«Στα γήπεδα της Ιστορίας» το 4ο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΑ Σπορ

Print Friendly, PDF & Email

Δύο θρυλικές μορφές του αθλητισμού της Πόλης και άλλες αθλητικές ιστορίες

Το 4ο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ «Στα γήπεδα της Ιστορίας» ταξιδεύει τους ακροατές της ΕΡΑ ΣΠΟΡ στον χώρο και στον χρόνο τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 22.00-24.00.
Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ φωτίζονται δύο θρυλικές μορφές του αθλητισμού της Κωνσταντινούπολης: οι αδελφοί Βασίλης και Θεοφάνης Αλεξανδρίδης, με σπουδαίες διακρίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γεννήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ανέπτυξαν το ταλέντο τους από μικρή ηλικία στον Α.Σ. και με τα χρώματά του μεγαλούργησαν ως αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης τη δεκαετία του ’70.

Ο Βασίλης Αλεξανδρίδης κλήθηκε πρώτη φορά στην Εθνική Τουρκίας σε ηλικία 12 ετών. Φόρεσε το εθνόσημό της σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από το 1970 έως το 1982 και ξεπέρασε τις 750 διεθνείς συμμετοχές. Αναδείχτηκε δύο φορές 1ος Μεσογειονίκης στο απλό ανδρών (1973, 1975) και άλλες δύο πρωταθλητής Τουρκίας στο ίδιο αγώνισμα (1973, 1976). Σε ψηφοφορία για τους 100 καλύτερους αθλητές της Τουρκίας μέσα στην 50ετία 1940-1990 ήταν ο κορυφαίος από την επιτραπέζια αντισφαίριση.

Ο Φάνης Αλεξανδρίδης, αφού πήρε την πρωτιά στο πρωτάθλημα δημοτικών σχολείων στην Τουρκία, αναδείχτηκε το 1974 (σε ηλικία 12 ετών) πρωταθλητής στο απλό παίδων και το απλό νέων! Από την επόμενη χρονιά άρχισε να παίζει στην ανδρική ομάδα του Α.Σ. Πέρα και μαζί με τον Βασίλη πανηγύρισαν τρεις φορές το διασυλλογικό πρωτάθλημα Τουρκίας (1976, 1977 και 1980). Το 1977 αναδείχτηκε πρωταθλητής Τουρκίας στο απλό και το διπλό ανδρών, ενώ κατέλαβε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο απλό παίδων! Ήταν σταθερά στις εθνικές ομάδες της Τουρκίας από το 1976 έως το 1980 και είχε περισσότερες από 50 συμμετοχές.

Στο 2ο μέρος του αθλητικού ιστορικού ντοκιμαντέρ ξετυλίγονται οι ιστορίες του Εθνικού Σιδηροκάστρου μέσα από την αφήγηση του παλαιμάχου Κώστα Βάβαλη, του Ερμή Κορυδαλλού μέσα από την αφήγηση του προέδρου του συλλόγου Κώστα Πρέκα, του Ατρομήτου Πατρών μέσα από την αφήγηση του μέλους του Δ.Σ. Νίκου Καλατζή και του Ισθμιακού, με έτος ίδρυσης το 1910, μέσα από την αφήγηση του προέδρου του συλλόγου Γιάννη Βενετσάνου.

Και ακόμη η άγνωστη μέχρι σήμερα δράση των αθλητών και των σωματείων τους, ιδιαίτερα των ποδοσφαιρικών, στην Αντίσταση, με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καισαριανής και προχώρησε σε ονοματοδοσία θυρών του γηπέδου “Μιχ. Κρητικόπουλος”σε συνεργασία με τους παλαίμαχους του Εθνικού Αστέρα.

Έρευνα – παρουσίαση: Νάσος Μπράτσος – Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ στους 101,8 και 100,9!

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή