«Διάταξη που θα απαγορεύει τον στοιχηματισμό στις μικρότερες κατηγορίες»

Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη στην εκπομπή «Αλλη Διάσταση» της ΕΡΑ Σπορ παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά:

Για την καθυστέρηση στην εξιχνίαση της υπόθεσης Τζήλου: “Η υπόθεση Τζήλου είναι πολύ σοβαρή για να μιλάμε συνέχεια γι’ αυτήν και να μην περιμένουμε τι θα γίνει. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας και νομίζω ότι είναι η μόνη υπόθεση που έχει εξιχνιαστεί. Γι’ αυτό, δεν χρειάζεται να μιλάμε πολύ, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και όλα έχουν γίνει με τον τρόπο που έπρεπε, ώστε να μην υπάρξουν δικογραφίες, οι οποίες θα μείνουν στον “αέρα”. Εμείς δεν ξέρουμε λεπτομέρειες και καλώς δεν ξέρουμε”.

Για τους οργανωμένους οπαδούς: “Μια ποιοτική διαφορά που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι η παρείσφρηση ακραίων στοιχείων μέσα στο οπαδικό κίνημα. Έχουμε μια ποιοτική διαφορά σε συγκεκριμένους συνδέσμους οπαδών και ομάδες με συγκεκριμένες πολιτικές επιρροές, κυρίως ακραίων ακροδεξιών στοιχείων που παρεισφρύουν. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι οι σύνδεσμοι λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα των συμφερόντων του ιδιοκτήτη που πολλές φορές δεν έχει σχέση και με την ομάδα αυτή. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Οπότε, οι κινήσεις και οι παρεμβάσεις που κάναμε τα τελευταία χρόνια ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό θέλει χρόνο, ώστε να μπορέσουν αυτές οι αλλαγές να έρθουν και στην καθημερινότητα”.

Για τις ΠΑΕ, τα λεφτά που δόθηκαν και τα λίγα εισιτήρια που κόβονται στα γήπεδα: “Ο πρώτος λόγος που δόθηκαν τα λεφτά ήταν για να καλυτερεύσει το προϊόν. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και τώρα με τα συγκεκριμένα δεδομένα έχουμε φέτος διπλασιασμό των εισιτηρίων που κόπηκαν και ένα πρωτάθλημα, το οποίο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό με τα προβλήματά του. Από εκεί και πέρα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό τηλεοπτικό προϊόν για την ΕΡΤ, ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και αυτό το ποδόσφαιρο, έτσι όπως λειτουργεί, συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία πολύ μεγάλο ποσό κάθε χρόνο και υπάρχουν μελέτες για τα οποία προκύπτουν αυτά. Οπότε, να μην επενδύσεις σε αυτό θα είναι καταστροφικό και για την ίδια την οικονομία. Υπολογίζουμε με βάση τις μελέτες ότι η φοροδοτική ικανότητα αυτή τη στιγμή του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο είναι περί τα 600.000.000 το χρόνο. Το κυριότερο είναι ότι ήρθαμε για να βάλουμε κανόνες και να σπάσουμε και τις εξαρτήσεις. Έχουμε ένα θεματάκι, ότι όταν παίρνει κάτι το δρόμο του αργεί να το βρει, με λίγα λόγια είναι “Μακρύς ο δρόμος της δικαιοσύνης” και πολλές φορές βλέπουμε ότι δεν έχει τα αποτελέσματα που περιμένει ο κόσμος”.

Για τη διαιτησία: “Έχουν γίνει μεγάλες συγκρούσεις αυτά τα χρόνια και όποιος ισχυριστεί ότι δεν έχουν αλλάξει πράγματα θα είναι ψέματα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα εμπορικό προϊόν και πρέπει οι άνθρωποί του να κοιτάξουν να βγάλουν χρήματα από αυτό και όχι μέσω άλλων διαδικασιών. Αυτό επιτυγχάνεται φτιάχνοντας ένα υγιές περιβάλλον και τις κόκκινες γραμμές σου, οι οποίες δεν υπήρχαν αυτά τα χρόνια. Να πω ότι, ήταν εξαιρετική η σύλληψη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά δεν της δόθηκε ποτέ κάποιο εργαλείο για να μπορέσει να λειτουργήσει, ούτε καμία σοβαρή αρμοδιότητα για να μπορέσει να ψάξει. Γι’ αυτό το λόγο γίνονταν πράγματα που όλοι γνωρίζαμε ότι είναι στραβά και δεν μπορούσε κανείς να κάνει τίποτα. Αυτά πάμε να αλλάξουμε τώρα, όμως δεν είναι τόσο απλό. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πέρυσι, η ΕΠΟ δεν διέπονταν από τον ελληνικό νόμο. Γι’ αυτό, δεν μπορούμε να μηδενίζουμε αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Πάντως, το πρόβλημα της διαιτησίας παραμένει μεγάλο και υπαρκτό. Τη διαιτησία την έχει αναλάβει η FIFA και ακόμη περιμένουμε ένα πλάνο γι’ αυτήν. Το πρόβλημα αυτό θα λυθεί και με το VAR”.

Για τα ερασιτεχνικά αθλήματα: “Κατ’ αρχάς, όπου εμπλέκεται ο οπαδισμός θα έχουμε προβλήματα. Φέτος, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης προσπαθήσαμε να πάρουμε μέτρα, επειδή θα ήταν και οι τέσσερις μεγάλοι, για να μην υπάρξουν συρράξεις. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο θέμα των υποδομών, όπου τρέχουν πολύ μεγάλα προγράμματα και συγκεκριμένα 211 έργα για υποδομές ερασιτεχνικού αθλητισμού. Τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν δαπανηθεί πάνω από 8.500.000 ευρώ σε έργα. Επίσης, εδώ και δύο χρόνια έχουμε και μεσοσταθμικά 10% ετήσια αύξηση της επιχορήγησης τον χρόνο προς τις εθνικές μας ομάδες. Εδώ να πω ότι ασχολούμαστε συνέχεια με τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου, ενώ στον υπόλοιπο αθλητισμό έχουν γίνει πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, έχοντας κοινωνικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα”.

Για τον στοιχηματισμό και τα προβλήματα που δημιουργεί:
“Ο στοιχηματισμός είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό. Παρ’ όλα αυτά όμως, θα πρέπει να δούμε τι δικλείδες θα πρέπει να βάλουμε. Η σκέψη που υπάρχει είναι μαζί με το νομοθετικό νομοσχέδιο να φέρουμε και μια διάταξη που θα απαγορεύει ρητά τον στοιχηματισμό για τις μικρότερες κατηγορίες”.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή