Στην Ιερουσαλήμ εγκαθίσταται η αμερικανική πρεσβεία

Print Friendly, PDF & Email

Τα μάτια είναι στραμμένα στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία που μία πρεσβεία εγκαθίσταται στην Ιερή Πόλη.

Προς το παρόν ωστόσο η μεταφορά που ανακοινώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου από τον Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και των Παλαιστινίων, δεν έχει προκαλέσει το αλυσιδωτό αποτέλεσμα που είχε προαναγγείλει το Ισραήλ, με κάποιες εξαιρέσεις.

Στο παρελθόν
Κατά το παρελθόν σειρά χωρών, κυρίως της Αφρικής και της νότιας Αμερικής, είχαν εγκαταστήσει τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ. Ορισμένες μπορεί να επιστρέψουν.

Μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ τον Οκτώβριο 1973, η Ακτή του Ελεφαντοστού, το Ζαΐρ (η σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και η Κένυα διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τον Ισραήλ και έκλεισαν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Οταν οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν, οι διπλωματικές αποστολές εγκαταστάθηκαν στο Τελ Αβίβ.

Η «ενιαία και αδιαίρετη» Ιερουσαλήμ
Το 1980, το Ισραήλ ψήφισε νόμο που κήρυσσε την Ιερουσαλήμ «ενιαία και αδιαίρετη» πρωτεύουσα του κράτους. Αυτή η «ενιαία» πρωτεύουσα περιλαμβάνει τις παλαιστινιακές συνοικίες του ανατολικού τομέα της πόλης, ο οποίος κατελήφθη από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967 και στην συνέχεια προσαρτήθηκε. Ομως, η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους το οποίο οραματίζονται οι Παλαιστίνιοι.

Παράνομη η απόφαση
Τα Ηνωμένα Εθνη κήρυξαν παράνομη την ισραηλινή απόφαση και κάλεσαν τα κράτη που διατηρούσαν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ να τις μεταφέρουν.

Η Βολιβία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Δομινικανή Δημοκρατία, ο Ισημερινός, η Γουατεμάλα, η Αϊτή, ο Παναμάς, το Σαλβαδόρ, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα και η Ολλανδία συμμορφώθηκαν. Η Κόστα Ρίκα και το Σαλβαδόρ επέστρεψαν το 1984 για να ξαναφύγουν το 2006.

Ποιοι ακολουθούν τον Τραμπ;
Μετά την απόφαση Τραμπ, ορισμένες χώρες δήλωσαν ότι θέλουν να ακολουθήσουν και το Ισραήλ προσπαθεί να πείσει και άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Γουεταμάλας Τζίμι Μοράλες ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εγκαινιάσει την Τετάρτη την πρεσβεία της στη Ιερουσαλήμ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι και η Παραγουάη θα κάνει το ίδιο πριν από το τέλος του Μαΐου.

Η Ρουμανία
Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ρουμανίας, που δέχεται τις αμερικανικές επικρίσεις για τις αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, υιοθέτησε αιφνιδιαστικά ένα μνημόνιο που ανοίγει την συζήτηση για την μεταφορά της ρουμανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Ομως ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις είναι αντίθετος με την κίνηση αυτήν, για την οποία θεωρεί ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Εχει καλέσει για τον λόγο αυτόν την πρωθυπουργό Βιορίτσα Νταντσίλα να παραιτηθεί. Εκείνη, κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιερουσαλήμ τον Απρίλιο δήλωσε «Είναι η επιθυμία μας, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουμε την υποστήριξη όλων των πλευρών όπως θα θέλαμε».

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έχει εκφρασθεί υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ , αλλά προς το παρόν η κυβέρνησή του ανακοίνωσε την επαναλειτουργία ενός τιμητικού προξενείου και την εγκατάσταση πολιτιστικού κέντρου στην πόλη.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε έδωσε στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς την διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα διατηρήσει την πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή