Προσφυγή κατά ΕΠΟ στο Διαιτητικό από Νίκη και Ολυμπιακό Βόλου

Print Friendly, PDF & Email

Κοινή προσφυγή του Ολυμπιακού και της Νίκης Βόλου στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ κατά της συμμετοχής του «Βόλου Ν.Π.Σ.» στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αποκάλυψε πως θα κάνουν ο νομικός εκπρόσωπος της Νίκης Βόλου κ. Νίκος Παπαπέτρου μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5

Παράλληλα, όπως είπε, πρόθεση της Νίκης Βόλου είναι να κατατίθεται ένσταση σχετικά με τη νομιμότητα διεξαγωγής μετά από κάθε αγώνα της συγκεκριμένα ομάδας, αφότου ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά ο κ. Παπαπέτρος ρωτήθηκε:

Για το αν η απόφαση της ΕΠΟ για συμμετοχή του”ΝΠΣ Βόλος” στη Γ’ Εθνική αποτελεί σκάνδαλο:

«Κατά την άποψή μου ναι. Για να είμαι πιο ακριβής, επειδή η έννοια του σκανδάλου ενέχει και διαφορετικές προσεγγίσεις, πρόκειται για μια απόφαση που δεν είναι νόμιμη. Παραβιάζει δηλαδή τους κανόνες ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία για τη διεξαγωγή αγώνων ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω πως δεν είμαι ο μοναδικός δικηγόρος της Νίκης. Βοηθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια ο Δημήτρης Καραγιάννης, ο Γιάννης Αρβανιτόπουλος, ο προπονητής της Νίκης Στέφανος Ξηροφώτος, που έχει και την ιδιότητα του νομικού, ο τέως πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Αγγελάρας.

Όλοι μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος, το οποίο δημιουργήθηκε από το πουθενά. Μία ομάδα αποφάσισε να παίξει εκεί που θέλει, όχι εκεί που πρέπει. Δεν είναι ομάδα της πόλης μας. Ούτε βγήκε από τα ερασιτεχνικά σωματεία, ούτε συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα, ούτε ανελίχθηκε μέσα από διαδικασίες αγωνιστικές, ούτε οι διοικούντες είναι Βολιώτες. Εγώ δεν ξέρω κανέναν. Φαίνονται κάποια ονόματα που είναι από την Κατερίνη, ίσως από τη Θεσσαλονίκη, δε γνωρίζω… Ούτε γνωρίζω αυτό το σωματείο ποια μέλη έχει. Όπως κάθε σωματείο, έτσι κι αυτό πρέπει να έχει κάποια ιδρυτικά μέλη. Στη Νίκη και στον Ολυμπιακό τους παράγοντες τους ξέρετε».

Για το ότι ο εν αργία δήμαρχος Βόλου υποστηρίζει την ξενόφερτη ομάδα και είναι εναντίον της Νίκης Β. και του Ολυμπιακού Β.:

«Ως πρόσωπο μπορεί να υποστηρίζει όποια ομάδα θέλει. Ως Δήμος, ως θεσμός, οφείλει να κρατά ίσες αποστάσεις απ’ όλες τις ομάδες και βέβαια ο Δήμος δε δημιουργεί δημοτικές ομάδες. Δεν πρόκειται για δημοτική ομάδα.

Το λέω γιατί απ’ όσο έχω πληροφορηθεί αυτή η ομάδα έχει μια διακριτή μεταχείριση εκ μέρους του Δήμου, δηλαδή της παραχωρούνται στάδια, χωρίς να γνωρίζω το αντίτιμο χρήσης, ξενώνες φιλοξενίας κλπ. Το λέω εφόσον η πληροφόρησή μου είναι αληθής. Φαίνεται να έχει μια προνομιακή μεταχείριση από τον Δήμο. Αυτό δε δικαιολογείται κατά την άποψή μου. Από την άλλη κάθε πολίτης, όπως και ο δήμαρχος Βόλου, δικαιούται να έχει προτίμηση ποδοσφαιρική, αλλά οι προτιμήσεις φαίνονται σε βάθος χρόνου. Εδώ φαίνεται ο Δήμος να έχει μια προτίμηση σε μια ομάδα που πρώτη φορά έρχεται στον Βόλο και στην τοπική ΕΠΣΘ. Πότε πρόλαβε αυτή η ομάδα να δημιουργήσει οπαδούς, προτού καν παίξει στο γήπεδο; Αυτό προκαλεί εντύπωση».

Για το τι έγινε με την Πύδνα Κίτρους, ώστε να καταφέρει να έρθει στο Βόλο:

«Δε διαλύθηκε η ομάδα, ως αθλητικό σωματείο παραμένει το ίδιο. Δηλαδή τα σωματεία δε διαλύονται έτσι. Θέλει απόφαση από γενική συνέλευση και έγκριση από μια διάταξη του ειρηνοδίκη. Δεν έχει διαλυθεί. Άλλαξε επωνυμία και έδρα. Αυτό είναι νόμιμο. Εδώ είναι το πονηρό της απόφασης της ΕΠΟ. Δηλαδή δεν απαγορεύεται μια ομάδα να αλλάξει επωνυμία και έδρα, αρκεί να μη δημιουργεί προϋποθέσεις προνομιακής μεταχείρισης στην αθλητική διαδικασία.

Δεν ξέρω αν πήρε απόφαση η γενική συνέλευση, δεν την έχω δει, αλλά για να εγκριθεί αυτό από τον ειρηνοδίκη, προφανέστατα αυτό έχει συμβεί, δηλαδή άλλαξε επωνυμία και έδρα. Αυτό αφορά το αστικό μέρος της υπόθεσης και δεν είναι παράνομο. Έρχεται, λοιπόν, η ΕΠΟ με μια απόφαση “πονηρή” ή μάλλον παραπλανητική και λέει ότι εγκρίνουμε την αλλαγή επωνυμίας και έδρας. Μα οι αλλαγές επωνυμίας και έδρας δεν εγκρίνονται από την ΕΠΟ, αλλά από έναν δικαστή, από έναν ειρηνοδίκη. Αυτό ενεκρίθη.

Όμως η ΕΠΟ εγκρίνει μια αλλαγή επωνυμίας και έδρας, για να θεμελιώσει πάνω σ’ αυτή την έγκριση τη συμμετοχή της ομάδας στη Γ’ Εθνική. Αυτό κοινοποιήθηκε στη Νίκη και στον Ολυμπιακό στις 23/8.

Ε, και λοιπόν; Έχει καμιά αρμοδιότητα η ΕΠΟ να εγκρίνει δικαστική απόφαση; Οι δικαστικές αποφάσεις, όπως οι διατάξεις του ειρηνοδίκη περί έγκρισης καταστατικών, έχουν ισχύ από μόνες τους, δε χρειάζονται περαιτέρω έγκριση.

Μέσα λοιπόν από αυτή τη διαδικασία της υποτιθέμενης έγκρισης φαίνεται στη συνέχεια μια απάντηση που συνοδεύει την απόφαση. Κάνοντας μια παρένθεση να πω ότι η απόφαση αυτή φαίνεται να λήφθηκε στις 24/7 από την προηγούμενη διοίκηση περί αλλαγής επωνυμίας και έδρας. Η απάντηση της ΕΠΟ είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή της νέας ομάδας στο πρωτάθλημα. Ασφαλώς και δεν μπορεί να το απαγορεύσει κανείς αλλά σε ποιο πρωτάθλημα; Στο πρωτάθλημα που πρέπει κανείς δεν μπορεί να το απαγορεύσει, αλλά στο πρωτάθλημα που θέλει ασφαλώς και μπορεί. Αλίμονο αν επέλεγε η κάθε ομάδα το πρωτάθλημα στο οποίο θέλει να αγωνίζεται».

Για ποιον λόγο πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή στη Γ’ Εθνική του “ΝΠΣ Βόλος”:

“Δεν προβλέπεται να παίξει. Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν μέλος της Ένωσης Πιερίας και έτσι θα μπορούσε να παίξει στη Γ’ Εθνική. Διεγράφη από την Ένωση Πιερίας με δική της αίτηση. Όταν διαγράφεται, παραμένει ως σωματείο και κάνει αίτηση να γραφεί σε κάποια άλλη Ένωση.

Ως μέλος της ΕΠΣΘ εγγράφεται για πρώτη φορά, άρα θα μπορούσε να συμμετέχει στη Β’ Τοπική. Εκεί προβλέπεται από τον κανονισμό να συμμετέχει. Η νέα ομάδα, όμως, θέλει να διαγραφεί από την Ένωση Πιερίας, αλλά να συμμετέχει στη Γ’ Εθνική. Πλην όμως αυτό δεν προβλέπεται. Αυτό που θα μπορούσε να προβλεφθεί είναι να συμμετέχει στη Γ’ Εθνική μέσω άλλης Ένωσης όμορου νομού για γεωγραφικούς λόγους. Δηλαδή θα μπορούσε να συμμετέχει με την επωνυμία Πύδνα σε γειτονικό νομό, για παράδειγμα στην Κοζάνη ή όπου ήταν πιο εύκολο. Στην Κατερίνη τι προβλήματα έχουν, για να έρθουν στον Βόλο;”.

Για το αν το απαγορεύει αυτό κάποιος νόμος:

«Το απαγορεύει ο κανονισμός ποδοσφαίρου. Αναφέρει πως μπορεί να γίνει μόνο για γεωγραφικούς λόγους και με αιτιολογημένη γνώση των δύο Ένώσεων. Εδώ δεν υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη. Έχουμε διαγραφή από την ΕΠΣ Πιερίας και νέα εγγραφή και μέσα από μια διαδικασία που προκαλεί για τους εξής λόγους: έχουμε υποβολή αίτησης από την Πύδνα στις 20/6, η οποία παραλαμβάνεται από την ΕΠΣΘ στις 22/6. Το καταστατικό της ΕΠΣΘ προβλέπει προθεσμία σύγκλησης του Δ.Σ. δύο ημερών. Παρόλα αυτά χωρίς να τηρηθεί τίποτα απ’ όλα αυτά, εισάγεται προς συζήτηση την αμέσως επόμενη, ενώ έχει προανακοινωθεί, δηλαδή στις 23/6. Δηλαδή δεν τηρείται η διαδικασία των δύο ημερών. Συζητείται στις 23/6 και φαίνεται ότι ζητείται η εγγραφή, ενώ ακόμη δεν έχει λάβει χώρα η διαγραφή από την Ένωση Πιερίας, η οποία γίνεται στις 23 του μηνός. Εγγράφεται ως μέλος της ΕΠΣΘ με τον παλιό αριθμό της Πύδνας κι όχι με τον αύξοντα που προβλέπει η Ένωση Θεσσαλίας. Αυτή η διαδικασία κυριολεκτικά προκαλεί.

Σε ό,τι αφορά την ΕΠΟ, ίσως επειδή έχει αντιληφθεί και η ίδια πως αυτή η διαδικασία είναι μετέωρη, μένει απλώς σε μια τυπική αιτιολογία για έγκριση αλλαγής επωνυμίας και έδρας, η οποία δεν έχει καμία σημασία. Αυτό όμως δε δίνει το δικαίωμα στην ΕΠΟ να εγγράψει αυτή την ομάδα στην κατάσταση εκείνων που θα συμμετέχουν στην Γ’ Εθνική”.

Για το τι θα γινόταν, αν αυτή η ομάδα πήγαινε στην ΕΠΣ Λάρισας, ζητώντας να εγγραφεί εκεί ως μέλος, ή στην ΕΠΣ Καρδίτσας ή Τρικάλων:

«Δε θα εγγραφόταν στη Λάρισα ή αν το έκανε θα την έβαζαν να παίξει στο Β’ Τοπικό. Φαντάζομαι κάθε Ένωση που θέλει να τηρήσει τη νομιμότητα δε θα τη ενέγραφε. Μιλάω για νομιμότητα κι όχι για σκάνδαλο, γιατί είμαι προσεκτικός και δεν έχω στοιχεία να μιλήσω αν υπάρχουν οικονομικά ανταλλάγματα και άλλα. Δεν τηρείται ο κανονισμός ποδοσφαίρου. Αυτό μόνο».

Για το αν στη Λάρισα θα έκαναν αποδεκτή μία τέτοια ομάδα ή αν ο δήμαρχος της Λάρισας, κ. Καλογιάννης, θα ευνοούσε την έλευση ενός νέου συλλόγου στην πόλη του:

«Δε θέλω να δώσω μία πολιτική απάντηση, γιατί αυτοί που συμμετέχουν στην τοπική ΕΠΣ έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει ανάγκη για μία ακόμη ομάδα. Η συμμετοχή μίας νέας ομάδας δημιουργεί προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες, και στη Νίκη και τον Ολυμπιακό και τον Αλμυρό και τον Ρήγα Φεραίο.

Το αντίστοιχο φαινόμενο στη Λάρισα θα σταθμιζόταν. Η Τοπική ΕΠΣ το στάθμισε και έκρινε ότι χρειάζεται μία νέα ομάδα. Από πού έχει χρήματα αυτή η ομάδα και ποιος επενδύει σ’ αυτήν την ομάδα εγώ δεν το ξέρω. Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω σε άλλη πόλη της Ελλάδας δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Το πρωτάθλημα δε γίνεται με τις ομάδες να παίζουν όπου θέλουν. Γίνεται με κάποιους κανόνες και να παίζουν εκεί που πρέπει, από κει που έχουν ανελιχθεί. Αν ξεκινήσει μία νέα ομάδα, όπως ο Νέος Μαγνησιακός, πού θα παίξει; Δε θα παίξει στο Β’ Τοπικό; Γιατί να παίξει σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα; Έχει κάτι το διαφορετικό; Θα μου πείτε ότι ο Ν.Π.Σ. Βόλος έπαιζε ως Πύδνα στη Γ’ Εθνική. Από την Ένωση Πιερίας ως Πύδνα φυσικά και μπορεί να παίξει στη Γ’ Εθνική. Από την ΕΠΣΘ δεν μπορεί να παίξει στη Γ’ Εθνική, εκεί είναι η διαφορά».

Αν μπορεί ένας εκλεγμένος δήμαρχος να φέρνει ομάδα από την Πιερία στον Βόλο, έχοντας και κάποιους δικούς του ανθρώπους στην ΕΠΣΘ:

«Για το πολιτικό ζήτημα θέλω να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός. Έρχομαι με την ιδιότητα του δικηγόρου και δε θέλω να υπεισέρχομαι σε πολιτικά θέματα. Αναφέρατε ότι ο κ. Μπέος έφερε την ομάδα αυτή. Εγώ δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία. Φαντάζομαι αυτό που φαντάζεστε κι εσείς. Αν δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία ποιοι είναι επενδυτές σ’ αυτήν την ομάδα και ποιοι είναι μέλη, δεν μπορώ να τοποθετηθώ παραπέρα. Δε θέλω επίσης να τοποθετηθώ τι έκανε ο κ. Λασκαράκης κι αν ακολούθησε τις οδηγίες ή τις εντολές κάποιων. Αυτά είναι άλλα ζητήματα. Έχω άποψη και αντιλαμβάνεστε και εσείς ποια θα μπορούσε να είναι, αλλά δε θέλω να τοποθετηθώ με την ιδιότητα του πολίτη της Μαγνησίας στα συγκεκριμένα θέματα, απλώς και μόνο ως δικηγόρος».

Για το πώς θα λυθεί το ζήτημα:

«Από την πληροφόρηση που έχω και τα δύο σωματεία, Νίκη και Ολυμπιακός, και μάλιστα από κοινού θα καταθέσουν στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ προσφυγή κατά της συμμετοχής του συγκεκριμένου σωματείο στη Γ’ Εθνική. Η πληροφόρησή μου λέει ότι οι δύο ομάδες θα κατέβουν σήμερα στην Αθήνα και θα συναντηθούν με δικηγόρους πιο εξειδικευμένους στο αθλητικό δίκαιο και θα καταθέσουν προσφυγή. Πιθανότατα θα κατατεθεί σήμερα».

Τι θα γίνει μετά την προσφυγή κι αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα:

«Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει και σίγουρα, αν δεν έχει ληφθεί η απόφαση μέχρι τότε, επειδή δεν αναστέλλεται η διαδικασία, θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή αυτής της ομάδας στη Γ’ Εθνική. Βεβαίως, οι διοικούντες της συγκεκριμένης ομάδας έχουν και την ευθύνη, γιατί από κει και πέρα έχω εισηγηθεί στη Νίκη σε κάθε αγώνα που συμμετέχει η συγκεκριμένη ομάδα να γίνεται ένσταση για παράνομη συμμετοχή.

Αν θα το κάνουν κι άλλες ομάδες από τη Γ’ Εθνική, φαντάζομαι ότι θα το κάνουν πολλές. Πολλοί αγώνες θα ‘ναι στον αέρα, γιατί κάθε φορά θα υποβάλλεται μία ένσταση, που θα λέει ότι ο αγώνας αυτός παρανόμως έγινε, διότι συμμετέχει μία ομάδα παράνομα. Αυτήν την ένσταση θα εξετάζει μία επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία παρεμπιπτόντως είναι υποχρεωμένη να εξετάζει και τη νομιμότητα της συμμετοχής. Κυρίως βέβαια θα εξεταστεί με την άσκηση προσφυγής εκ μέρους της Νίκης και του Ολυμπιακού. Για το πότε θα εξεταστεί, πιστεύω σχετικά σύντομα. Δε νομίζω ότι θα καθυστερήσει, αλλά δεν μπορώ να το πω».

Αν αυτό σημαίνει ότι θα διεξάγεται ένα πλαστό πρωτάθλημα:

«Φαντάζομαι ότι το Διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ θα επιληφθεί σχετικά σύντομα και δε θα αφήσει αυτήν την εκκρεμότητα να σέρνεται για μεγάλο διάστημα. Το Διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ αποτελείται από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα κρίνουν τη νομιμότητα κάποιων πράξεων και αποφάσεων. Η απόφαση θα είναι της Δικαιοσύνης, όχι της ΕΠΟ. Νίκη και Ολυμπιακός θα επιλέξουν από κοινού έναν δικηγόρο, γιατί κοινή θα είναι η προσφυγή, για να προσβάλουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτό γίνεται και για περιορισμό του κόστους και για να δείξουν ότι το θέμα αυτό τους αφορά με τον ίδιο τρόπο. Θα μπορούσαν πιθανόν να είναι και τ’ άλλα σωματεία μαζί, και ο Ρήγας Φεραίος και ο Γ.Σ. Αλμυρού. Δεν έχω την άποψη ότι έχουν διαφορετική θέση».

