανακοίνωσή της στην Π.Ο. του Ιράν, τονίζοντας με τη σειρά της ότι θα απευθυνθεί και αυτή στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία για τη «ζημιά» που υπέστη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη έκπληξη το ύφος και το περιεχόμενο της δημοσιευθείσας από τα ΜΜΕ ανακοίνωσης της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Ιράν, αναφορικά με τη μη διεξαγωγή φιλικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών. Προς αποκατάσταση των γεγονότων τονίζεται ότι:

Ουδέποτε, πέραν της προσήκουσας διαπραγμάτευσης για την εκατέρωθεν επίσημη αποδοχή της διεξαγωγής φιλικού αγώνα στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου 2018, υπεγράφη από ελληνικής πλευράς οποιαδήποτε δεσμευτική σύμβαση. Θέματα εθνικής ευαισθησίας και ηθικού χρέους ξεπερνούν κατά πολύ οποιαδήποτε μορφή αθλητικής εκδήλωσης. Ο αγώνας στην Κωνσταντινούπολη έπαψε να υφίσταται ως ενδεχόμενο από μηνών και η Π.Ο. του Ιράν γνώριζε έγκαιρα τους λόγους «ανωτέρας βίας» που προέκυψαν, χωρίς φυσικά ευθύνη της Ε.Π.Ο.

Έκτοτε, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ήταν δεκτική σε κάθε εναλλακτική πρόταση διεξαγωγής του αγώνα, από «εκπροσωπούντες» την Π.Ο. του Ιράν, με αποκλειστικό όμως γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της και των συνεργατών της.

Εν κατακλείδι: αν προκύπτει “ζημία” από τη μη διεξαγωγή του εν λόγω αγώνα, την υφίσταται κυρίως η Ελληνική Ομοσπονδία, δεδομένου ότι δεν εκπληρώθηκαν οι συμφέροντες για εκείνη οικονομικοί όροι διεξαγωγής του και -το πλέον σημαντικό- διαταράχθηκε το πρόγραμμα προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδος ενόψει του επικείμενου Nations League.

Γεγονότα που φυσικά θα γνωστοποιηθούν με στοιχεία και στη FIFA».

Καμία δημοσίευση για προβολή