Τα «μυστικά» της εφαρμογής του Video Assistant Referee από τον Ελερεϊ

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τη λειτουργία του Video Assistant Referee από την έναρξη της πειραματικής εφαρμογής του τον Μάρτιο του 2016 έως και σήμερα γνωστοποίησε στο αρμόδιο τμήμα της ΚΕΔ, αλλά και τους Έλληνες αξιολογημένους για την Super League διαιτητές ο Ντέιβιντ Έλερεϊ.

Ο εμπνευστής του V.A.R., μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA, τεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB) και παλαίμαχος βρετανός διεθνής διαιτητής. παρουσίασε σημαντικές λεπτομέρειες της πιο ριζοσπαστικής αλλαγής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι προϊόν ενδελεχούς έρευνας του Πανεπιστημίου του Λεβέν, το οποίο συνεργάζεται από το 2016 με το πρόγραμμα V.A.R., αναλύοντας την “live” εφαρμογή του σε σύνολο 972 αγώνων από πρωταθλήματα 20 χωρών απ όλο τον κόσμο.

Αναλυτικότερα:

* Το 57,4% των περιπτώσεων στις οποίες οι διαιτητές κατέφυγαν στο V.A.R. αφορούσαν περιπτώσεις πέναλτι και εγκυρότητας των γκολ.

* Ο μέσος όρος των ελέγχων από τον υπεύθυνο V.A.R. στην αίθουσα ελέγχου ήταν κατά τι μικρότερος από 5 φορές ανά αγώνα.

* Ο μεγαλύτερος αριθμός ελέγχου φάσεων από τον V.A.R. στην αίθουσα ελέγχου, γίνεται γρήγορα, περίπου στα 20 δευτερόλεπτα.

* Στο 69.1% των αγώνων δεν χρειάστηκε ο διαιτητής να καταφύγει στη χρήση V.A.R. (περίπου ένας στους τρεις αγώνες). Πιο συγκεκριμένα, από τους 972 αγώνες, στους 672 δεν έγινε χρήση του V.A.R., ενώ σε μόλις 53 αγώνες έγινε χρήση περισσότερες από μία φορές.

* Περίπτωση «ξεκάθαρου και εμφανούς λάθους» εντοπίστηκε κατά μέσον όρο μία φορά ανά 3 αγώνες.

* Σε 19 περιπτώσεις «ξεκάθαρου και εμφανούς λάθους», αυτό διορθώθηκε τις 18 φορές.

* Η ακρίβεια των αποφάσεων με χρήση του V.A.R. αυξήθηκε κατά 5,8%, αγγίζοντας το 98.8%. Το 100% είναι προφανώς αδύνατον λόγω του ίδιου του ανθρώπινου παράγοντα και της υποκειμενικότητας στις αποφάσεις.

* Η χρήση του V.A.R. έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο 9% των αγώνων, ενώ είχε θετική επίδραση ως προς την ποιότητα των διαιτητικών αποφάσεων στο 25% των αγώνων.

* Ο μέσος όρος καθυστέρησης από διακοπή του αγώνα για χρήση του VAR είναι 55 δευτερόλεπτα. Αυτό «απαντά» εν μέρει στον σχετικό προβληματισμό που είχε αναπτυχθεί λόγω της διακοπής του αγώνα, αφού τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση του V.A.R. δεν συγκαταλέγεται στους πέντε πρώτους λόγους καθυστέρησης των αγώνων, στους οποίους έλαβε χώρα η χρήση του.

Ο «γκουρού» του Video Assistant Referee

Ο παλαίμαχος βρετανός διαιτητής Ντέιβιντ Ρ. Ελερέι, ο οποίος παρουσίασε τη λειτουργία του στην Ελλάδα είναι ο εμπνευστής του Video Assistant Referee και ο άνθρωπος που υλοποιεί παγκοσμίως το πρόγραμμα υπό την πλήρη υποστήριξη της FIFA, είναι παλαίμαχος διαιτητής της Premier League και Football League της Αγγλίας (1986-2003), ενώ υπήρξε διεθνής διαιτητής το διάστημα 1992-99. Τόσο στη χώρα του, όσο και σε διεθνές επίπεδο έχει διευθύνει πολλούς σημαντικούς αγώνες σε επίσημες διοργανώσεις. Ως παράγοντας έχει υπηρετήσει την Αγγλική Ομοσπονδία ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας.

Σήμερα, ως διεθνής παράγοντας πλέον της διαιτησίας, είναι μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA και τεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), όπου προΐσταται του τμήματος Αναθεώρησης Κανόνων Παιδιάς, ενώ είναι και υπεύθυνος για την πειραματική εφαρμογή του V.A.R. Είναι καθηγητής διαιτησίας της UEFA και υπήρξε επικεφαλής του τομέα Εκπαίδευσης Διαιτητών από το 2011 έως το 2018. Έχει λάβει δύο τιμητικές διακρίσεις, μία από τον οργανισμό Queens Birthday Honours, που τον αναγόρευσε σε «Μέλος της Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» για τις υπηρεσίες του στο ποδόσφαιρο και από το Πανεπιστήμιο Hallam του Sheffield, που τον τίμησε για τις υπηρεσίες του στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό.

Ακολουθήστε το SoccerPlus στο Google News

Καμία δημοσίευση για προβολή