Για το πώς σχολιάζει την άποψη κάποιων ότι θα φανεί στο γήπεδο ποιος είναι καλύτερος και να μην υπάρχουν αντιρρήσεις για την έλευση του νέου σωματείου:

«Έχετε την εντύπωση ότι η περιοχή μας χρειαζόταν ακόμη ένα νέο σωματείο; Έχετε την εντύπωση ότι αυτό έλειπε κι αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η νέα ομάδα; Να απαντήσω ευθέως: η Νίκη, με την οποία έχω σχέσεις, δεν έχει πρόβλημα να συμμετάσχουν όσα σωματεία θέλουν, αλλά μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Δηλαδή να βγει μία ομάδα από το Τοπικό πρωταθλήτρια και να παίξει στη Γ’ Εθνική. Διαφορετικά για τι πρωτάθλημα μιλάμε; Να επιλέγει ο καθένας πού θα παίζει, πώς θα παίζει και με τι όρους θα παίζει;»

Για το αν η νέα ομάδα δρα διαιρετικά ή συνενώνει τις δυνάμεις:

«Η νέα ομάδα συνενώνει τις δύο υπάρχουσες ομάδες στην αντιμετώπιση ενός κοινού προβλήματος. Αυτό κατάφερε. Το περίεργο είναι ότι ο νέος σύλλογος πήρε το όνομα “Βόλος” από κάποια Γενική Συνέλευση μελών της Πιερίας. Δηλαδή τα μέλη της Πύδνας αποφάσισαν ότι θέλουν να λέγονται “Βόλος”, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τον Βόλο. Για να αποφασιστεί η αλλαγή της επωνυμίας σημαίνει ότι η υπάρχουσα Γ.Σ. των μελών του σωματείου αποφάσισε ότι κακώς λέγονται “Πύδνα” και θέλουν να ονομάσουν την ομάδα τους “Βόλος”. Αυτό τυπικά είναι νόμιμο. Δεν απαγορεύεται. Επί της ουσίας κάποιοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πόλη μας, αποφάσισαν ότι θέλουν να ονομάσουν μία ομάδα “Βόλος” και αποφάσισαν ότι πρέπει να παίζει στη Γ’ Εθνική. Αυτό εμένα με προκαλεί. Η τυπική αλλαγή της επωνυμίας είναι νόμιμη. Το κάθε σωματείο δικαιούται να αλλάζει την επωνυμία του και να τη βάλει, όπως θέλει. Αν ο Βόλος ως πόλη, ο Δήμος Βόλου, θιγόταν, είχε τη δυνατότητα να κάνει παρέμβαση ή να κάνει και τριτανακοπή στην απόφαση».

Για το αν θα γινόταν αυτό, αν ήταν κάποιος άλλος δήμαρχος:

«Πιθανόν κάποιος άλλος να το έκανε. Τυπικά ο ειρηνοδίκης, στον οποίον πήγε η συγκεκριμένη απόφαση, δεν είχε τη δυνατότητα να μην την εγκρίνει και ενέκρινε την αλλαγή. Έχει όμως τη δυνατότητα ο Δήμος Βόλου να κάνει παρέμβαση και να πει με ποιο δικαίωμα μία ομάδα, που αποτελείται από μέλη ενός άλλου νομού, αποφασίζει την αλλαγή και χρησιμοποιεί το όνομα της πόλης, χωρίς να έχει καμία σχέση με την πόλη. Θα μπορούσε ο Δήμος Βόλου να κάνει παρέμβαση είτε στη διαδικασία αυτή είτε τριτανακοπή, για να ακυρωθεί αυτή η αλλαγή επωνυμίας».

Για το γεγονός ότι βλέπουμε τον Δήμο Βόλου να δίνει τα πάντα στην καινούρια ομάδα:

«Δεν είναι στις επιλογές του Δήμου Βόλου να κάνει τριτανακοπή και να προσβάλει την απόφαση αυτή. Το αντίθετο».

Για τα προβλήματα με τους ξένους:

«Νομίζω ότι θα λύσουμε τα προβλήματα. Είναι άλλα μέλη της Δ.Ε. ποδοσφαίρου που “τρέχουν” το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά η πληροφόρησή μου είναι ότι σήμερα-αύριο θα λυθεί το ζήτημα».

Πηγή: magnesiasports.gr

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή