Συνάντηση του υποψήφιου Δημάρχου Πέτρου Κρίκη με το ΔΣ της ΕΠΣ Λάρισας

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: epslarissas
Print Friendly, PDF & Email

Συνάντηση με τη διοίκηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας (ΕΠΣΛ), ύστερα από πρόσκλησή της, είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Πέτρος Κρίκης.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στα γραφεία της ΕΠΣΛ, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός σε σχέση με τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα το αθλητικό σωματείο στο λαοφιλέστερο άθλημα της χώρας, το ποδόσφαιρο.

Ο Π. Κρίκης άκουσε τα ζητήματα που έθεσαν ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ Δημήτρης Μπουχλαριώτης, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, Μιχάλης Κόκκινος, Αργύρης Γκρίμπας και Ελευθέριος Γρηγοριάδης, για την ανυπαρξία χρηματοδότησης των ποδοσφαιρικών σωματείων από το κράτος, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές και οι διοικήσεις των σωματείων, όπως και το αίτημά τους για κατασκευή Ενωσιακού γηπέδου.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας από τη μεριά του, ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ, ότι ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας και όχι πολυτέλεια για λίγους. Γι’ αυτό ο σχεδιασμός του κράτους για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη), ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες τους.

Το κράτος πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα αυτή τόσο μέσα από το σχολείο, όσο και από το αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά. Ανέδειξε τις ευθύνες των δημοτικών αρχών, της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής, στην υπόθεση της παράδοσης των αθλητικών υποδομών, που ανήκουν στο λαό, στις επιχειρήσεις (ΠΑΕ – ΚΑΕ) που εκμεταλλεύονται τον Αθλητισμό, όπως έγινε, π.χ. με το ΑΕΛ «ΑΡΕΝΑ» ή με το να επιβάλουν στα αθλητικά σωματεία να πληρώνουν για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, επιβαρύνοντας τις λαϊκές οικογένειες και επισήμανε ότι έτσι δεν θα δημιουργηθούν ποτέ οι προϋποθέσεις ώστε ο Αθλητισμός να είναι πραγματικό καθολικό δικαίωμα και όχι πολυτέλεια για λίγους.

Για να αλλάξει λοιπόν αυτή η «νοσηρή» κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του ποδοσφαίρου, χρειάζεται να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση, ώστε να σταματήσει η σαπίλα «των στημένων» και του τζόγου, που αποφέρει κέρδη για το κεφάλαιο και μετατρέπει το λαό σε «πελάτη».

Και συνεχίζοντας, τόνισε: «Καλλιεργούν αυταπάτες, κυβέρνηση, δήμαρχοι, παράγοντες, κ.ά., όταν ισχυρίζονται ότι μπορούν να βαδίζουν αρμονικά το “επαγγελματικό” με το “ερασιτεχνικό” ποδόσφαιρο, ενισχύοντας ο ένας το ρόλο του άλλου. Έτσι οδηγούν τα ποδοσφαιρικά σωματεία της γειτονιάς να λειτουργούν ως “κλώνοι” και “δορυφόροι” των ΠΑΕ, με αγοραπωλησίες παικτών, υπόνοιες για “στημένα”, τραμπουκισμούς και απειλές παραγόντων, προπονητών, διαιτητών, κλπ. Αποτέλεσμα, η ομαδοποίηση παραγόντων σε κάθε γωνιά της χώρας, με στόχο τον έλεγχο της ΕΠΟ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΠΑΕ και των ιδιοκτητών τους.

Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα ποδοσφαιρικά σωματεία “φυτοζωούν”, νέα παιδιά πεθαίνουν στα γήπεδα από την απουσία δωρεάν προαθλητικού υγειονομικού ελέγχου, οι οικογένειές τους “ματώνουν” οικονομικά για να συμμετέχουν και η πλειοψηφία των φιλάθλων αποκλείονται από τη διοίκηση. Αντίθετα, ο ρόλος του χορηγού ενισχύεται, καθορίζοντας τη σύνθεση της διοίκησης και αναπαράγοντας όλη τη “σαπίλα” του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου σε μικρογραφία.

Επομένως, χρειάζεται να ενισχυθούν εκείνες οι δυνάμεις που, με τη γραμμή της σύγκρουσης με αυτή την κατάσταση, θα μεγαλώνουν τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση και το δήμο, γιατί αν δεν σταματήσει η σωματική άσκηση να είναι εμπόρευμα, η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας δεν θα μπορέσει να γευτεί τα οφέλη από τη συστηματικά οργανωμένη ενασχόληση με τον Αθλητισμό».

ΠΗΓΗ: 902

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή